Apinis: Latvisku Ziemassvētku ievadvārdi ar smēķiem, šņabi un pierīšanās tikumu

Doma laukumā, aiz tirdzniecÄ«bas bÅ«das aizslÄ"pies, bārdu nolaidis, smÄ"Ä·Ä" ZiemassvÄ"tku vecÄ«tis. Katru gadu slimnÄ«cās nonāk daži salatÄ"ti - parasti viņi paziņo, ka vates bārda aizdegusies no svecÄ«Å¡u liesmiņām vai brÄ«numsvecÄ«tÄ"m. Man nav pieredzes Å¡ajā jomā, bet esot sintÄ"tiska bārda, kas degot gauži labi lÄ«dz ar salavecÄ«Å¡a ādu, Å«sām, uzacÄ«m un skropstām. Kādam salatÄ"tim bārdas degÅ¡anu bija mÄ"Ä£inājuÅ¡i dzÄ"st ar šņabi.

Pārāk dziļus apdegumus neesmu redzÄ"jis, bet ārstÄ"Å¡anas metodes ir visdažādākās - vislabāk izskatās, ja salatÄ"tis noziests ar krÄ"jumu. Padomju un Atmodas laikā katru gadu uz slimnÄ«cu ar sejas apdegumu tika atvests arÄ« kāds rÅ«Ä·is bÄ"rnudārza vecumā. RÅ«Ä·im sejas apdegums bija ļoti nopietns, jo maigā bÄ"rna āda sadega Å¡virkstÄ"dama lÄ«dz ar mākslÄ«go bārdu. PÄ"dÄ"jos gados bÄ"rniem bārdu pantiņu skaitÄ«Å¡anas laikā vairs nesien vai šādos brīžos iztiek ar elektrisko svecÄ«Å¡u virtenÄ"m.

Neredzams Lauris Reiniks dzied: "Zvani un sveces, un pÄ«rāgu smarža, galdauti balti un eglÄ«te mirdz." Skatoties, cik steidzÄ«gi smÄ"Ä·Ä" vecÄ«tis pie Doma baznÄ«cas, rodas iespaids, ka daļa no Å¡iem apdeguÅ¡ajiem salatÄ"tiem nemaz nav tikuÅ¡i lÄ«dz eglÄ«tei un mantiņām - sintÄ"tisko bārdu vienkārÅ¡i nosmÄ"Ä·Ä"juÅ¡i jau pirms svinÄ«bām. SalatÄ"ti taču arÄ« ir dažādi - vislabāk apmaksātie ir aktieri ar dabiskām bārdām, apmeklÄ" vispaklausÄ«gākos bÄ"rnus baņķieru un tirdzniecÄ«bas firmu vadÄ«tāju Ä£imenÄ"s, bet ir taču arÄ« tādi, kas salst pie bankas ārdurvÄ«m kā iekšālaidÄ"ji vai pierunā lielveikalā apmeklÄ"tājus čaklāk iepirkties.

Doma laukuma vecÄ«tis liek atjaust, cik tuvu ir ZiemassvÄ"tki un Jaunais gads - ne tikai ar saldsÄ"rÄ«gām džinglbelz dziesmiņām, bet arÄ« bÄ"rniem, kuriem uzkrituÅ¡as degoÅ¡as eglÄ«tes, uzliets verdoÅ¡s Å«dens, iedots pār mÄ"ru iedzert šņabi vai vienkārÅ¡i Ä"st to, kas plašā slānÄ« pieejams veikalā Maxima vai Rimi pie kases aparāta. Katru gadu Å¡ajā laikā reanimatologa PÄ"tera Kļavas gādÄ«bā nonāk daži duči apdeguÅ¡u, apsaldÄ"juÅ¡os vai piedzÄ"ruÅ¡os bÄ"rnu. Ak vai - es pazÄ«stu arÄ« Latvijas vadoÅ¡os patologanatomus.

ZiemassvÄ"tki sabrauc rakstÄ«tās kamanās no Rietumiem. Eiropa, sākot no decembra vidus, lÄ«dz janvāra sākumam nestrādā un laiku tÄ"rÄ" iepirkÅ¡anās drudzÄ«. Uzdevums apdāvināt visus radus un paziņas ar nelietderÄ«gām, lielām, relatÄ«vi dārgām un grÅ«ti laukā izmetamām dāvanām, kur noteikti priekÅ¡roka bÅ«tu dodama rakstÄ«tiem cimdiem vai stikla-plastmasas-spÄ«dmetāla suvenÄ«riem.

Latvietim nav tik daudz naudas stulbiem iepirkumiem kā vācietim, toties visādi citādi ZiemassvÄ"tku bezdarbÄ«bā un veselÄ«bas bojāšanā mÄ"s esam noÄ·Ä"ruÅ¡i ne tikai vācieÅ¡us, bet pat grieÄ·us. Bet mums ir lietas, kas nav ne vācietim, ne grieÄ·im. Mums ir pareizticÄ«go tradÄ«cijās sakņojuÅ¡ies "vecie ZiemassvÄ"tki un vecais Jaunais gads", kas multinacionālos kolektÄ«vos dzerÅ¡anas prieku pagarina lÄ«dz janvāra vidum. ValdÄ«ba mÅ«s mÄ«l - pārcÄ"lusi dažas darbadienas no ZiemassvÄ"tku nedÄ"ļas, kurā neviens nestrādā, uz sestdienām, kurās arÄ« visi imitÄ" strādāšanu. Kā iestādes vadÄ«tājs es uz ZiemassvÄ"tkiem un Jaungada sagaidÄ«Å¡anu raugos ar bažām, ja ne ar paniku.

Redzu - sanāk kopā draugi un sāk gatavoties garajai naktij no 23.decembra lÄ«dz 2.janvārim ar trekniem Ä"dieniem, krutku un raÄ·etÄ"m. Viņi taujā cits citam:

- Tu atceries, kā mÄ"s pagājuÅ¡o Jauno gadu sagaidÄ«jām?
- NÄ".
- Nu tad lai mums Å¡ogad tikpat jautri.


Tad nu jāmÄ"Ä£ina atcerÄ"ties - kas Å¡ajos svÄ"tkos ir tik jautrs. Jautra iepirkÅ¡anās lielveikalā Maxima. Rinda pÄ"c eglÄ«tes, pÄ"c tam eglÄ«tes kāja tiek ielikta starp divām papes kastÄ"m, lai var Å¡Å«poties kā vÄ"jā. EglÄ«tÄ" svecÄ«tes, zem eglÄ«tes piemidzis salavecÄ«tis. LatvieÅ¡u mentalitāte liek ZiemassvÄ"tkos pierÄ«ties lÄ«dz Å«kai, turklāt tas nozÄ«mÄ" pārÄ"sties piparkÅ«kas, čipsus, pÄ«rāgus, hotdogus, cÅ«kas šņukurus un makburgerus. Baltiem miltiem taukos cepts pÄ«rāgs ar speÄ·i iekšā ir vÄ"l neveselÄ«gāks par makburgeru, kurā ir vismaz viena veselÄ«ga lieta - salātu lapa. Sevi mÄ«loÅ¡s latvietis ZiemassvÄ"tkos savu kuņģi un visu vielmaiņas sistÄ"mu spÄ"j pārslogot lÄ«dz žultsakmeņu lÄ"kmei vai vismaz lÄ«dz gastrÄ«tam. GodprātÄ«ga latvieÅ¡u zeltene salavecÄ«tim raksta vÄ"stulÄ«ti: "Atnes man biezu naudas paciņu un plānu tauku slāni uz vÄ"dera. PÄ"rn Tu kļūdÄ«jies un izdarÄ«ji visu otrādi." Profesors Anatolijs Danilāns (nesajaukt ar salavecÄ«ti, izskata lÄ«dzÄ«ba maldina) te komentÄ": "Latvijā ir raksturÄ«ga tendence pārbaroties."

Visas ZiemassvÄ"tku dziesmiņas, kuras sarakstÄ«juÅ¡i konjunktÅ«ras pārņemti dzejdari un muzikanti, aicina saÄ"sties vismaz labi daudz zirņu ar piparkÅ«ciņām. Visas televÄ«zijas programmas ir pārbāztas ar Mezym, Galstena un bezreceptÅ«ras zālÄ"m vai apÅ¡aubāmiem uztura bagātinātājiem.

LÄ«dz 19.gadsimta otrajai pusei pārlieku paÄ"dis latvieÅ¡u zemnieks un viņa Ä£imene nebija. No tā nāk paradums, ka vecmāmiņas un krustmāmiņas par savu galveno uzdevumu bÄ"rnu audzināšanā uzskata iestÅ«Ä·Ä"t puiÅ¡eļiem un meitenÄ"m visu, kas vien iespÄ"jams, citādi bÄ"rniņš tāds vājiņš, nepaÄ"dis. Å o ideoloÄ£iju latvietim kultivÄ" arÄ« mÅ«su literatÅ«ra, māksla un kultÅ«ra kā tautas mentalitātes nesÄ"ja.

LatvieÅ¡u literatÅ«ras klasika joprojām rezonÄ" uz Cibiņa un Buņģa ass (J.Poruks - "Kauja pie Knipskas"), kur vājais iet bojā no nosalÅ¡anas un hipotrofijas, viņš ir hroniski nepaÄ"dis vai nepilnvÄ"rtÄ«gu uzturu saņÄ"mis.

LatvieÅ¡u nacionālie varoņi vai izcilākie nācijas pārstāvji (Eduards Veidenbaums, RÅ«dolfs Blaumanis u.c.) agri miruÅ¡i ar plauÅ¡u slimÄ«bām, kur kā pneimonijas izraisÄ«tājs prevalÄ"ja tuberkulozes nÅ«jiņa. ArÄ« tuberkuloze bieži korelÄ" ar nepilnvÄ"rtÄ«gu uzturu un hronisku salÅ¡anu.

LatvieÅ¡u Ä£enÄ"tiskais patriarhs nevarÄ"ja katru dienu aiziet uz lielveikalu pÄ"c svaigas gaļas Å¡Ä·Ä"les. CÅ«ku vai citu lopu, kā likums, kāva uz svÄ"tkiem. SpeÄ·i jau varÄ"ja sažāvÄ"t dažiem mÄ"neÅ¡iem, kotletes nedÄ"ļai sacept, bet vismaz daļu labuma nācās nolocÄ«t tÅ«lÄ«t (citādi aizies bojā), vismaz putraimdesas - cik lien. Tā nu latvietim, kurÅ¡ citādi nebija lāgā paÄ"dis, svÄ"tki asociÄ"jās ar pierÄ«Å¡anos (kamÄ"r nekust).

Ja pierÄ«Å¡anās starplaiks nāca no Mārtiņiem lÄ«dz ZiemassvÄ"tkiem, tad pārlieka slodze vielmaiņai nebija. MÅ«sdienās ofisā, automaÅ¡Ä«nā, kafejnÄ«cā sasÄ"duÅ¡ais vidÄ"jais latvietis ik dienu ieÄ"d nedaudz par daudz. Un, ja šādam ikdienā (taukus un ogļhidrātus) nedaudz par daudz Ä"doÅ¡am latvietim ir nacionālajā mentalitātÄ" sakņota ZiemassvÄ"tku-Jaungada nedÄ"ļa ar ļoti nosacÄ«tu vai pat imitÄ"tu strādāšanu, viņš tajos uzÄ"d daudz vairāk. Labi, ja tikai uzÄ"d. Viņš vÄ"l uzdzer labi daudz spirtotu un gāzÄ"tu dzÄ"rienu, lai pilnÄ«bā noslogotu aizkuņģa dziedzeri un nomāktu tauku vielmaiņu. Dziļi iesakņojies ticÄ"jums, ka, šņabi dzerot, vajag riktÄ«gi paÄ"st, Ä«paÅ¡i treknu un sātÄ«gu Ä"dienu. Aizkuņģa dziedzeri tādÄ"jādi mÄ"Ä£ina iznÄ«cināt kā tādu.

LatvieÅ¡i no visai nabadzÄ«gas kalpu tautas par eiropeiski mazkustÄ«gu un pārÄ"duÅ¡u nāciju ir kļuvuÅ¡i relatÄ«vi Ä«sā laikā. Pat cilvÄ"ki, kas ikdienā pÄ"c garas darba dienas paspÄ"j aizskriet uz vingroÅ¡anas zāli vai basketbolu uzspÄ"lÄ"t, svÄ"tkos sÄ"ž pie galda un ar glāzi rokās vārtās dÄ«vānā pie televizora.

Senči ZiemassvÄ"tkus svinÄ"ja vienu vakaru un nākamo dienu, nevis nedÄ"ļu, turklāt ZiemassvÄ"tkos gāja Ä·ekatās. Astoņas mājas, katra cita no citas vidÄ"ji 600 metru attālumā, divdesmit minÅ«Å¡u riņķa dancis ar palÄ"cieniem un pietupieniem, kopumā patÄ"rÄ"tas 3600 kilokalorijas. Protams, pie katra galda tika arÄ« piesÄ"sts un cÅ«kas šņukurs pagarÅ¡ots, bet kopÄ"jais saldo negatÄ«vs. MÅ«sdienu latvietis deviņstāvu mājā, ar lifta palÄ«dzÄ«bu apmeklÄ"jot astoņus kaimiņus, 3600 kilokalorijas pieÄ"d, bet 100 notÄ"rÄ", žestikulÄ"jot ar glāzi.

Ne tikai Ä"Å¡anā latvietis nav mentāli pārstrukturÄ"jies, viņš joprojām absurdi vÄ"rtÄ" kustÄ«bu lomu. Visspilgtāk tas izpaužas IzglÄ«tÄ«bas un zinātnes ministrijas vadÄ«bas, latvieÅ¡u vecāku, bet nereti arÄ« mediÄ·u attieksmÄ" pret fizisko kultÅ«ru un sportu. Vismazākās iesnas ir iemesls bÄ"rnu atbrÄ«vot no sporta nodarbÄ«bām. Un tas tiek darÄ«ts ultimatÄ«vā veidā, it kā bÄ"rna ieÅ¡ana uz treniņiem nozÄ«mÄ"tu nerÅ«pÄ"Å¡anos par bÄ"rna veselÄ«bu. ArÄ« Å¡ai filozofijai pamats meklÄ"jams pirms saviem gadsimtiem - tad, kad puiÅ¡elis no agras rÄ«ta rasas lÄ«dz vÄ"lam vakaram ar stibu skraidÄ«ja pakaļ cÅ«kām, vÄ"lāk pļāva zāli, zāģÄ"ja malku un darÄ«ja citus lauku darbus, tad, protams, viņam, pirmajiem slimÄ«bas simptomiem parādoties, slodzi vajadzÄ"ja samazināt. Toties tagad bÄ"rnam, kas pavada daudzas stundas dienā pie datora, pats svarÄ«gākais uzdevums ir fizisko slodzi palielināt.

Bet jÅ«s pamÄ"Ä£iniet vecmāmiņai iestāstÄ«t, ka puiÅ¡elim no ZiemassvÄ"tkiem lÄ«dz Jaunajam gadam jāsporto divas reizes, nevis vienu reizi dienā, tad jÅ«s izbaudÄ«siet nacionālo latvieÅ¡u sievietes mentalitāti.

Tam salatÄ"tim no Doma laukuma ZiemassvÄ"tkos vai Jaunajā gadā bÅ«tu Ä«stais laiks atmest smÄ"Ä·Ä"Å¡anu. Tiesa, es nekad neesmu redzÄ"jis nevienu, kas to apņÄ"mies un paveicis Å¡ajā nedÄ"ļā, Ä«paÅ¡i uz kārtÄ«gām paÄ£irām. Saliekot kopā smÄ"Ä·Ä"Å¡anu, pārlieku rÄ«Å¡anu un dzerÅ¡anu, mÄ"s iegÅ«stam apstiprinājumu ar 2013. gada decembri noslÄ"gt Sirds veselÄ«bas gadu - latvieÅ¡i bÅ«s atjaunojuÅ¡i savas sirds vātis, savu holesterÄ«na lÄ«meni bÅ«s pacÄ"luÅ¡i lÄ«dz infarkta lÄ«menim un droÅ¡i kļūs par angioplastijas klientiem. Neredzamais Lauris Reiniks dziesmu beidz: "Zvani un sveces, un pÄ«rāgu smarža, pasaule tÄ«ra un balta kā sniegs, zvani un sveces, un eglÄ«te zaļa, latvieÅ¡a ZiemassvÄ"tku mīļums un prieks."