Saeima konceptuāli atbalsta veselības nodokļa ieviešanu

Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstÄ«ja jauno VeselÄ«bas aprÅ«pes finansÄ"Å¡anas likumprojektu, kas, mainot lÄ«dzÅ¡inÄ"jo finansÄ"Å¡anas kārtÄ«bu, paredz ieviest valsts veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanu un tiesÄ«bas uz valsts apmaksātu veselÄ«bas aprÅ«pi sasaistÄ«t ar iedzÄ«votāju ienākuma nodokļa deklarÄ"Å¡anu un nomaksu.

TiesÄ«bas uz valsts veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas pakalpojumiem bÅ«s personām, par kuru ienākumiem, kas apliekami ar iedzÄ«votāju ienākuma nodokli, darba devÄ"js bÅ«s paziņojis Valsts ieņÄ"mumu dienestam. Likumprojekts jauno kārtÄ«bu paredz ieviest no 2015.gada 1.jÅ«lija, kad tiks izveidots valsts veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas pakalpojumu saņÄ"mÄ"ju reÄ£istrs. Tā bÅ«s informatÄ«va datu bāze par personu tiesÄ«bām uz valsts veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas pakalpojumiem, informÄ"ja Saeimas Preses dienests.

Patlaban veselÄ«bas aprÅ«pes pakalpojumus iedzÄ«votāji saņem neatkarÄ«gi no nodokļu nomaksas, un ir daļa iedzÄ«votāju, kas nemaksā iedzÄ«votāju ienākuma nodokli un kuru veselÄ«bas aprÅ«pi finansÄ" no valsts budžeta. Šāda situācija nav sociāli taisnÄ«ga, neveicina nodokļu maksāšanu, kā arÄ« nav godÄ«ga attiecÄ«bā pret nodokļu maksātājiem, norāda likumprojekta autori VeselÄ«bas ministrijā.

Jaunais regulÄ"jums paredz, ka persona, vÄ"rÅ¡oties pie veselÄ«bas pakalpojuma sniedzÄ"ja veselÄ«bas aprÅ«pes iestādÄ", varÄ"s uzrādÄ«t gan personas apliecÄ«bu, gan arÄ« pasi, bet no 2017.gada 1.janvāra valsts veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas pakalpojumus varÄ"s saņemt, uzrādot tikai personas apliecÄ«bu.

Likumprojektā arÄ« paredzÄ"ts, ka personai, kas nebÅ«s maksājusi iedzÄ«votāju ienākuma nodokli, bÅ«s tiesÄ«bas veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas sistÄ"mai pievienoties brÄ«vprātÄ«gi. Persona varÄ"s veikt regulāras iemaksas - 28 eiro katru mÄ"nesi, vai arÄ« vienreizÄ"ju brÄ«vprātÄ«gu maksājumu trÄ«s minimālo mÄ"neÅ¡algu apjomā.

Å…emot vÄ"rā valsts veselÄ«bas aprÅ«pes sasaisti ar nodokļu nomaksu, likumprojektā noteiktas sociāli aizsargājamu personu kategorijas, par kurām apdroÅ¡ināšanas iemaksas veiks valsts, tostarp par bÄ"rniem vecumā lÄ«dz 18 gadiem, bāreņiem un bez vecāku gādÄ«bas palikuÅ¡iem bÄ"rniem lÄ«dz 24 gadu vecumam, studentiem, profesionālo skolu audzÄ"kņiem, represÄ"tajiem, vecuma un izdienas pensionāriem, invalÄ«diem, bezdarbniekiem, personām, kas saņem vecāku, bÄ"rna kopÅ¡anas vai Ä£imenes valsts pabalstu.

NeatkarÄ«gi no nodokļu nomaksas ikvienai personai tāpat kā lÄ«dz Å¡im tiks nodroÅ¡ināti valsts finansÄ"tie veselÄ«bas aprÅ«pes pamatpakalpojumi, tostarp neatliekamā palÄ«dzÄ«ba, kā arÄ« kompensÄ"ti izdevumi par ambulatorajai ārstÄ"Å¡anai paredzÄ"tajām zālÄ"m un medicÄ«nas precÄ"m.