Latvija patlaban riskē kavēt kaimiņus

Dabasgāzes tirgus liberalizācijas procesā mūsu tuvākās kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija virzās straujāk nekā Latvija.

EnerÄ£Ä"tikas eksperti norāda, ka Igaunijā pakāpeniski parādÄ«jies ierastajam dabasgāzes monopolistam konkurÄ"joÅ¡s piedāvājums, kas ļauj runāt par pirmajiem konkurences iedÄ«gļiem dabasgāzes tirgÅ«, savukārt Lietuva ir apņÄ"mÄ«bas pilna iecerÄ"tajā termiņā - lÄ«dz 2015.gada sākumam - pabeigt KlaipÄ"das saÅ¡Ä·idrinātās dabasgāzes termināļa bÅ«vniecÄ«bu. Savukārt Latvijā patlaban Saeimā izskatāmie grozÄ«jumi EnerÄ£Ä"tikas likumā, ar kuriem plānots veikt pirmos sagatavoÅ¡anās darbus dabasgāzes tirgus atvÄ"rÅ¡anai, jau izpelnÄ«juÅ¡ies kritiskus vārdus no vairākiem politiÄ·iem un nozares pārstāvjiem.

Igaunijā par pirmo konkurentu pierastajam dabasgāzes monopolistam Eesti Gaas kļuvusi Igaunijas valstij piederošā energokompānija Eesti Energia, kura no novembra sākusi dabasgāzes tirdzniecÄ«bu tiem Igaunijas uzņÄ"mumiem, kuriem ir liels dabasgāzes patÄ"riņš.

Kā Dienai norāda Eesti Energia gāzes tirdzniecÄ«bas daļas vadÄ«tājs Aivars Tihane, klientiem uzņÄ"mums piedāvā iespÄ"ju iegādāties elektroenerÄ£iju un dabasgāzi no viena tirgotāja, izmantojot iespÄ"ju pilnÄ«bā vai daļÄ"ji fiksÄ"t cenu lÄ«dz viena gada termiņam. "LÄ«dz Å¡im uzņÄ"mumi dabasgāzi iegādājās par cenu, kas atkarÄ«ga no svārstÄ«bām pasaules tirgÅ« un mainās katru mÄ"nesi. TāpÄ"c bÅ«tiskākā izmaiņa lÄ«dz ar Eesti Energia ienākÅ¡anu tirgÅ« ir iespÄ"ja iegādāties dabasgāzi par fiksÄ"tu cenu. Tas daudziem uzņÄ"mumiem ir kritiski svarÄ«gs faktors sava biznesa plānoÅ¡anā, jo ļauj savlaicÄ«gi prognozÄ"t un pārvaldÄ«t izdevumus," skaidro Tihane.

Bijušā Ekonomikas ministrijas enerÄ£Ä"tikas departamenta vadÄ«tāja vietnieka, Nacionālā gāzes termināļa biedrÄ«bas (NGTB) valdes locekļa Gata Ä€beles vÄ"rtÄ"jumā vistālāk dabasgāzes liberalizācijas ziņā pavirzÄ«jusies Lietuva, tomÄ"r, viņaprāt, to grÅ«ti raksturot kā konstruktÄ«vu virzÄ«bu, jo mÅ«su dienvidu kaimiņvalsts rÄ«cÄ«ba var pamudināt dabasgāzes monopolistu Gazprom palielināt cenas.

Visu rakstu lasiet laikrakstā Diena trešdien, 18.decembrī!