Bundžu Jānis: Par caurspīdīgo sabiedrību Kulaks

Gaismas spÄ"kiem ir grÅ«tāk nekā tumsas spÄ"kiem. Tikko ne tur pieÄ·er, traips uzreiz neglÄ«ti redzams. TomÄ"r arÄ« tumsas spÄ"kiem nav vienkārÅ¡i, jo balti pleÄ·i tikpat skaidri redzami…

Vieglāk Å¡ajā ziņā ir pelÄ"kraibajiem spÄ"kiem. Dažādi netÄ«rumi vienkārÅ¡i pazÅ«d, un droÅ¡i var atbildÄ"t, ka tādu nav, ka vienkārÅ¡i rādās, ka paÅ¡i tādi.

Patiešām, sabiedrÄ«bas lielākā daļa nav ne balta, ne melna, bet tāda pelÄ"ki raiba. Tāda nokrāsa ir skaidrākā zÄ«me, ka Å¡is vai cits speciālists ir no sabiedrÄ«bas, nevis kādiem pārpasaulÄ«giem gaismas vai tumsas spÄ"kiem.

TomÄ"r arÄ« vienkārÅ¡ajā sabiedrÄ«bā ir labāki cilvÄ"ki un pārÄ"jie. To pats varot sajust, tikai sevÄ« jāieklausās.

Nu, lÅ«k, jau pirms vairākiem gadiem cilvÄ"ku grupa ieklausÄ«jās sevÄ« un ārzemju bundžujāņos un saprata, ka ir sabiedrÄ«bas vislabākie pārstāvji. TādÄ"ļ apvienoja spÄ"kus sabiedrÄ«bas intereÅ¡u aizstāvÄ«bai, nu, kam gan citam. Nodibināja dažādu caurspÄ«dÄ«gu akciju sabiedrÄ«bu Kulaks, kura uzdevums bija sabiedrÄ«bas vārdā caurspÄ«dÄ«gi norādÄ«t PAREIZO VIEDOKLI jautājumos, kuros vietÄ"jiem grÅ«tgalvÄ«Å¡iem radās problÄ"mas.

PÄ"tÄ«ja dažādas lietas. PiemÄ"ram, kā visgodÄ«gāk pārdot TÄ"vzemes lielsabiedrÄ«bu Latvijas laivas. Viss sanāca kā parasti, un laivas pamazām izgaisa miglā. Bet, vienalga, visiem labi. PriekÅ¡nieki varÄ"ja taisnoties, ka Kulaksvisur bijis klāt, bet paÅ¡i - deklarÄ"t, ka bez viņiem bÅ«tu bijis vÄ"l briesmÄ«gāk.

Lai mazinātu tumsas un gaismas spÄ"ku ietekmi, tika dibināta korupcijas novÄ"rÅ¡anas, uzlaboÅ¡anas, pārraudzÄ«bas, izglÄ«toÅ¡anas un sašņorÄ"Å¡anas apvienÄ«ba KNUPIS. ArÄ« tur pie priekÅ¡nieku meklÄ"Å¡anas Kulaks bija klāt, un rezultāts kā kulaks zem acs - efektÄ«gas sašņorÄ"Å¡anas un nepārtrauktas jezgas. Skaidri redzams, ka KNUPIS ir aktÄ«vs.

Ar laiku Kulaks ietrenÄ"jās savus sabiedrÄ«bai derÄ«gos darbus darÄ«t ar augsti profesionālu eleganci un atsperÄ«gu toleranci.

Tad - traÄ£iskais gadÄ«jums ZolitÅ«des lielveikalā. Kad noklusa emocionālu ļaužu teiktais, ka «tagad nekas vairs nebÅ«s kā bija», sāka rÄ«koties, tieÅ¡i kā bija - pārraudzÄ«t un aizstāvÄ"t sabiedrÄ«bas intereses. Protams, ka bez naudas neko nevar aizstāvÄ"t, jo tad ietekmÄ"jas. TādÄ"ļ vispirms no pārraugāmajiem noprasÄ«ja kāpostu. PÄ"c vecā principa - prasi divreiz vairāk, dabÅ«si, kas pienākas. Pārraugāmie ar ne pirmziemnieki, Å¡Ä·elmÄ«gi pamirkÅ¡Ä·ināja, pakaulÄ"jās un taisÄ«jās sist Ä·epā….

Ak, kā jau mÄ"dz notikt, no aizkulisÄ"m izlÄ«da skaudÄ«ba. Ja kaut ko Kulaks nav paspÄ"jis, tad tas ir skaudÄ«bas izmeklÄ"Å¡anas centrs (Sic!), kuram bÅ«tu jāatrod, kurÅ¡ pirmais sāka, kurÅ¡ kuram tālāk pateica un kur aug kājas.

Sākās bļaustīšanās par sirdsapziņu un visādām citām nesaprotamām lietām. Nav jau slikti. Viena no Kulakadarbības vadlīnijām taču ir sabiedrības aktivitātes veicināšana. Noveicināja ne pa jokam.

Ne visiem pietiek morāliskas noturÄ«bas. Kāds armijas vÄ«rs, it kā draugs, bet ņem (neņem?) un nolec, kad vÄ"l tikai aste jāpārlec. Nu ko lai saka - taisnvirziena domāšana. Savukārt Kulaka priekÅ¡niece izdomā māņu gājienu - informÄ", ka atstāj amatu. LÄ«dzgaitnieki neziņā pamirst… Vai tiešām?! Atslābstiet. Viss kārtÄ«bā. Morālās paÄ£iras ir alkoholiÄ·iem un citādiem atkarÄ«gajiem. Kulaks un tā biedri ir neatkarÄ«gi pilnÄ«gi un neatgriezeniski. VienkārÅ¡i - jaunais darbs prasÄ«s VISUS spÄ"kus un bezatbildÄ«bu.

Un te vairāk maksā.

Ziedus, ziedojumus un šampanieti - studijā!