Būvinženieru savienība pieprasa atlikt jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanās termiņu

Latvijas BÅ«vinženieru savienÄ«ba (LBS) pieprasa atlikt jaunā BÅ«vniecÄ«bas likuma spÄ"kā stāšanās termiņu lÄ«dz tam brÄ«dim, kad kvalitatÄ«vi tiks sagatavots un pieņemts gan likums, gan tam pakārtotie normatÄ«vie dokumenti, teikts LBS vÄ"stulÄ" valsts augstākajām amatpersonām.

VÄ"stulÄ" teikts, ka likums galvenokārt ir vÄ"rsts uz pasÅ«tÄ«tāju un investoru finanÅ¡u ieguldÄ«jumu droÅ¡Ä«bas paaugstināšanu un birokrātisko Å¡Ä·Ä"ršļu samazināšanu bÅ«vniecÄ«bas sagatavoÅ¡anas stadijā. Kā galvenais bÅ«vju droÅ¡Ä«bas paaugstināšanas garants tajā ir izvirzÄ«ta bÅ«vniecÄ«bas dalÄ«bnieku profesionālās atbildÄ«bas apdroÅ¡ināšana, nevis speciālistu kompetences novÄ"rtÄ"Å¡anas, darbÄ«bas uzraudzÄ«bas un kontroles paaugstināšanas sistÄ"mas uzlaboÅ¡ana.

Likums tāpat kā lÄ«dz Å¡im paredz, ka ar bÅ«vniecÄ«bu saistÄ«to procesu reglamentācija bÅ«s jārealizÄ", pamatojoties uz Ministru kabineta apstiprinātiem noteikumiem, no kuriem tikai daļa vÄ"l ir sagatavoÅ¡anas un apsprieÅ¡anas stadijā, norāda LBS.

LÄ«dz jaunā BÅ«vniecÄ«bas likuma spÄ"kā stāšanās brÄ«dim ir jāizstrādā un jāpieņem VispārÄ«gie bÅ«vnoteikumi, desmit speciālie bÅ«vnoteikumi, 29 Latvijas bÅ«vnormatÄ«vi (LBN), kā arÄ« jāprecizÄ" vairāki desmiti Ministru kabineta noteikumu, teikts LBS vÄ"stulÄ".

LBS uzsver, ka Ekonomikas ministrijai ir nepiecieÅ¡ams piesaistÄ«t Å¡ajā darbā bÅ«vniecÄ«bas profesionālo organizāciju speciālistus, lai izstrādātu visaptveroÅ¡u bÅ«vniecÄ«bas procesa regulÄ"jumu.

"Å o dokumentu neesamÄ«ba vai izstrādāšana un pieņemÅ¡ana bez nozares profesionālo sabiedrisko organizāciju tieÅ¡as lÄ«dzdalÄ«bas un BÅ«vniecÄ«bas padomes akcepta var novest pie haosa un visatļautÄ«bas jau tā neviennozÄ«mÄ«gi vÄ"rtÄ"tajā bÅ«vniecÄ«bas nozares darbÄ«bā, kura sabiedrÄ«bas uzticÄ«bu ir pamatoti zaudÄ"jusi pÄ"c traÄ£iskā notikuma "Maxima" veikalā un incidentiem citos bÅ«vobjektos," teikts LBS vÄ"stulÄ".

Patlaban paredzÄ"ts, ka 2014.gada 1.februāri spÄ"kā stājas 2013.gada 9.jÅ«lijā pieņemtais BÅ«vniecÄ«bas likums.