Par spīti iebildumiem Pavļuts atbalsta jaunā Būvniecības likuma spēkā stāšanos

Lai arÄ« vairākas organizācijas lÅ«guÅ¡as atlikt jaunā BÅ«vniecÄ«bas likuma spÄ"kā stāšanos un ar jauno likumu saistÄ«tie valdÄ«bas noteikumi vÄ"l nemaz nav publiskoti, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts iestājas par jaunā likuma spÄ"kā stāšanos paredzÄ"tajā termiņā - 1.februārÄ«.

Tuvāko pāris nedÄ"ļu laikā ar jauno BÅ«vniecÄ«bas likumu saistÄ«tie Ministru kabineta (MK) noteikumi tiks nodoti oficiālai apsprieÅ¡anai un saskaņoÅ¡anai, biznesa portāla Nozare.lv rÄ«kotajā diskusijā sacÄ«ja ekonomikas ministrs.

"Saeimā bija diezgan liela vienprātÄ«ba un no industrijas puses nebija lielu iebildumu, ka jāizdara viss iespÄ"jamais, lai jaunais regulÄ"jums, kas bija septiņus gadus muļļāts dažādos gaiteņos, stātos spÄ"kā ātrāk," teica ministrs.

Pavļuts atzÄ«mÄ"ja, ka daļa bÅ«vniecÄ«bas industrijas tādā vai citādā formā jau ir piedalÄ«jusies jauno MK noteikumu apsprieÅ¡anā. "Nav tā, ka neviens neko nebÅ«tu redzÄ"jis. Zinu, ka ir lietas, kas neapmierina, un lietas, kam piekrÄ«t, kas ir labākas nekā lÄ«dz Å¡im," sacÄ«ja ministrs un solÄ«ja, ka tuvāko pāris nedÄ"ļu laikā visi Å¡ie MK noteikumi bÅ«s izlikti publiski oficiālai apsprieÅ¡anai un saskaņoÅ¡anai.

Ekonomikas ministrs atzina, ka nedrÄ«kst nebeidzami vilkt jauno normatÄ«vo aktu stāšanos spÄ"kā, kamÄ"r visi izcÄ«kstÄ"sies. "Neuzskatu, ka paÅ¡laik bÅ«tu pamats "a piori" atlikt jaunā BÅ«vniecÄ«bas likuma spÄ"kā stāšanos. Neuzskatu, ka bÅ«tu iestājuÅ¡ies kaut kādi bÅ«tiski jauni apstākļi, kas par paveicamajiem mājasdarbiem nebija zināmi vasarā. Ja nevarÄ"sim tikt galā ar MK noteikumiem, tad visiem bÅ«s jāuzņemas atbildÄ«ba, ka nevar par kaut ko vienoties, un tad arÄ« lÅ«gsim, lai likuma spÄ"kā stāšanās termiņš tiek pārcelts. PaÅ¡laik neredzu nepiecieÅ¡amÄ«bu speciāli paildzināt vecā regulÄ"juma darbÄ«bu," teica ministrs.

Jaunā BÅ«vniecÄ«bas likuma spÄ"kā stāšanos lÅ«gusi atlikt Arhitektu savienÄ«ba, BÅ«vinženieru savienÄ«ba un ElektroenerÄ£Ä"tiÄ·u un energobÅ«vnieku asociācija. Organizācijas aicina jauno BÅ«vniecÄ«bas likumu ieviest tikai pÄ"c tam pakārtoto normatÄ«vu izstrādes.

RÄ«gas pilsÄ"tas bÅ«vvaldes vadÄ«tājs Inguss Vircavs diskusijā pauda atbalstu jaunajam bÅ«vniecÄ«bas nozares regulÄ"jumam un atzina, ka jaunā likuma spÄ"kā stāšanās datumu visi vienmÄ"r vÄ"lÄ"juÅ¡ies jo ātrāk, jo labāk. TomÄ"r viņš pauda bažas, vai nozare paspÄ"s sagatavoties jaunajam regulÄ"jumam, jo nav vÄ"l radÄ«ti speciālie normatÄ«vi, tai skaitā vispārÄ«gie bÅ«vnoteikumi, kas definÄ"s precÄ«zu kārtÄ«bu, kādā jaunais likums tiks piemÄ"rots.

"Viena lieta ir saprast jauno regulÄ"jumu, bet otra - attiecÄ«gi pārorganizÄ"t paÅ¡valdÄ«bas bÅ«vvaldes darbu, kas reāli nebÅ«s iespÄ"jams dažu dienu laikā," teica Vircavs. Viņš skaidroja, ka RÄ«gā ir radÄ«ta virkne informācijas sistÄ"mu, tai skaitā par paÅ¡valdÄ«bas nodevas aprÄ"Ä·ināšanu, par patvaļīgas bÅ«vniecÄ«bas fiksÄ"Å¡anu, kuras tehniski nav iespÄ"jams pārorganizÄ"t dažās dienās, turklāt laikā, kad vienlaikus notiek arÄ« pāreja uz eiro.

ArÄ« sabiedriskās politikas centra Providus pÄ"tniece Agnese LeÅ¡inska pauda bažas par to, ka ar jauno BÅ«vniecÄ«bas likumu saistÄ«tie MK noteikumi vÄ"l nav gatavi un nozare ar tiem vÄ"l nav iepazinusies. "Tie ir ļoti nozÄ«mÄ«gi dokumenti, milzÄ«ga dokumentu pakete. Neesmu pārliecināta, ka 2014.gada 1.februārÄ« visi bÅ«vniecÄ«bas sfÄ"rā iesaistÄ«tie dalÄ«bnieki bÅ«s spÄ"jÄ«gi piemÄ"rot jauno BÅ«vniecÄ«bas likumu," teica pÄ"tniece.

Savukārt Latvijas BÅ«vnieku asociācijas padomnieks Māris JurÄ"vičs pauda pārliecÄ«bu, ka nozare pagÅ«s sagatavoties jaunajam bÅ«vniecÄ«bas regulÄ"jumam. "Jā, bÅ«s ļoti saspringti, bet bÅ«s jāapgÅ«st. Tie, kas bÅ«s atbildÄ«gie, tomÄ"r ir cilvÄ"ki ar augstāko izglÄ«tÄ«bu un var apgÅ«t jebkuru likumu," teica JurÄ"vičs.

Jau vÄ"stÄ«ts, ka Saeima jÅ«lijā pÄ"c vairāk nekā divus gadus ilgušām smagām un sarežģītām diskusijām galÄ«gajā lasÄ«jumā apstiprināja Ekonomikas ministrijas sagatavoto jauno BÅ«vniecÄ«bas likumu, kam jāstājas spÄ"kā 2014.gada 1.februārÄ« un kura mÄ"rÄ·is ir uzlabot bÅ«vniecÄ«bas procesu Latvijā. TomÄ"r pÄ"c traÄ£Ä"dijas izskanÄ"juÅ¡as bažas, vai jaunais likums ir pietiekami stingrs.