Atklājot TEC-2 otro energobloku, Latvija spēj sevi pilnībā nodrošināt elektrību

Å obrÄ«d Latvija spÄ"j pati sevi pilnÄ«bā nodroÅ¡ināt ar nepiecieÅ¡amo elektroenerÄ£iju, Å¡odien, atklājot TEC-2 otro energobloku, teica Latvenergo valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Ä€ris Žīgurs.

Viņš uzsvÄ"ra, ka Å¡is ir vÄ"sturisks brÄ«dis, jo Latvija ir kļuvusi paÅ¡pietiekama un nepiecieÅ¡amÄ«bas gadÄ«jumā spÄ"j sevi nodroÅ¡ināt ar elektroenerÄ£iju.

Kā ziņots, treÅ¡dien, 11.decembrÄ«, Salaspils novada AconÄ" tiek atklāts Latvenergo termoelektrocentrāles TEC-2 otrais energobloks.

Kā liecina informācija Latvenergo mājaslapā, Rīgas TEC-2 ir lielākā Latvijas siltumelektrostacija. Savu darbību tā sāka 1973.gadā. Rīgas TEC-2 rekonstrukcija sākta 2006.gadā. Pirmā energobloka izbūve tika pabeigta 2008.gada beigās. Savukārt otrā energobloka nodošana ekspluatācijā notika šogad.

KopÅ¡ 2006.gada TEC-2 rekonstrukcijas projektā ir ieguldÄ«ti aptuveni 626 miljoni eiro (aptuveni 440 miljoni latu), iekļaujot elektrostacijas un pieslÄ"gumu infrastruktÅ«ras, kā arÄ« jauna Å«dens sildkatla izmaksas. PaÅ¡u bloku izbÅ«ve kopā ar tieÅ¡i saistÄ«tām izmaksām ir aptuveni 605 miljoni eiro (aptuveni 425 miljoni latu).

TEC2 otrā bloka rekonstrukcijā ir ieguldīti 225 miljoni latu. Kā biznesa portālam Nozare.lv atzina Žīgurs, plānots, ka šīs investīcijas atmaksāsies 15-20 gados.

TEC2 esot drošības garants Latvijai, jo ļauj saražot elektroenerģiju brīžos, kad elektrības cena ir augstāka.

Kā teica Žīgurs, lai iedarbinātu TEC2, ja centrāle ir silta, nepiecieÅ¡amas 4-6 stundas, ja tā nav darbināta un ir auksta - nepiecieÅ¡amas12-24 stundas. Ä€rkārtas situācijām, kad nepiecieÅ¡ams elektroenerÄ£iju sākt ražot nekavÄ"joties, var tikt izmantotas hidroelektrostacijas, kuras var sākt darbu dažu sekunžu laikā.

PÄ"c RÄ«gas TEC-2 otrā energobloka nodoÅ¡anas ekspluatācijā kopÄ"jā elektriskā jauda, ko var izmantot arÄ« kondensācijas režīmā, palielinājusies lÄ«dz 832 megavatiem elektrÄ«bas, bet abu energobloku siltuma jauda koÄ£enerācijas režīmā sasniegusi 544 megavatus siltuma.

2012.gadā Rīgas TEC-2 saražoja 1081 gigavatstundu elektroenerģijas un 1470 gigavatstundas siltumenerģijas.