papildināts (19:44) - Sabiedriskā pasūtījuma daļu nodrošinās Rīga TV24, Ogres TV un SIA Vidzemes televīzija

Nacionālā plaÅ¡saziņas lÄ«dzekļu padome (NEPLP) sabiedriskā pasÅ«tÄ«juma daļas nolÄ"musi nodot AS TV Latvija, kas nodroÅ¡ina kanālu RÄ«ga TV24, SIA Ogres televÄ«zija, kas nodroÅ¡inās kanālu OTV, un SIA Vidzemes televÄ«zija, kas nodroÅ¡ina kanālu Re:TV.

NEPLP bija izsludinājusi trÄ«s konkursus par sabiedriskā pasÅ«tÄ«juma daļas nodoÅ¡anu komerciālajām televÄ«zijām, kas nodroÅ¡inās bezmaksas apraidi visā Latvijā. Konkursi tika izsludināti, lai nodroÅ¡inātu informatÄ«vi dokumentālo, reÄ£ionālās tematikas, kā arÄ« bÄ"rnu un jaunieÅ¡u raidÄ«jumu veidoÅ¡anu komerciālos medijos bezmaksas apraidÄ".

Konkursā par bÄ"rnu un jaunieÅ¡u programmas veidoÅ¡anu uzvarÄ"ja OTV. PÄ"c NEPLP informācijas, Å¡o kanālu nodroÅ¡inās Ogres televÄ«zija. Saskaņā ar Firmas LV datiem SIA Ogres televÄ«zija dibināta 1992.gadā. PÄ"rn uzņÄ"muma apgrozÄ«jums bijis 55 338 lati, bet peļņa 92 lati. UzņÄ"muma reÄ£istrÄ"tais pamatkapitāls ir 48 500 lati.

55,67% uzņÄ"muma kapitāla daļu pieder ArtÅ«ram Robežniekam, 23,71% - Nikolajam Ä»eoņenko, 14,43% - Ogres novada domei. PārÄ"jās kapitāla daļas pieder Valdim Kupcim - 2,06%, kā arÄ« apdroÅ¡ināšanas akciju sabiedrÄ«bai Balta, kooperatÄ«vajai sabiedrÄ«bai Ogreks, Ogres rajona paÅ¡valdÄ«bu savienÄ«bai - katram pa 1,03%.

InformatÄ«vi dokumentālos raidÄ«jumus veidos RÄ«ga TV24, ko nodroÅ¡ina AS TV Latvija. Saskaņā ar Firmas.lv informāciju Å¡Ä« akciju sabiedrÄ«ba dibināta 2007.gadā. Tās apgrozÄ«jums 2012.gadā bijis 66 908 lati, bet peļņa - 510 lati. UzņÄ"muma reÄ£istrÄ"tais pamatkapitāls ir 25 000 latu. DatubāzÄ" nav norādÄ«ts, kas ir Å¡Ä« uzņÄ"muma Ä«paÅ¡nieks.

Savukārt reÄ£ionālās tematikas raidÄ«jumus veidos SIA Vidzemes televÄ«zija, kas nodroÅ¡ina kanālu Re:TV. Saskaņā ar Firmas.lv datiem uzņÄ"mums dibināts 2010.gadā. UzņÄ"muma apgrozÄ«jums pÄ"rn bija 114 159 lati. UzņÄ"mums 2012.gadā strādājis ar 522 latu zaudÄ"jumiem. UzņÄ"muma pamatkapitāls ir 2000 latu. 100% uzņÄ"muma kapitāla daļu pieder SIA Valmieras TV, kas savukārt pieder SIA Valmieras reÄ£iona patÄ"rÄ"tāju biedrÄ«ba.

Kā Å¡odien preses konferencÄ" norādÄ«ja NEPLP locekļi, padomei nav likumÄ«gu tiesÄ«bu pieprasÄ«t informāciju par televÄ«ziju Ä«paÅ¡niekiem un uzzināt patiesos labuma guvÄ"jus.

TiesÄ«bas Ä«stenot sabiedrisko pasÅ«tÄ«jumu bezmaksas apraidÄ" plānots pieÅ¡Ä·irt uz trÄ«s gadiem no 2014.gada. Katrs no kanāliem saņems aptuveni 245 000 latu gadā. FinansÄ"jums paredzÄ"ts sabiedriskā pasÅ«tÄ«juma raidÄ«jumu veidoÅ¡anai.

Kā Å¡odien preses konferencÄ" informÄ"ja NEPLP vadÄ«tājs Ainārs Dimants, lielākā vienprātÄ«ba bija par konkursu reÄ£ionālā satura programmas veidoÅ¡anai. Savukārt visasākās diskusijas bijuÅ¡as par bÄ"rnu un jaunieÅ¡u programmas nodroÅ¡ināšanu. Å ajā konkursā par OTV balsoja trÄ«s NEPLP locekļi - Aija Dulevska, Dainis Mjartāns un Ivars Zviedris, bet pret - Dimants un Gints GrÅ«be.

Dimants norādÄ«ja, ka, viņaprāt, divi citi kanāli - LoLo TV un Chaula TV - bÅ«tu piemÄ"rotāki, bet lÄ"mums esot pieņemts balsojot.

Savukārt Dulevska informÄ"ja, ka, viņasprāt, piemÄ"ram, LoLo TV piedāvājums neatbilda sabiedriskā pasÅ«tÄ«juma bÅ«tÄ«bai.

Viņa atzina, ka vienmÄ"r NEPLP konkursi ir tikuÅ¡i pārsÅ«dzÄ"ti un, visticamāk, arÄ« Å¡is nebÅ«Å¡ot izņÄ"mums. Taču padomes locekle uzsvÄ"ra, ka konkursa apstrÄ«dÄ"Å¡ana neaptur lÄ«gumu slÄ"gÅ¡anu ar uzvarÄ"tājiem.

Kā informÄ"ja Dimants, viņš cer, ka jau Å¡onedÄ"ļ tiks noslÄ"gti lÄ«gumi starp konkursu uzvarÄ"tājiem un Latvijas Valsts radio un televÄ«zijas centru, kā arÄ« starp konkursu uzvarÄ"tājiem un NEPLP.

Kā ziņots, trijos konkursos bija pieteikušies seši pretendenti, kas iesniedza septiņus pieteikumus.

No nākamā gada Modern Times Group kanāli LNT un TV3 nebÅ«s bezmaksas apraidÄ", tādÄ"ļ tika rÄ«koti konkursi uz sabiedriskā pasÅ«tÄ«juma daļu.