Pensionāru federācija akceptē LM piedāvāto pensiju indeksācijas modeli

Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) valde Å¡odien sÄ"dÄ" nolÄ"ma atbalstÄ«t LabklājÄ«bas ministrijas (LM) piedāvāto pensiju indeksācijas modeli 2014.gadam.

Vienlaikus LPF valde vienojās lÅ«gt LM izskatÄ«t iespÄ"ju ieviest diferencÄ"tu pensiju indeksācijas koeficientu atkarÄ«bā no pensijas apmÄ"ra, lai mazajām pensijām nodroÅ¡inātu lielāku pieaugumu.

LM priekÅ¡likums paredz indeksÄ"t visas pensijas lÄ«dz noteiktam lÄ«menim ar vienu koeficientu, ko veido patÄ"riņa cenu izmaiņu indekss un darba algas pieauguma indekss. Visām pensijām tiktu indeksÄ"ta viena bāzes summa jeb 50% no iepriekÅ¡Ä"jā gada vidÄ"jās apdroÅ¡ināšanas algas.

Siliņš sÄ"dÄ" norādÄ«ja, ka šāds pensiju indeksācijas modelis nodroÅ¡inātu lielāku pieaugumu lielajām pensijām. PiemÄ"ram, 200 latu un lielākas pensijas pieaugtu par apmÄ"ram pieciem latiem, 150 latu lielas pensijas - par 3,75 latiem, bet 100 latu lielas pensijas - par 2,50 latiem.

TomÄ"r LPF uzskata, ka pensiju indeksācijai ir jādod vienādi liels pielikums visām pensijām, tāpÄ"c bÅ«tu jāievieÅ¡ diferencÄ"ts indeksācijas koeficients atkarÄ«bā no pensijas apmÄ"ra.

SÄ"dÄ" izskanÄ"ja vÄ"l virkne citu iespÄ"jamo pensiju indeksācijas variantu, tomÄ"r Siliņš norādÄ«ja, ka izvÄ"les iespÄ"jas, ņemot vÄ"rā Å¡Ä« brīža situāciju valdÄ«bā, ir tikai divas - atbalstÄ«t LM piedāvājumu vai saglabāt spÄ"kā esoÅ¡o sistÄ"mu.

"PaÅ¡reiz ir svarÄ«gi panākt, lai Å¡is jautājums vispār neapstājas. Kā mÄ"s zinām, valdÄ«bas vadÄ«tājs ir paziņojis par demisiju, kas nozÄ«mÄ", ka atkāpjas viss Ministru kabinets. Kāda bÅ«s jaunā valdÄ«ba, mÄ"s nezinām, bet mums tas nozÄ«mÄ", ka par pensiju indeksācijas jautājuma risināšanu, visdrÄ«zāk, bÅ«s jāaizmirst, jo visas sarunas ar LabklājÄ«bas ministriju faktiski bÅ«s jāsāk no jauna," sacÄ«ja Siliņš.

Viņš arÄ« norādÄ«ja, ka LM piedāvātais risinājums esot daudz labāks nekā patlaban spÄ"kā esoÅ¡ais pensiju indeksācijas mehānisms.