Valsts policija mēneša laikā plāno pabeigt Rīgas pils ugunsgrēka izmeklēšanu

Jau decembrÄ« vai janvāra sākumā varÄ"tu bÅ«t zināmi ekspertīžu rezultāti, noskaidrojot RÄ«gas pils ugunsgrÄ"ka iemeslu, portālam Diena.lv pastāstÄ«ja iekÅ¡lietu ministrs Rihards Kozlovskis (Reformu partija).

"No Valsts policijas puses darbs būs padarīts. Skatīsimies, kā tas process virzīsies tālāk," teica Kozlovskis.

Viņš atzina, ka process nav ātrs un ir apgrÅ«tināts, jo saistÄ«ts ar astoņus dažādu ekspertīžu izvÄ"tÄ«Å¡anu, taču "rezultāti vairs Ä«paÅ¡i ilgi nebÅ«s jāgaida," solÄ«ja ministrs.

Valsts policija jau iepriekÅ¡ uzsvÄ"rusi, ka RÄ«gas pils ugunsgrÄ"ka noskaidroÅ¡ana ir laikietilpÄ«gs process daudzo ekspertīžu un nopratināšanu dÄ"ļ. Å Ä«s lietas izmeklÄ"Å¡anā iesaistÄ«ti plaÅ¡i policijas ekspertu resursi.

UgunsgrÄ"ks RÄ«gas pilÄ« 3200 kvadrātmetru platÄ«bā plosÄ«jās naktÄ« uz 21.jÅ«niju. Å Ä«s apjomÄ«gās ugunsnelaimes izmeklÄ"Å¡anā piesaistÄ«ti vairāki neatkarÄ«gi izmeklÄ"tāji - apdroÅ¡ināšanas kompānija BTA uzaicināja starptautiski sertificÄ"tu un neatkarÄ«gu ugunsgrÄ"ku izmeklÄ"Å¡anas ekspertu Robertu Edvardsu no Lielbritānijas. LÄ«dzÄ«gi rÄ«kojās arÄ« pils remontdarbu vadÄ«tāji - pilnsabiedrÄ«ba SBRE, kas uzaicināja Lielbritānijas UgunsgrÄ"ku izmeklÄ"tāju apvienÄ«bas prezidentu un Starptautiskās Ä»aunprātÄ«gās dedzināšanas izmeklÄ"tāju apvienÄ«bas pirmo viceprezidentu PÄ«teru Mansi.

SBRE iepriekÅ¡ kategoriski norobežojās no atbildÄ«bas par ugunsgrÄ"ka izcelÅ¡anos. BÅ«vnieki norādÄ«ja, ka ugunsgrÄ"ks izcÄ"lies telpās, kurās tiem neesot bijusi piekļuve, kā arÄ« vairākas stundas pÄ"c tam, kad objekta uzraudzÄ«ba dienas beigās oficiāli tika nodota militārajai policijai.

Savukārt Mansi bija izvirzÄ«jis vairākas hipotÄ"zes par iespÄ"jamiem ugunsgrÄ"ka cÄ"loņiem, taču, pÄ"c eksperta rÄ«cÄ«bā esošās informācijas, ir atmestas hipotÄ"zes, kas ir saistÄ«tas ar bÅ«vdarbu veicÄ"jiem.