papildināts (15:05) - Rīgas pilij ugunsgrēkā nodarītie zaudējumi - 4,3 miljoni latu

Provizoriskie RÄ«gas pilij ugunsgrÄ"kā nodarÄ«tie zaudÄ"jumi ir 4,3 miljoni latu, kas ir nepiecieÅ¡ami pils ugunsgrÄ"ka seku likvidÄ"Å¡anai, treÅ¡dien žurnālistiem pastāstÄ«ja VAS Valsts nekustamie Ä«paÅ¡umi (VNĪ) valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja Baiba Strautmane.

VNĪ pieaicinātā Igaunijas vadošā ekspertīžu biroja OU H-ekspertu slÄ"dzienā par RÄ«gas pils ugunsgrÄ"ku ir konstatÄ"ts, ka ugunsgrÄ"ka izcelÅ¡anās vieta ir bÅ«vnieka rÄ«cÄ«bā nodotā RÄ«gas pils daļa, bet ugunsgrÄ"ka iemesls - dzirkstele, kvÄ"lojoÅ¡a cigarete vai jebkurÅ¡ cits atklātas uguns avots.

Tā kā saskaņā ar lÄ«gumu ugunsgrÄ"ka izcelÅ¡anās vieta ir bÅ«vobjekts - bÅ«vnieka atbildÄ«bas teritorija, VNĪ prasa pils restaurācijas un rekonstrukcijas darbu veicÄ"jam - pilnsabiedrÄ«bai SBRE - par saviem lÄ«dzekļiem novÄ"rst ugunsgrÄ"ka radÄ«tās sekas. "Ja bÅ«s nepiecieÅ¡ams, mÄ"s izskatÄ«sim šādu iespÄ"ju," sacÄ«ja VNĪ valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja, taujāta, vai bÅ«s gatava tiesāties ar bÅ«vniekiem, ja viņi nevÄ"lÄ"sies segt ugunsgrÄ"ka rezultātā raduÅ¡os zaudÄ"jumus.

"VÄ"los uzsvÄ"rt, ka Igaunijas ekspertu uzdevums bija noskaidrot uguns izcelÅ¡anās vietu un iespÄ"jamos apstākļus, bet ne noteikt personu vai personas, kas bÅ«tu vainojami ugunsgrÄ"ka izraisÄ«Å¡anā. Pie vainÄ«go noskaidroÅ¡anas darbu turpina Valsts policija, kurai izvÄ"rtÄ"Å¡anai esam iesnieguÅ¡i arÄ« igauņu ekspertu atzinumu. Tā kā mums Å¡obrÄ«d ir skaidrÄ«ba par ugunsgrÄ"ka izcelÅ¡anās iemesliem un tā izcelsmes vietu, varam turpināt aktÄ«vi risināt zaudÄ"jumu segÅ¡anas jautājumu," sacÄ«ja Strautmane.

VNĪ vÄ"rsies par zaudÄ"jumu atlÄ«dzināšanu gan pie bÅ«vnieku apvienÄ«bas SBRE, prasot ar saviem spÄ"kiem un lÄ«dzekļiem novÄ"rst pilij radÄ«tos postÄ«jumus, kā arÄ« iesniegti pieteikumi abām iesaistÄ«tajām apdroÅ¡ināšanas kompānijām - AAS Baltijas ApdroÅ¡ināšanas nams un BTA.

"VienlaicÄ«gi bÅ«vniekam un bÅ«vuzraugam ir izvirzÄ«ta prasÄ«ba nekavÄ"joties no pils rekonstrukcijas darbiem atstādināt visus darbiniekus, kuri bija atbildÄ«gās amatpersonas par bÅ«vniecÄ«bas darbu veikÅ¡anu un uzraudzÄ«bu ugunsgrÄ"ka izcelÅ¡anās laikā," sacÄ«ja Strautmane.

Eksperti secinājuÅ¡i, ka ugunsgrÄ"ka izcelÅ¡anās vieta jeb ugunsgrÄ"ka avots atrodas Pils laukuma pusÄ", pils Ä"kas bÄ"niņu daļā, kāpņu telpas dienvidrietumu sienā. Skaidrojot ugunsgrÄ"ka izcelÅ¡anās tehniskos iemeslus, eksperti norāda, ka ugunsgrÄ"ka izcelÅ¡anās ir iespÄ"jama no dzirkstelÄ"m, kvÄ"lojoÅ¡a tabakas izstrādājuma vai jebkura cita atklātas uguns avota. Eksperti pieļauj, ka pÄ"c aizdegÅ¡anās procesa turpinājās kvÄ"lojoÅ¡a degÅ¡ana. SvÄ"tku zālÄ" starp gruveÅ¡iem tika atrasts izlietots ugunsdzÄ"Å¡amais aparāts - eksperti nevarot apstiprināt vai noraidÄ«t saistÄ«bu starp ugunsgrÄ"ka izcelÅ¡anos un atrasto uguns dzÄ"Å¡amo aparātu. Taču Å¡is apstāklis varot norādÄ«t arÄ« uz to, ka ugunsgrÄ"ks ir izcÄ"lies no iepriekÅ¡ lÄ«dz galam nenodzÄ"stas lokālas uguns. 

Savukārt attiecÄ«bā uz ugunsgrÄ"ka izcelÅ¡anos laiku eksperti secinājuÅ¡i, ka tehniski kvÄ"lojošās degÅ¡anas procesa sākums bija iespÄ"jams 2013.gada 20.jÅ«nijā visas dienas garumā. Pāreja no kvÄ"lojoÅ¡as degÅ¡anas uz liesmojoÅ¡u degÅ¡anu notikusi aptuveni laikā no plkst.21.30 lÄ«dz 21.40. UgunsgrÄ"kam, iespÄ"jams, bija ilgstoÅ¡s slÄ"ptais periods - vismaz piecas stundas (no tā brīža, kad bÅ«vnieki 20.jÅ«nijā plkst.16.30 aizgāja no bÄ"niņiem) lÄ«dz ugunsgrÄ"ka konstatÄ"Å¡anai pÄ"c ārÄ"jām pazÄ«mÄ"m orientÄ"joÅ¡i plkst.22.10. SlÄ"ptā ugunsgrÄ"ka posms var bÅ«t saistÄ«ts tikai ar uzliesmojoÅ¡a materiāla ilgstoÅ¡u gruzdÄ"Å¡anu bÄ"niņos, kas Å¡ajā gadÄ«jumā varÄ"ja bÅ«t tikai frÄ"zkÅ«dra, kas atradās bÄ"niņos kā siltumizolācijas materiāls. FrezkÅ«dras pamatÄ«paÅ¡Ä«bas un tās atraÅ¡anās ugunsgrÄ"ka uzcelÅ¡anās vietā - RÄ«gas pils bÄ"niņos - arÄ« ir iemesls, kāpÄ"c kā ugunsgrÄ"ka avots ir ilgstoÅ¡s, slÄ"pts gruzdÄ"Å¡anas periods.

SBRE informÄ", ka paÅ¡laik ugunsgrÄ"ka izmeklÄ"Å¡anā piedalās vairāki dažādo puÅ¡u pieaicinātie eksperti, tomÄ"r oficiālo slÄ"dzienu sniegs Valsts policijas izmeklÄ"Å¡ana. Tā vietā, lai aktÄ«vi risinātu jautājumus, kas saistÄ«ti ar RÄ«gas pils atjaunoÅ¡anu, VNĪ nodarbojoties ar dažādu publisku paziņojumu izplatÄ«Å¡anu un policijas izmeklÄ"Å¡anas publisku iespaidoÅ¡anu. Pastāvot arÄ« pamatotas bažas, ka tas tiek darÄ«ts, lai novÄ"rstu sabiedrÄ«bas uzmanÄ«bu no patiesās situācijas ar RÄ«gas pils projektu un VNĪ nesaimnieciskās rÄ«cÄ«bas, norāda SBRE pārstāvis Ivars Millers.

SBRE kā atbildÄ«gais bÅ«vuzņÄ"mÄ"js esot neskaitāmas reizes vÄ"rsies pie pasÅ«tÄ«tāja ar aicinājumu konstruktÄ«vi risināt RÄ«gas pils jumtu atjaunoÅ¡anas un Ä"kas saglabāšanas jautājumus. Lai arÄ« kopÅ¡ negadÄ«juma ir pagājuÅ¡i gandrÄ«z seÅ¡i mÄ"neÅ¡i, SBRE joprojām no pasÅ«tÄ«tāja nav saņÄ"mis lÄ«dz galam saskaņotu pastāvÄ«gā jumta projektu.

PÄ"dÄ"jā vÄ"stule par nepiecieÅ¡amÄ«bu strauji rÄ«koties pasÅ«tÄ«tājam nosÅ«tÄ«ta pirmdien, 9. decembrÄ«, kopiju nosÅ«tot atbildÄ«gajam bÅ«vuzraugam un Valsts kultÅ«ras pieminekļu aizsardzÄ«bas inspekcijai. "Izskatās, ka kārtÄ"jo reizi izveidojusies absurda situācija, ka it kā pÄ"c papÄ«riem un procedÅ«rām viss ir kārtÄ«bā, bet jumta arvien nav un RÄ«gas pils turpina iet bojā," norāda SBRE.

Millers uzsver, ka VNĪ bezatbildÄ«bas dÄ"ļ (nesaskaņoti risinājumi un nepieņemti lÄ"mumi) RÄ«gas pilÄ« kopÅ¡ negadÄ«juma nenotiek restaurācijas un pils sienu žāvÄ"Å¡anas darbi un RÄ«gas pils kultÅ«rvÄ"sturiskais mantojums turpina iet bojā. AbsolÅ«tu bezatbildÄ«bu pret savu Ä«paÅ¡umu parādot jau tas, ka sākotnÄ"ji vairākus mÄ"neÅ¡us tika aizkavÄ"ts konkurss pastāvÄ«gā jumta projektÄ"Å¡anai, un joprojām nav lÄ"muma par tā izbÅ«vi. Katra novilcinātā diena ziemas apstākļos pasliktina objekta stāvokli, mikroklimatu Ä"kā un rada papildus zaudÄ"jumus.

SBRE aicina klātienÄ" valsts augstākās amatpersonas pārliecināties par kritisko situāciju RÄ«gas pilÄ« un nekavÄ"joties pieņemt atbildÄ«gus lÄ"mumus situācijas konstruktÄ«vai risināšanai.

(Papildināts ar SBRE komentāru pÄ"dÄ"jās piecās rindkopās.)