Gada būtiskākās konkurences uzraugu lietas - energobūvnieku, AKKA/LAA un Latvijas Gāzes pārkāpumi

Konkurences padome (KP) kā šā gada bÅ«tiskākās izskatÄ«tās lietas nosauc 26 energobÅ«vnieku aizliegtu vienoÅ¡anos, AutortiesÄ«bu un komunicÄ"Å¡anās konsultāciju aÄ£entÅ«ras/ Latvijas Autoru apvienÄ«bas (AKKA/LAA) un AS Latvijas Gāze pārkāpumus.

KP pārstāve Inita Kabanova biznesa portālam Nozare.lv atzina, ka Å¡ogad KP par konkurences kropļoÅ¡anu un cenu sadārdzināšanu piecu gadu garumā kopumā 322 iepirkumos sodÄ«ja 26 energobÅ«vniecÄ«bas uzņÄ"mumus. Tiem tika piemÄ"rots naudas sods kopumā 2 011 557 latu apmÄ"rā.

"Å Ä« ir lÄ«dz Å¡im plašākā Latvijā konstatÄ"tā aizliegtas vienoÅ¡anās shÄ"ma, un Å¡ajā lietā KP piemÄ"roja iestādes pastāvÄ"Å¡anas laikā bargākos sodus. AttiecÄ«gi uzņÄ"mumiem, kas piedalÄ«jās visvairāk pārkāpuma epizožu - kartelizÄ"tajos iepirkumos -, tika piemÄ"rots sods 7,8% apmÄ"rā no to iepriekÅ¡Ä"jā gada neto apgrozÄ«juma," skaidroja Kabanova.

Savukārt KP pieņemtais lÄ"mums par pārkāpumu Latvijas Gāzes darbÄ«bās ir nodroÅ¡inājis iespÄ"ju saņemt dabasgāzi tiem jaunajiem lietotājiem, kam iepriekÅ¡ tas bija liegts citu lietotāju radÄ«to parādu dÄ"ļ.

Savā lÄ"mumā KP konstatÄ"ja, ka Latvijas Gāze ir ļaunprātÄ«gi izmantojusi monopolstāvokli, atsakot dabasgāzes piegādes lÄ«guma noslÄ"gÅ¡anu jauniem lietotājiem, pirms tie nav nomaksājuÅ¡i iepriekÅ¡Ä"jo lietotāju parādus, kā arÄ« piemÄ"roja Latvijas Gāzei naudas sodu 1 567 180 latu apmÄ"rā.

"ĪpaÅ¡i Latvijas mazajiem un vidÄ"jiem uzņÄ"mumiem bÅ«tisks ir KP lÄ"mums par monopolstāvokļa ļaunprātÄ«gu izmantoÅ¡anu sodÄ«t AKKA/LAA, piemÄ"rojot tai sodu 45 646 latu apmÄ"rā. AKKA/LAA mazajiem un Å¡iem uzņÄ"mumiem par mÅ«zikas atskaņoÅ¡anu apmeklÄ"tājiem domātās telpās piemÄ"roja tarifu, kas ir ievÄ"rojami augstāks par lÄ«dzÄ«giem tarifiem ne vien Lietuvā un Igaunijā, bet arÄ« vairumā citu Eiropas SavienÄ«bas dalÄ«bvalstu," skaidroja KP pārstāve.

Savukārt lÄ"mums lietā, kurā tika padziļināti analizÄ"ta Latvijas lielāko degvielas tirgotāju cenu noteikÅ¡anas prakse, ļāva pārliecināties, ka aizliegta vienoÅ¡anās par cenām nav notikusi un starp uzņÄ"mumiem pastāv konkurence.