papildināts (14:48) - Par augstvērtīgu sniegumu sportistiem naudas balvās piešķir teju 800 000 latus

ValdÄ«ba otrdien atbalstÄ«ja 798 775 latu naudas balvu pieÅ¡Ä·irÅ¡anu sportistiem par augstvÄ"rtÄ«giem sasniegumiem 2012.gada nogalÄ" un 2013.gadā, portālu Diena.lv informÄ"ja IzglÄ«tÄ«bas un zinātnes ministrijā (IZM).

Lielākās naudas balvas sportistiem pieÅ¡Ä·irtas par izciliem sasniegumiem Pasaules kausa izcīņās dažādos olimpiskajos sporta veidos. Skeletonistam Martinam Dukuram par Pasaules kausa izcīņas kopvÄ"rtÄ"jumā izcÄ«nÄ«to pirmo vietu skeletonā pieÅ¡Ä·irti 17 000 lati. 12 750 latus par Pasaules kausa kopvÄ"rtÄ"jumā izcÄ«nÄ«to pirmo vietu pludmales volejbolā saņems pludmales volejbolisti Jānis Å mÄ"diņš un Aleksandrs Samoilovs. 12 750 lati pieÅ¡Ä·irti arÄ« bobsleja pilotam Oskaram Melbārdim un viņa ekipāžas stÅ«mÄ"jiem Daumantam DreiÅ¡kenam, Intaram Dambim un Arvim Vilkastem par pasaules kausa kopvÄ"rtÄ"jumā izcÄ«nÄ«to pirmo vietu kombinÄ"tajā ieskaitÄ". Lodes grÅ«dÄ"jam Aigaram Apinim par izcÄ«nÄ«to zelta medaļu Starptautiskās paraolimpiskās komitejas pasaules čempionātā vieglatlÄ"tikā pieÅ¡Ä·irta naudas balva 16 000 latu apmÄ"rā. Autosportists Reinis NitiÅ¡s par izcÄ«nÄ«to pirmo vietu Eiropas čempionātā rallijkrosā saņems balvu 1800 latu apmÄ"rā.

Valdības naudas balvas saņems arī sportistu treneri, atbalsta personāls un federācijas.

ValdÄ«bas sÄ"dÄ" papildu tika atbalstÄ«ts arÄ« Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas (LBSF) lÅ«gums pieÅ¡Ä·irt naudas balvas četriem Latvijas bobsleja izlases dalÄ«bniekiem, kā arÄ« viņu treneriem par izcÄ«nÄ«to two.vietu Pasaules junioru čempionātā. LBSF iesniegums par naudas balvas pieÅ¡Ä·irÅ¡anu IZM netika iesniegts savlaicÄ«gi, tādÄ"ļ bobslejista Oskara Ķibermaņa ekipāža par sasniegumiem pasaules junioru čempionātā saņems mazāku naudas balvu.

LETA vÄ"sta, ka sportists prÄ"mÄ"jamo sarakstā nebija iekļauts, jo federācija novÄ"loti iesÅ«tÄ«jusi iesniegumu par prÄ"mijas pieÅ¡Ä·irÅ¡anu. Kā sÄ"dÄ" skaidroja federācijas pārstāvji, kļūdu pieļāvuÅ¡i ilggadÄ"ji federācijas darbinieki, kas sapratuÅ¡i, ka prÄ"mijas pieÅ¡Ä·ir vien par pirmo vietu, tāpÄ"c Ķibermaņa ekipāžu sākotnÄ"ji sarakstā nav iekļāvuÅ¡i.

Lai sportistam naudas balva tomÄ"r tiktu, ministrija bija sagatavojusi vairākus priekÅ¡likumus, piemÄ"ram, samazinot paÅ¡ai federācijai pieÅ¡Ä·irtās naudas apjomu sporta veida attÄ«stÄ«bai par 9720 latiem, Å¡o summu pieÅ¡Ä·irot sportista ekipāžai vai arÄ« samazinot pieÅ¡Ä·iramās naudas apjomu visām federācijām, tādÄ"jādi rodot lÄ«dzekļus prÄ"mijai.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (VienotÄ«ba) gan rosināja, ka Å¡ajā gadÄ«jumā bÅ«tu jāpieÅ¡Ä·ir mazāka prÄ"mija, lai turpmāk neatkārtotos šādas situācijas, ka iesniegums par prÄ"mijas pieÅ¡Ä·irÅ¡anu tiek iesniegts pÄ"c noteiktā termiņa. Viņš rosināja prÄ"mijas apjomu samazināt par 10%, ko valdÄ«ba arÄ« atbalstÄ«ja.

(Papildināta 4. un pievienotas pÄ"dÄ"jās trÄ«s rindkopas.)Â