Akceptē IIN samazināšanu līdz 22%

Ministru kabinets otrdien akceptÄ"ja grozÄ«jumus likumā Par iedzÄ«votāju ienākuma nodokli, kas paredz iedzÄ«votāju ienākuma nodokļa likmi samazināt lÄ«dz 22% 2016.gadā.

Nodokļa likme 2014.gadā būs 24%, 2015.gadā - 23%, bet no 2016.gada 22%.

Grozījumi likumā arī paredz daļu aizdevumu aplikt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Likumprojektā iestrādātā regulÄ"juma mÄ"rÄ·is ir novÄ"rst situācijas, ka saimnieciskās darbÄ«bas veicÄ"js izmaksā atalgojumu fiziskām personām, izmantojot aizdevuma formu. TādÄ"jādi fizisko personu ienākumi netiek aplikti ar iedzÄ«votāju ienākuma nodokli.

Likumprojekts paredz aizdevumus dalÄ«t kategorijās, piemÄ"ram, aizdevumi radiniekiem, aizdevumi, kurus fiziskai personai izsnieguÅ¡i laulātais vai Å¡Ä«s fiziskās personas Ä£imenes locekļi (radniecÄ«bā lÄ«dz treÅ¡ajai pakāpei), mazie aizdevumi lÄ«dz 1500 eiro (1054 latiem) un pārÄ"jie aizdevumi.

Likumprojekts paredz, ka mazie aizdevumi, kā arī aizdevumi radiniekiem, ja izpildīti likumā noteiktie nosacījumi, netiek pielīdzināti ienākumiem neatkarīgi no aizdevumu atmaksas fakta.

Savukārt attiecÄ«bā uz pārÄ"jiem aizdevumiem likumprojektā paredzÄ"ts, ka fiziskai personai izsniegto aizdevumu, ja fiziskā persona Å¡o aizdevumu neņem savas saimnieciskās darbÄ«bas ietvaros, pielÄ«dzina ienākumam, ja to neatdod pÄ"c aizdevuma atmaksas termiņa beigām, bet ne ilgāk kā pÄ"c 60 mÄ"neÅ¡iem. Å im termiņam tiek paredzÄ"ts vÄ"l seÅ¡u 6 mÄ"neÅ¡u periods pÄ"c aizdevuma atmaksas termiņa beigām, kurā aizdevÄ"jam ir laiks veikt piedziņas darbÄ«bas, bet aizdevuma ņÄ"mÄ"jam - nokārtot saistÄ«bas.

GrozÄ«jumi likumā paredz arÄ« izmaiņas vairākās citās normās, piemÄ"ram, no likuma tiek izslÄ"gtas normas attiecÄ«bā uz fiksÄ"to ienākuma nodokļa režīmu, nosakot divu gadu pārejas periodu, kad maksātāji, kas reÄ£istrÄ"juÅ¡ies kā fiksÄ"tā ienākuma nodokļa maksātāji, varÄ"s turpināt šā režīma piemÄ"roÅ¡anu, taču netiks reÄ£istrÄ"ti jauni Å¡Ä« nodokļa maksātāji.

ParedzÄ"ts arÄ« noteikt, ka iedzÄ«votājiem, kuriem ir pieÅ¡Ä·irta valsts vecuma pensija (tai skaitā priekÅ¡laicÄ«gi), paredzÄ"ts ieviest samazināto patentmaksu - 12 lati gadā. Å o maksātāju ieņÄ"mumi gadā nedrÄ«kstÄ"s pārsniegt 3000 eiro (2108 latus). MinÄ"tie iedzÄ«votāji var izvÄ"lÄ"ties veikt samazināto patentmaksu, ja tie nenodarbina citas personas un nemaksā algas nodokli. Samazinātā patentmaksa ietvers iedzÄ«votāju ienākuma nodokli.

Lai nodroÅ¡inātu vienādu iedzÄ«votāju ienākuma nodokļa režīmu gan vecuma pensijām, ko izmaksā Valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas aÄ£entÅ«ra, gan arÄ« tām mūža pensijām, kuras izmaksās apdroÅ¡ināšanas sabiedrÄ«bas, likumprojekts paredz ar iedzÄ«votāju ienākuma nodokli pÄ"c vispārÄ"jās nodokļa likmes aplikt arÄ« apdroÅ¡ināšanas atlÄ«dzÄ«bas, kas apdroÅ¡inātajiem tiek izmaksātas saskaņā ar mūža pensijas apdroÅ¡ināšanas lÄ«gumu. Savukārt kapitāla ienākumu - ienākumu no mūža pensijas apdroÅ¡ināšanas lÄ«gumiem ar uzkrāto fondÄ"tās pensijas kapitālu - paredzÄ"ts aplikt ar iedzÄ«votāju ienākuma nodokli pÄ"c 10% likmes.

Likumprojekts paredz, ka ar ienākuma nodokli tiks aplikts ienākums no zaru pārdoÅ¡anas, kas paredzÄ"ti Å¡Ä·eldoÅ¡anai un iegÅ«ti ārpus meža zemes, attÄ«rot Ä«paÅ¡umā esošās lauksaimniecÄ«bas zemes no krÅ«miem vai mežā, izstrādājot cirsmu.

Tas tiek pielīdzināts no fiziskās personas īpašumā esoša augoša meža atsavināšanas izciršanai un tajā iegūto kokmateriālu atsavināšanas ienākumam.