VK: Nepieciešama aktīvāka rīcība Rīgas brīvostas amatpersonu atbildības izvērtēšanā

RÄ«gas domei (RD) un Satiksmes ministrijai (SM) ir aktÄ«vi jāiesaistās lemÅ¡anā par RÄ«gas brÄ«vostas pārvaldes (RBP) amatpersonu disciplināro atbildÄ«bu vai par atbilstÄ«bu ieņemamajam amatam, negaidot tiesÄ«bsargājoÅ¡o iestāžu atzinumu par Å¡o amatpersonu saukÅ¡anu pie kriminālatbildÄ«bas, uzskata Valsts kontrole (VK). Ar Å¡o viedokli treÅ¡dien, 11.septembrÄ«, paredzÄ"ts iepazÄ«stināt Saeimas Publisko izdevumu un revÄ«zijas komisiju.

Lielākā daļa pavasarÄ« pabeigtās revÄ«zijas secinājumu ir saistÄ«ti ar konkrÄ"tu normatÄ«vo aktu neievÄ"roÅ¡anu, kā rezultātā RBP finanÅ¡u lÄ«dzekļi ir izlietoti nelikumÄ«gi vai nelietderÄ«gi. TādÄ"ļ VK par revÄ«zijas rezultātiem ir informÄ"jusi ne tikai valsts pārvaldes augstākās amatpersonas, kurām jānodroÅ¡ina valsts pārvaldes tiesiskums, bet arÄ« Ä¢enerālprokuratÅ«ru, kuras kompetencÄ" ietilpst noskaidrot, vai konstatÄ"tos pārkāpumus pieļāvušās RBP amatpersonas un darbinieki ir saucami pie kriminālatbildÄ«bas.

KamÄ"r tiesÄ«bsargājošās institÅ«cijas vÄ"rtÄ" nodarÄ«juma smagumu, RD un SM bez vilcināšanās jānoskaidro, kura amatpersona pārkāpumus ir pieļāvusi, un jāizvÄ"rtÄ", vai tā ir pelnÄ«jusi piezÄ«mi, rājienu vai varbÅ«t ir zaudÄ"jusi darba devÄ"ja uzticÄ«bu un tāpÄ"c ir jāatlaiž no darba.

VK nepiekrÄ«t RD priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja viedoklim, ka, lai lemtu par RÄ«gas brÄ«vostas pārvaldes amatpersonu disciplināro atbildÄ«bu vai par atbilstÄ«bu ieņemamajam amatam, ir jāsagaida tiesÄ«bsargājoÅ¡o iestāžu atzinums, ka pārvaldÄ" pārkāpumi tiešām notikuÅ¡i.

PiemÄ"ram, ja likums nosaka, ka ir aizliegts izlietot iestādes lÄ«dzekļus darbinieku veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanai, bet RBP Å¡im mÄ"rÄ·im ir izlietoti seÅ¡i tÅ«kstoÅ¡i latu, tad katram ir skaidrs, ka tas ir pārkāpums. TiesÄ«bsargājoÅ¡o iestāžu kompetencÄ" ir lemt, vai amatpersona, kura pieļāvusi Å¡o pārkāpumu, ir saucama pie kriminālatbildÄ«bas.

Valsts kontrole uzskata, ka attÄ«stÄ«tā demokrātiskā valstÄ« nedrÄ«kst bÅ«t tāda situācija, kad par tāda apmÄ"ra lÄ«dzekļu izÅ¡Ä·Ä"rdÄ"Å¡anu, kāda tika konstatÄ"ta RÄ«gas brÄ«vostas pārvaldÄ", atbildÄ«gās personas turpina ieņemt amatus, savā darbÄ«bā neko nemainot.

SM pienākums ir nekavÄ"joties noskaidrot, kuras amatpersonas ir atbildÄ«gas par normatÄ«vo aktu prasÄ«bām neatbilstoÅ¡u RÄ«gas brÄ«vostas pārvaldes finanÅ¡u lÄ«dzekļu izlietoÅ¡anu, un dot rÄ«kojumu RÄ«gas brÄ«vostas valdei pieņemt attiecÄ«gus lÄ"mumus, lai nodroÅ¡inātu, ka atbildÄ«gās amatpersonas vairs nevar turpināt rÄ«koties ar iestādes finanÅ¡u lÄ«dzekļiem, kā arÄ« sagatavot nepiecieÅ¡amos grozÄ«jumus normatÄ«vajos aktos, kas dotu iespÄ"ju valsts pārvaldes augstākajām amatpersonām nepiecieÅ¡amÄ«bas gadÄ«jumā iejaukties un atjaunot iestādes darbÄ«bas tiesiskumu.