Krūmiņa: Saeimas deputātu neieinteresētība Rīgas brīvostas amatpersonu atbildības izvērtēšanā ir ļoti bīstams signāls

Saeimas deputātu neieraÅ¡anos uz Publisko izdevumu un revÄ«zijas komisijas sÄ"di, kurā bija paredzÄ"ts runāt par RÄ«gas brÄ«vostas pārvaldes amatpersonu disciplināratbildÄ«bas izvÄ"rtÄ"Å¡anu, valsts kontroliere Elita KrÅ«miņa vÄ"rtÄ" negatÄ«vi.

Komisijas priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja ElÄ«na Siliņa kvoruma trÅ«kuma dÄ"ļ Å¡odien nolÄ"ma sÄ"di nesākt. Uz komisijas sÄ"di bija ieraduÅ¡ies deviņi no 19 deputātiem, lÄ«dz ar to sÄ"dÄ" nebija kvoruma.

Uz komisijas sÄ"di nebija atnākuÅ¡i deputāti Arvils AÅ¡eradens (V), Guntars BilsÄ"ns (RP), Andrejs Klementjevs (SC), Kārlis KrÄ"sliņš (VL-TB/LNNK), Jeļena Lazareva (SC), Aleksejs Loskutovs (V), Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK), Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK), Aleksandrs Sakovskis (SC) un Inga Vanaga (RP), aÄ£entÅ«rai LETA apstiprināja komisijā.

BilsÄ"ns un Sakovskis gan bija informÄ"juÅ¡i komisiju, ka nevarÄ"s ierasties, jo atradÄ«sies komandÄ"jumā.

Siliņa publiski norādÄ«ja, ka deputātiem savā starpā ir jāpārrunā atbildÄ«ba pret savu darbu. Viņa izteica nožÄ"lu, ka komisijai nav mandāta izslÄ"gt deputātus, ja viņi atsakās apmeklÄ"t sÄ"des.

Deputāts Jānis Tutins (SC), kurÅ¡ bija ieradies uz komisijas sÄ"di, izteica aicinājumu vÄ"rsties pie Saeimas frakciju vadÄ«tājiem, lai risinātu Å¡o jautājumu. AttiecÄ«gs lÄ"mums gan sÄ"des laikā netika pieņemts.

"Ja nav Saeimas deputātu ieinteresÄ"tÄ«bas Å¡ajā ļoti bÅ«tiskajā jautājumā, tad, manuprāt, tas ir ļoti bÄ«stams signāls. SabiedrÄ«bas locekļiem to ir iespÄ"jams novÄ"rtÄ"t un kā demokrātiskā valstÄ« paust savu viedokli Saeimas vÄ"lÄ"Å¡anās, izvÄ"rtÄ"jot, kuriem deputātiem Å¡is jautājums liekas nebÅ«tisks," aÄ£entÅ«rai LETA sacÄ«ja KrÅ«miņa.

Viņa uzsvÄ"ra, ka Å¡ajā gadÄ«jumā runa ir par 40 miljonu latu nelietderÄ«gu un nelikumÄ«gu izlietoÅ¡anu.

Kā ziņots, revÄ«zijas gaitā Valsts kontrole ir konstatÄ"jusi, ka laika periodā no 2009. lÄ«dz 2011.gadam RÄ«gas brÄ«vostā ir bijuÅ¡i nelietderÄ«gi un nelikumÄ«gi tÄ"riņi vairāk nekā 41 miljona latu apmÄ"rā. VK revÄ«zijā tika secināts, ka RÄ«gas brÄ«vostas pārvaldes finanÅ¡u lÄ«dzekļi 595 000 latu apmÄ"rā nelikumÄ«gi tÄ"rÄ"ti gan darba samaksas noteikumiem neatbilstošām prÄ"mijām, dāvanām un veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanai valdes locekļiem, gan kļūdaini aprÄ"Ä·inātiem pabalstiem, atvaļinājuma naudai un darba nespÄ"jas lapas naudai.