LPF: Mītiņš izdevās; valdība un Saeima prasības saņems līdz trešdienai

Manuprāt, pensionāru mītiņš izdevās, un līdz trešdienai valdība un Saeima saņems rezolūciju par neatliekami risināmiem jautājumiem vecākās paaudzes dzīves līmeņa uzlabošanai šogad un 2014.gadā, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) vadītājs Andris Siliņš.

RezolÅ«cija amatpersonām jau ir pieņemta, tiek precizÄ"tas tikai detaļas, sacÄ«ja Siliņš.

ValdÄ«bu un Saeimu plānots uzrunāt ar vārdiem: "Latvijas vecākās paaudzes vārdā prasām tiesÄ«bas vecumdienas pavadÄ«t siltā mājoklÄ«, paÄ"duÅ¡iem un spÄ"jÄ«giem rÅ«pÄ"ties par savu veselÄ«bu. Tas nav daudz valstÄ«, kura turpat desmit gadus ir Eiropas SavienÄ«bas pilntiesÄ«ga dalÄ«bvalsts."

Tam seko četras prasÄ«bas. Pirmkārt, prasÄ«ba pilnÄ«bā izpildÄ«t 106 000 iedzÄ«votāju lÅ«gumu par pensiju indeksāciju 2013.gadā, proti, indeksÄ"t pensijas lÄ«dz 250 latiem, kā arÄ« no 2014.gada ieviest pensiju indeksācijas sistÄ"mu, kas pilnÄ«bā kompensÄ"tu pensionāriem dzÄ«ves dārdzÄ«bas pieaugumu.

Otrkārt, tiek prasīta pakāpeniska piemaksas palielināšana pie pensijas par darbu līdz 1996.gadam, kā arī tās piešķiršanas atjaunošana jaunajiem pensionāriem, kas tika pārtraukta 2012.gadā.

TreÅ¡kārt, pensionāri prasa ieviest pensionāru valsts veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas sistÄ"mu, kas ļautu visiem senioriem izmantot ārstniecÄ«bas iestāžu pakalpojumus veselÄ«bas uzturÄ"Å¡anai pilnā apmÄ"rā

Visbeidzot pensionāri vÄ"las, lai, sākot ar 2014.gadu, pensijas neapliekamais minimums bÅ«tu vienāds ar minimālo algu valstÄ«. Patlaban tas ir 165 lati mÄ"nesÄ«.

Kā ziņots, sestdien, 7.septembrÄ«, vairāk nekā 1000 vecāka gadagājuma cilvÄ"ku pulcÄ"jās StrÄ"lnieku laukumā RÄ«gā akcijā "Par pensionāru tiesÄ«bām". Pasākumā pulcÄ"jis vairāk nekā 1000 vecāka gadagājuma cilvÄ"ku no dažādiem Latvijas reÄ£ioniem, tai skaitā no Liepājas, RÄ"zeknes, Ventspils un Smiltenes.

DalÄ«bnieki rokās turÄ"ja vairākus plakātus, kuros pārsvarā pausta neapmierinātÄ«ba par "negodÄ«go pensiju indeksāciju" - "CilvÄ"kiem cienÄ«gu dzÄ«vi", "Tev bÅ«s savu tÄ"vu un māti godā un cieņā turÄ"t", "VÄ"lamies pensijas 10 latu apmÄ"rā par katru nostrādāto gadu" u.c.

Saeimā 10.aprÄ«lÄ« tika iesniegti 106 004 iedzÄ«votāju paraksti, prasot pensiju indeksācijas atsākÅ¡anu no šā gada oktobra, nevis 2014.gada 1.janvāra, kā to paredzÄ"ja likums.

IedzÄ«votāju prasÄ«bas tika sadzirdÄ"tas, un Saeima 9.jÅ«lijā otrajā un galÄ«gajā lasÄ«jumā kā steidzamus pieņÄ"ma grozÄ«jumus likumā "Par valsts pensijām", kas paredz šā gada 1.septembrÄ« ar indeksu 1,04 indeksÄ"t pensijas, kas nepārsniedz 200 latus. Savukārt politiski represÄ"to personu pensijas tiks pārskatÄ«tas neatkarÄ«gi no to apmÄ"ra.

SākotnÄ"ji LPF solÄ«ja rÄ«kot protesta akciju gadÄ«jumā, ja pensiju indeksācija nenotiku. TomÄ"r tagad neapmierinātÄ«bu izpelnÄ«jies Saeimas lÄ"mums indeksÄ"t tikai pensijas, kas nepārsniedz 200 latu. Pensionāri vÄ"lÄ"jās, lai indeksÄ"jamo pensiju slieksnis bÅ«tu augstāks - 250 lati.

"Ä»oti nožÄ"lojami, ka Saeima nevar atrast salÄ«dzinoÅ¡i ļoti pieticÄ«gas summas, lai atrisinātu Å¡o jautājumu. 7.septembrÄ« centÄ«simies RÄ«gā noorganizÄ"t Vislatvijas akciju par pensionāru tiesÄ«bām - sabrauks pensionāri no visas valsts un pateiks, ko domā par valdÄ«bas lÄ"mumu. VÄ"lÄ"tāji, no kuriem liela daļa ir seniori, to noteikti atcerÄ"sies nākamā gada Saeimas vÄ"lÄ"Å¡anās," uzzinot par Saeimas lÄ"mumu, norādÄ«jis LPF vadÄ«tājs Andris Siliņš.