CSDD mudinās izskaust no satiksmes pēc smagām avārijām \"atdzīvinātus\" auto

Autotirgotāji kopumā atbalsta ieceri, kas paredz pastiprināt Ceļu satiksmes droÅ¡Ä«bas direkcijas (CSDD) kontroli, lai izskaustu avārijās smagi cietuÅ¡u un pÄ"c tam nekvalitatÄ«vi atjaunotu automaÅ¡Ä«nu lÄ«dzdalÄ«bu satiksmÄ".

TomÄ"r, pÄ"c viņu domām, ieceri nedrÄ«kst Ä«stenot sasteigti, jo pretÄ"jā gadÄ«jumā tā nesasniegs savus mÄ"rÄ·us un atstās negatÄ«vu ietekmi uz auto remonta nozarÄ" strādājoÅ¡ajiem uzņÄ"mumiem.

IepriekÅ¡ žurnāls TopGear kopÄ«gi ar CSDD un vairākiem partneriem Lietuvā aizvadÄ«juÅ¡i eksperimentu, trieciena testā pārbaudot avārijā smagi cietuÅ¡a un vÄ"lāk atjaunota lietota auto droÅ¡Ä«bu. Testā atklājās, ka "atdzÄ«vinātais" auto ir ievÄ"rojami neizturÄ«gāks, tāpÄ"c CSDD nolÄ"musi izveidot darba grupu, kurā darbojas Satiksmes ministrijas, CSDD, Valsts policijas, Latvijas TransportlÄ«dzekļu apdroÅ¡ināšanas biroja un Auto asociācijas pārstāvji un kura izstrādās priekÅ¡likumus bÄ«stamu "atdzÄ«vināto" automaÅ¡Ä«nu izskauÅ¡anai no satiksmes.

"Ideja pati par sevi ir laba. TomÄ"r tā informācija, kas par to ir izskanÄ"jusi lÄ«dz Å¡im, raisa bažas, vai ar mÄ"Ä£inājumiem izskaust Å¡os automobiļus netiek maskÄ"ta vÄ"lme pārdalÄ«t auto remontu tirgu par labu Å¡auram tirgus dalÄ«bnieku lokam," uzsver Latvijas Lietoto auto tirgotāju asociācijas un uzņÄ"muma Provento vadÄ«tājs UÄ£is VÄ«tols. Pirms lÄ"muma pieņemÅ¡anas priekÅ¡likumi tomÄ"r bÅ«tu rÅ«pÄ«gi jāizdiskutÄ" ekspertiem, viņš norāda, uzsverot, ka avārijās cietuÅ¡u automaÅ¡Ä«nu ir ļoti daudz, tomÄ"r nav nekādas droÅ¡as statistikas, kas pierādÄ«tu, ka šādu atdzÄ«vināto auto ir tik daudz, lai to bÅ«tu pamats uzskatÄ«t par problÄ"mu.

ApdroÅ¡inātāju novÄ"rojumi liecina, ka par "atdzÄ«vinātajiem" auto Latvijā nevar runāt kā par masveida problÄ"mu, tāpÄ"c apdroÅ¡inātāji neveic šādu auto uzskaiti, norāda Latvijas ApdroÅ¡inātāju asociācijas vadÄ«tājs Jānis Abāšins. ApdroÅ¡inātāju novÄ"rojami par šādiem auto arÄ« apstiprina eksperimentos gÅ«to rezultātu par to, ka Å¡ie auto ir neizturÄ«gāki, bet pirms avārijas apdroÅ¡inātājiem Å¡os defektus bieži vien pamanÄ«t neizdodas.

Visu rakstu lasi otrdienas laikrakstā Diena!