Latvijas jaudīgākā vēja parka pārvaldītāji vērsušies prokuratūrā pret Norvik banku

Å onedÄ"ļ publiskā investÄ«ciju aizsardzÄ«bas konfliktā ierautā, Igaunijas uzņÄ"mumam Wind One piederošā SIA Winergy, kas pārvalda Latvijas jaudÄ«gāko vÄ"ja parku Ventspils novadā, vÄ"rsusies Ä¢enerālprokuratÅ«rā pret a/s Norvik Banka, noskaidroja biznesa portāls Nozare.lv. PrasÄ«juma summa pret Latvijas valsti varÄ"tu pārsniegt daudzus desmitus miljonus latu.

Winergy informÄ", ka kopā ar meitasfirmām prokuratÅ«rā vÄ"rsušās ar iesniegumiem, prasot pret Norvik banku sāk vairākus kriminālprocesus. Winergy uzskata, ka banka apzināti sniegusi nepatiesas ziņas tiesÄ«bsargiem nolÅ«kā panākt kriminālprocesa uzsākÅ¡anu pret noteiktu personu. Iesniegumā norādÄ«ts arÄ« uz Å¡Ä·Ä"ršļu likÅ¡anu tiesiskās aizsardzÄ«bas procesā (TAP), kas izpaužas kā nelikumÄ«ga mantas atsavināšana vai citu tÄ«Å¡u darbÄ«bu izdarÄ«Å¡ana, kas kavÄ" TAP gaitu, par patvaļīgām darbÄ«bām, apejot normatÄ«vajā aktā noteikto kārtÄ«bu, kā arī Winergy un tās meitas sabiedrÄ«bu mantas piesavināšanās mÄ"Ä£inājumu.

UzņÄ"mums norāda, ka vairāku mÄ"neÅ¡u garumā darÄ«ja visu iespÄ"jamo, lai situāciju risinātu tiesiskā ceļā un novÄ"rstu uzņÄ"muma mÄ"rÄ·tiecÄ«gu noveÅ¡anu lÄ«dz maksātnespÄ"jai. TomÄ"r vairāku Latvijas valsts institÅ«ciju, tostarp tiesÄ«bsargājoÅ¡o un finanÅ¡u institÅ«ciju, darbÄ«bu rezultātā, uzņÄ"muma lielākais akcionārs Wind One vairs nesaredzot citu iespÄ"ju, kā iet starptautiskās tiesvedÄ«bas ceļu par investÄ«ciju aizsardzÄ«bas pārkāpumiem un zaudÄ"jumu piedziņu.

Kā skaidro Winergy, prasÄ«juma summa pret Latvijas valsti varÄ"tu pārsniegt daudzus desmitus miljonus latu.

Winergy apliecina gatavÄ«bu atdot visus no Norvik bankas saņemtos kredÄ«tlÄ«dzekļus, tos refinansÄ"jot. UzņÄ"mums uzsver, ka tieÅ¡i bankas paÅ¡as rÄ«cÄ«bas rezultātā dažas dienas pÄ"c kredÄ«ta pirmstermiņa atmaksas pieprasÄ«juma uzņÄ"muma konti tika bloÄ·Ä"ti pÄ"c kriminālprocesa virzÄ«tāja lÄ"mumiem, kā arÄ« tika uzlikti aresti visai pārejai uzņÄ"muma mantai, liedzot pārkreditÄ"Å¡anās iespÄ"jas un jautājuma risināšanu saprātÄ«gā ceļā.

UzņÄ"mums uzskata, ka Norvik banka vÄ"las nevis atgÅ«t kredÄ«tlÄ«dzekļus, bet pārņemt biznesa aktÄ«vus. Pirms banka pārtrauca kredÄ«ta lÄ«gumus, Winergy godprātÄ«gi esot pildÄ«jis savas lÄ«gumsaistÄ«bas un sedzis ikmÄ"neÅ¡a pamatsummas un bankas peļņas procentu maksājumus saskaņā ar lÄ«gumiem.

IepriekÅ¡ portāls Pietiek.com vÄ"stÄ«ja, ka Valsts kanceleja iesniegusi Ä£enerālprokuroram un iekÅ¡lietu ministram dokumentu par potenciālu starptautisku tiesvedÄ«bu Igaunijas uzņÄ"muma Wind One investÄ«ciju aizsardzÄ«bas lietā. Valsts kancelejas ziņojumā aprakstÄ«ta situācija, "kas rada pamatotas bažas, ka pret Latvijas Republiku tuvākajā laikā var tikt sākta starptautiska tiesvedÄ«ba vairāku desmitu miljonu latu apmÄ"rā par reiderismu attiecÄ«bā uz Igaunijas Republikā reÄ£istrÄ"tam uzņÄ"mumam Wind One piederoÅ¡u Latvijas Republikā reÄ£istrÄ"tu uzņÄ"mumu grupu (koncernu) SIA Winergy (saistÄ«tie meitasuzņÄ"mumi - SIA Njord, SIA Stribog, SIA Venti)".

PÄ"c Valsts kancelejas pārstāvju domām, starptautiskā Å¡Ä·Ä«rÄ"jtiesa "varÄ"tu atzÄ«t, ka Latvijas Republika tiesÄ«baizsardzÄ«bas iestāžu personā ir pieļāvusi Wind One atjaunojamo energoresursu biznesa Latvijā ekspropriāciju".

Ziņojumā aprakstÄ«ts, kā Norvik banka centusies iespÄ"jami ātrāk pārņemt savā valdÄ«jumā Winergy koncerna mantu, kas ieÄ·Ä«lāta bankā, savukārt par Å¡Ä«s mantas pārvaldnieku iecÄ"lusi SIA Jaunpagasts plus īpaÅ¡nieku Donātu Vaitaiti, kura uzņÄ"mumam Norvik bankā reÄ£istrÄ"ta apjomÄ«ga komercÄ·Ä«la.

TikmÄ"r Norvik bankas sabiedrisko attiecÄ«bu speciāliste Valda Ķipāne norādÄ«ja, ka diemžÄ"l jāsaskaras ar situācijām, kad negodprātÄ«gi aizņÄ"mÄ"ji nevÄ"las atdot paņemtos kredÄ«tus. Tā kā bankas ir nodroÅ¡inātie kreditori, savu ieguldÄ«jumu un noguldÄ«tāju interesÄ"s pārņemam slikto kreditoru ieÄ·Ä«lātos Ä«paÅ¡umus. Ir gadÄ«jumi, kad pret finanÅ¡u iestādÄ"m tiek izmantotas "kreditoru uzmeÅ¡anas shÄ"mas", kuras ar apÅ¡aubāmām metodÄ"m organizÄ" parādnieki.

Banka gan nevÄ"las komentÄ"t atseviÅ¡Ä·us gadÄ«jumus, jo nekomentÄ" klientu biznesu, kamÄ"r publiski netiek iesaistÄ«ts tās zÄ«mols. Ķipāne atzÄ«mÄ"ja, ka Norvik banka patlaban izmanto visus likumā paredzÄ"tos lÄ«dzekļus, lai aizsargātu savas un savu noguldÄ«tāju ekonomiskās un tiesiskās intereses attiecÄ«bās ar negodÄ«gajiem parādniekiem. SaistÄ«bā ar Å¡iem parādniekiem ir ierosināti vairāki kriminālprocesi un notiek apstākļu izmeklÄ"Å¡ana.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecÄ«bu nodaļas pārstāve Sintija Virse apstiprināja, ka paÅ¡laik Ekonomisko noziegumu apkaroÅ¡anas pārvaldes (ENAP) lietvedÄ«bā atrodas divi kriminālprocesi, kuri sākti pÄ"c Norvik bankas iesniegumiem.

Pirmais kriminālprocess sākts šā gada aprÄ«lÄ« par iespÄ"jamām krāpnieciskām darbÄ«bām lielā apmÄ"rā, kuras saistÄ«tas ar kredÄ«tu izsniegÅ¡anu vairākiem uzņÄ"mumiem. Otrs kriminālprocess Å¡ogad augustā sākts Valsts policijas RÄ«gas reÄ£iona pārvaldÄ" par viena iesaistÄ«tā uzņÄ"muma iespÄ"jamām krāpnieciskām darbÄ«bām tiesiskās aizsardzÄ«bas procesa gaitā. MinÄ"tais process Å¡ogad septembrÄ« ENAP tika saņemts izmeklÄ"Å¡anas turpināšanai no Ä¢enerālprokuratÅ«ras, norādÄ«ja Virse.

Abos kriminālprocesos nevienai personai paÅ¡laik nav piemÄ"rots aizdomās turamā vai personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss.

Kā liecina aÄ£entÅ«ras LETA arhÄ«va informācija, Winergy Ventspils novada Popes un Tārgales pagastā ierÄ«koja Latvijā jaudÄ«gāko vÄ"ja elektroenerÄ£ijas parku. Tajā uzstādÄ«ti jaunās paaudzes Siemens ģeneratori, kas patlaban ir jaudÄ«gākie un modernākie Latvijā, katrs ar 2,3 megavatu (MW) jaudu, 90 metru torņa augstumu, ar 101 metra rotora diametru, 50 metru spārna garumu.

Parka kopÄ"jais saražotais elektroenerÄ£ijas daudzums gada laikā var pārsniegt 60 000 megavatstundu (MWh) jeb 60 miljonus kilovatstundu.

Winergy dibināts 2008.gadā, bet vÄ"ja parka projekta attÄ«stÄ«Å¡anu tas sāka 2009.gadā.