Rīgas brīvostā prēmiju apjoms turpmāk nepārsniegs četras mēnešalgas

RÄ«gas brÄ«vostas valdÄ" ceturtdien akceptÄ"tas izmaiņas brÄ«vostas darbinieku prÄ"mÄ"Å¡anas sistÄ"mā, nosakot, ka turpmāk darbinieks gada laikā varÄ"s saņemt ne vairāk kā trÄ«s prÄ"mijas darba algas apjomā, bet brÄ«vostas valde ar atseviÅ¡Ä·u lÄ"mumu par Ä«paÅ¡iem sasniegumiem varÄ"s pieÅ¡Ä·irt arÄ« ceturto prÄ"miju, aÄ£entÅ«rai LETA pastāstÄ«ja RÄ«gas brÄ«vostas valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Andris Ameriks (GKR).

RÄ«gas brÄ«vostas pārvaldnieka prÄ"mija turpmāk nebÅ«s lÄ«gumā paredzÄ"ta summa, bet par to lems brÄ«vostas valde.

LÄ«dz Å¡im darbinieku prÄ"mijas tika aprÄ"Ä·inātas kā procents no ostas apgrozÄ«juma. MÄ"neÅ¡a laikā tiks veiktas atbilstoÅ¡as izmaiņas brÄ«vostas darbinieku lÄ«gumos. Å Ä«s izmaiņas tiks ieviestas, balstoties Valsts kontroles ieteikumiem.

Jau ziņots, ka RÄ«gas brÄ«vostas valde apstiprināja ostas gada pārskatu, tādÄ"jādi ostas pārvaldniekam LeonÄ«dam Loginovam automātiski pieÅ¡Ä·irot vairāk nekā 48 000 latu prÄ"miju. PrÄ"mija izraisÄ«jusi pretrunÄ«gu reakciju, jo Valsts kontrole Å¡ogad revÄ«zijā konstatÄ"jusi, ka no 2009. lÄ«dz 2011.gadam RÄ«gas brÄ«vostā ir bijuÅ¡i nelietderÄ«gi un nelikumÄ«gi tÄ"riņi vairāk nekā 41 miljona latu apmÄ"rā.

Ameriks pÄ"c tam skaidroja, ka brÄ«vostas valde nelemj par prÄ"mijas pieÅ¡Ä·irÅ¡anu - brÄ«vostas pārvaldnieka darba lÄ«gumā tāda paredzÄ"ta automātiski, ja osta noslÄ"gusi gadu ar kravu apgrozÄ«juma pieaugumu. "Darba likumdoÅ¡ana noteic, kā iespÄ"jams grozÄ«t darba lÄ«gumu, un atbilstoÅ¡i Å¡ai procedÅ«rai valde arÄ« rÄ«kosies," norādÄ«ja Ameriks.

PaÅ¡reizÄ"jā brÄ«vostas darbinieku prÄ"mÄ"Å¡anas un finansiālās stimulÄ"Å¡anas sistÄ"ma paredz, ka prÄ"mijas, kas piesaistÄ«tas apgrozÄ«juma pieaugumam, un piemaksas par labu darbu saņem ne tikai brÄ«vostas pārvaldnieks Loginovs, bet arÄ« vairāki citi vadoÅ¡ie darbinieki, brÄ«vostas departamentu direktori.

Kā ziņots, VK revÄ«zijā tika secināts, ka RÄ«gas brÄ«vostas pārvaldes finanÅ¡u lÄ«dzekļi 595 000 latu apmÄ"rā nelikumÄ«gi tÄ"rÄ"ti gan darba samaksas noteikumiem neatbilstošām prÄ"mijām, dāvanām un veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanai valdes locekļiem, gan kļūdaini aprÄ"Ä·inātiem pabalstiem, atvaļinājuma naudai un darba nespÄ"jas lapas naudai.