Liepājas Metalurgā nodarbināti 60-70 strādnieki

Lai uzturÄ"tu darba gatavÄ«bā iekārtas, ik dienas darbā uzņÄ"mumā Liepājas metalurgs ierodas ap 60-70 darbinieku, Rietumu Radio informÄ"ja uzņÄ"muma arodbiedrÄ«bas priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Jānis Grava, piebilstot, ka Å¡ajā skaitā neietilpst uzņÄ"muma apsardze.

Kā pastāstÄ«ja Grava, strādnieki uztur dežūrrežīmā iekārtas, kas nepiecieÅ¡amas uzņÄ"mumā, atsākoties ražoÅ¡anai. Strādnieki, kuri ierodas darbā, saņemot par aptuveni 30% lielāku atalgojumu, salÄ«dzinot ar kolÄ"Ä£iem, kuriem uz darbu nav jānāk.

Grava prognozÄ", ka, parādoties lÄ«dzekļiem, ražoÅ¡anu uzņÄ"mumā bÅ«tu iespÄ"jams atsākt vienas lÄ«dz divu nedÄ"ļu laikā.

DÄ«kstāves laikā uzņÄ"muma darbinieki saņem aptuveni uz pusi mazāku atalgojumu nekā iepriekÅ¡, kad uzņÄ"mums strādāja.

No Liepājas metalurga kopÅ¡ pavasara jau aizgājuÅ¡i 288 darbinieki, - daļa uzņÄ"muma strādnieku jau spiesti doties uz Liepājas domes Sociālo dienestu kārtot pabalstus, Rietumu Radio sacÄ«ja "Liepājas metalurga" arodbiedrÄ«bas priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Grava.

PÄ"c Gravas teiktā, nav zināms, cik darbinieku uzņÄ"mumā varÄ"tu atgriezties, kad atsāksies ražoÅ¡ana.

Darbinieku skaita optimizācija bÅ«s viens no galvenajiem jautājumiem, ko arodbiedrÄ«bas vadÄ«tājs plāno pārrunāt ar Liepājas metalurga maksātnespÄ"jas procesa administratoru Haraldu Velmeru. Grava pauda cerÄ«bu, ka tikÅ¡anās notiks Å¡onedÄ"ļ.

Jau ziņots, ka LM nonācis finanÅ¡u grÅ«tÄ«bās un pārtraucis ražoÅ¡anu. Valsts kase jÅ«lijā no valsts budžeta lÄ«dzekļiem samaksāja LM vietā visu rÅ«pnÄ«cas parādu Itālijas bankai UniCredit - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprÄ«lÄ« Valsts kase Itālijas bankai veica LM valsts galvotā kredÄ«ta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmÄ"rā.

Liepājas tiesa ir pieņÄ"musi uzņÄ"muma TAP pasākumu plānu, ko ir izstrādājuÅ¡i uzņÄ"muma speciālisti un kas ir saskaņots ar visiem nodroÅ¡inātajiem un vairāk nekā 55% nenodroÅ¡ināto kreditoru, kā arÄ« ar kreditoru kluba pieaicināto finanÅ¡u konsultantu Prudentia Advisers.

TAP laikā LM plānojusi veikt pasākumus, kas vÄ"rsti uz ražoÅ¡anas un pārdoÅ¡anas apjoma pieaugumu, fokusÄ"joties uz tirgiem, kas ir Ä£eogrāfiski tuvāki un ar augstākām peļņas iespÄ"jām. Tāpat TAP laikā ir plānots ieviest profesionālāku tirgus analÄ«zi, lai uzņÄ"mums spÄ"tu elastÄ«gi plānot pārdoÅ¡anas iespÄ"jas ar augstāku peļņas potenciālu. Savukārt, lai nodroÅ¡inātu papildu ieņÄ"mumus TAP plāna Ä«stenoÅ¡anas laikā, LM plāno nodalÄ«t ar tā pamatdarbÄ«bu nesaistÄ«tus aktÄ«vus un pārdot tos citām komercsabiedrÄ«bām vai fiziskām personām - Å¡o pasākumu rezultātā LM plāno iegÅ«t papildu naudas lÄ«dzekļus vismaz 3 765 000 latu apmÄ"rā.

LM piederoÅ¡ie 50% AS Sātiņi Energo LM akciju jau ir pārdoti lÄ«dz TAP plāna apstiprināšanai. Papildus plānots pārdot LM piederošās kapitāla daļas SIA RÅ«Ä·is LM, SIA Liepājas naglas, SIA Sporta klubs Liepājas metalurgs, SIA Ledus halle "Liepājas metalurgs", kā arÄ« plānots uzņÄ"muma struktÅ«rvienÄ«bu SlimnÄ«ca atdalÄ«t uz atseviÅ¡Ä·u, LM piederoÅ¡u juridisku personu un pārdot Å¡Ä«s juridiskās personas kapitāla daļas.

Tāpat esot plānots pārdot ar saimniecisko darbÄ«bu saistÄ«tos LM piederoÅ¡os 52 nekustamos Ä«paÅ¡umus, tostarp Ä"kas, bÅ«ves, zemes gabalus un nepabeigtos celtniecÄ«bas objektus. TomÄ"r nav plānots pārdot tos nekustamos Ä«paÅ¡umos, kuros atrodas metalurÄ£ijas uzņÄ"muma ražotnes un kas ir nepiecieÅ¡ami sabiedrÄ«bas pamatdarbÄ«bas nodroÅ¡ināšanai.

TAP plāna izpildes laikā arÄ«dzan plānots veikt dažādus pasākumus LM izmaksu optimizÄ"Å¡anai. Tāpat vairākos posmos ir paredzÄ"ts samazināt darbinieku skaitu, veicot attiecÄ«gu plānoÅ¡anu, tomÄ"r veicot izvÄ"rtÄ"jumu, nevis vienkārÅ¡i skaitlisku darbinieku samazināšanu bez nepiecieÅ¡amā izvÄ"rtÄ"juma. VÄ"l ir paredzÄ"ts samazināt administrācijas izmaksas saistÄ«bā ar ražoÅ¡anu un izejmateriālu iepirkÅ¡anu un optimizÄ"t algu, transporta, komandÄ"jumu un citas izmaksas.

"Saskaņā ar TAP plānu nepiecieÅ¡amā aizdevuma summa TAP plāna izpildei ir 37 000 000 latu, kura jāsaņem ne vÄ"lāk kā lÄ«dz 2013.gada 31.decembrim," iepriekÅ¡ norādÄ«ja Velmers, paskaidrojot, ka lÄ«dz 30.septembrim ir jāsaņem pirmā daļa no aizdevuma summas desmit miljonu latu apmÄ"rā, lÄ«dz 31.oktobrim otrā daļa no aizdevuma summas 15 miljonu latu apmÄ"rā, bet lÄ«dz 31.decembrim trešā daļa - 12 miljoni latu aizdevuma summas.