Darba devējiem neatmaksājas ņemt darbā jauniešus

Saeima lÄ"musi konceptuāli neatbalstÄ«t opozÄ«cijā esošā Saskaņas centra iniciÄ"tos grozÄ«jumus, kuri paredz, ka darba devÄ"js, kurÅ¡ pieņemtu darbā cilvÄ"ku vecumā no 13 lÄ«dz 25 gadiem, kam tā bÅ«tu pirmā darba vieta, nemaksātu valsts sociālās obligātās apdroÅ¡ināšanas iemaksu (socnodoklis) ar likmi 35,09%. To darba devÄ"ja vietā darÄ«tu valsts. Ir pat viedoklis, ka cita reālus augļus nesoÅ¡a instrumenta nemaz nav, jo Ä«paÅ¡i tāpÄ"c, ka Latvijā tiek Ä«stenota pensionÄ"Å¡anās vecuma paaugstināšana (lÄ«dz 65 gadiem), taču jaunas darba vietas tādos apmÄ"ros, kas spÄ"tu "absorbÄ"t" visus absolventus, nebÅ«t nerodas, tāpÄ"c pie tā saucamā socnodokļa vai tā daļas atlaides nāksies vien atgriezties, pirmdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

A/s RÄ«gas Piena kombināts valdes priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Raimonds Misa ideju sauc par atzÄ«stamu. "UzņÄ"mÄ"jiem noteikti tas nāktu par labu. RÄ«gas Piena kombināts vasarā pieņem darbā daudz jaunieÅ¡u, kas tirgo saldÄ"jumu, lÄ«dz ar to Å¡o ieceri noteikti vÄ"rtÄ"ju pozitÄ«vi," uzsver R.Misa.

Zivju pārstrādes uzņÄ"muma SIA Karavela tirdzniecÄ«bas direktoram Jānim Endelem viedoklis ir divÄ"jāds. "Ja jaunietim Å¡Ä« situācija palÄ«dz kādā pārejas posmā pārkvalificÄ"ties vai piepelnÄ«ties studiju laikā, tad atbalstu šādu iespÄ"ju, taču gadÄ«jumā, ja mums jāpāraudzina tāds jaunietis, kurÅ¡ strādāt negrib, tad šādam atbalstam nav jÄ"gas, jo uzņÄ"mumam jābÅ«t konkurÄ"tspÄ"jÄ«gam," komentÄ" J.Endele. Kopumā darbaspÄ"ka nodokļi Latvijā ir neadekvāti augsti, jebkurÅ¡ samazinājums ir pozitÄ«vi vÄ"rtÄ"jams, viņš piebilda.

Vairāki laikraksta aptaujātie uzņÄ"mÄ"ji atzÄ«st, ka valstij bÅ«tÄ«bā nav neviena cita instrumenta kā tikai nodokļi, kā ieinteresÄ"t darba devÄ"jus pieņemt darbā jaunieÅ¡us pirmo reizi.Â