Bundžu Jānis: Neatliekama vajadzība

GadÄ«jumā ja nekas naktÄ« nebÅ«s mainÄ«jies, valdÄ«bai Å¡odien vajadzÄ"tu lemt par ārkārtÄ«gi neparedzamu un ne par sekundi neatliekamu naudas pieÅ¡Ä·irÅ¡anu Vides aizsardzÄ«bas un reÄ£ionālās attÄ«stÄ«bas ministrijai (VARAM). VajadzÄ«gi 20 000 latu bÅ«vgružu saskaitÄ«Å¡anai. Tā kā bÅ«vgruži ir jau saskaitÄ«ti - pagājuÅ¡ajā gadā savāktas 353 000 tonnu bÅ«vniecÄ«bas atkritumu, tad, visticamāk, tos bÅ«tu jāpārskaita vÄ"lreiz.

Naivie var vaicāt - kādÄ"ļ tad tas jādara tik steidzami un tÅ«lÄ«t tak pieņems (varbÅ«t) nākamā gada budžetu, kur tad ieliktu to jauno bÅ«vgružu pārskaitÄ«Å¡anas sistÄ"mu ar visiem 20 000 latiem?

Protams, naivie tādÄ"ļ ir naivi, ka uzdod šādus jautājumus. LÅ«k, bezmaksas konsultācija:

Pirmkārt, mÅ«su valsts naudas prasÄ«Å¡anas fenomens jau ir tas, ka ieplānot budžetā nekādi nevar, jo tur ir fiskālie griesti, fiskālā telpa, fiskālie sliekšņi un citi moÅ¡Ä·i. Savukārt prasÄ«t steidzami un bez rindas var un vajag, jo tādā gadÄ«jumā iepriekÅ¡ pieminÄ"tie kaut kādu iemeslu dÄ"ļ nedarbojas. TādÄ"ļ arÄ« tikai zaļi teorÄ"tiÄ·i var zÅ«dÄ«ties par nemākulÄ«gu plānoÅ¡anu, savu akÅ«to vajadzÄ«bu neapzināšanu un to, ka nepraÅ¡as plānotājus vajadzÄ"tu kaut kā sodÄ«t. Gluži otrādi - lielākā prasme ir saskatÄ«t un bloknotiņā ierakstÄ«t neatliekamās vajadzÄ«bas jau gada sākumā. Tad pa vienai aiz ausÄ«m celt galdā. Neatliekamā un steidzamā formā.

Otrkārt - vai tad tiešām kāds izglÄ«tots cilvÄ"ks nesaprot, kādÄ"ļ vajadzÄ«ga steidzama bÅ«vgružu pārskaitÄ«Å¡ana? Tā vajadzÄ«ga, lai nepiezagtos nepareizÄ«bas. Kādas? Ak, Kungs, bÅ«tu jel kaunÄ"juÅ¡ies par nekompetenci!

TreÅ¡kārt - nekādā gadÄ«jumā nedrÄ«kst pieļaut, ka spiedÄ«ga naudas vajadzÄ«ba vienā ministrijas pārraugāmā nozarÄ" tiek nosegta ar ietaupÄ«tu vai neiztÄ"rÄ"tu naudiņu kādā citā atzarā. Tas ir viens no visbriesmÄ«gākajiem pārkāpumiem civilizācijas vÄ"sturÄ"!

Tiesa, nevar jau, kā saka, visas olas vienā groziņā likt. Neatliekamas naudas prasÄ«Å¡anā, piemÄ"ram, KultÅ«ras Ministrija pat apsteidz VARAM kolÄ"Ä£us. Tur parādÄ«jās visiem zināmie neatliekamie un iepriekÅ¡ neplānotie logi, žogi, autobusi un galu galā - parādi.

PAREIZAIS VIEDOKLIS - vajadzÄ"tu pamazām izskaust vecmodÄ«go praksi par neparedzÄ"tiem gadÄ«jumiem uzskatÄ«t vÄ"tras, sÄ"rgas, ugunsnelaimes, neražas un tamlÄ«dzÄ«gas ligas. Valsts budžets nekādi nav tās ne radÄ«jis, ne atbalstÄ«jis. KāpÄ"c gan tam vajadzÄ"tu atbildÄ"t par citu sastrādātām nejÄ"dzÄ«bām? Tas gan skaidrs, ka bÅ«tu jānoskaidro vainÄ«gais. VÄ"ju un lietavu gadÄ«jumā, piemÄ"ram, laika ziņu centrs, pie visādām degÅ¡anām - ugunsdzÄ"sÄ"ji. Tad atkal varÄ"tu nodarboties ar tik patÄ«kamo apceri - kurÅ¡ nu bÅ«s jaunais dienesta priekÅ¡nieks un kādas viņam vainas un nesmukumi. Par iepriekÅ¡Ä"jo priekÅ¡nieku nav pat ko runāt. Jāņem tik nost!

Bet atgriezīsimies pie VARAM un absolūti spožās būvniecības atkritumu skaitīšanas.

PAREIZAIS VIEDOKLIS - svarÄ«gi ir pareizi un paredzami sagatavot dokumentus neparedzamajiem gadÄ«jumiem. Un pietiekami satraucoÅ¡i pasniegt. Tas ir darbs, par kuru vÄ"rts arÄ« labi maksāt. IespÄ"jams, skaļi izbazÅ«nÄ"tās naudas balvas VARAM tieÅ¡i par to arÄ« pieÅ¡Ä·irtas. To kopÄ"jais apjoms gandrÄ«z samÄ"rojams ar gružu uzskaitei prasÄ«to summu. Bet - kā jau iepriekÅ¡ skaidrojām - visbriesmÄ«gākais pārkāpums bÅ«tu Å¡Ä«s naudiņas tieÅ¡a izmantoÅ¡ana akÅ«tajai vajadzÄ«bai.

Kas tā vispār par naudu - 20 000 latu!

DerÄ"tu gan aplÅ«kot neparedzÄ"to gadÄ«jumu neparedzamā nodokļa ievieÅ¡anu. Bet tas jau FinanÅ¡u ministrijas istabiņā, kur, kā dzird, visdāsnāk dalot naudas balvas par neparedzÄ"tiem gadÄ«jumiem.