Rīgas namu pārvaldnieks plāno piedāvāt energoservisa kompāniju pakalpojumus

Lai veicinātu Ä"ku siltināšanas procesu, plānots, ka RÄ«gas namu pārvaldnieks (RNP), kas apsaimnieko 4,5 tÅ«kstoÅ¡us Ä"ku, tuvāko četru gadu laikā sāks piedāvāt energoservisa kompāniju (ESKO) pakalpojumus, tas nozÄ«mÄ", ka uzņÄ"mums ieguldÄ«s lÄ«dzekļus un siltinās Ä"kas, bet izmaksas atgÅ«s uz ietaupÄ«tās siltumenerÄ£ijas rÄ"Ä·ina, iedzÄ«votāju maksājumiem saglabājoties iepriekÅ¡Ä"jā lÄ«menÄ«, vÄ"sta laikraksts Diena.

RÄ«gas mÄ"rs Nils UÅ¡akovs (SC) Dienai paskaidroja, ka galvaspilsÄ"tā siltināto Ä"ku ir maz tāpÄ"c, ka Å¡is process sākts vÄ"lāk nekā citur, ilgu laiku prasÄ«jusi RNP izveidoÅ¡ana. Siltināšanas aktivitātes ietekmÄ" arÄ« izÄ«rÄ"to dzÄ«vokļu daudzums un lielo daudzdzÄ«vokļu māju Ä«patsvars, tāpÄ"c ir grÅ«tāk pieņemt kopÄ«gu lÄ"mumu. 

PaÅ¡laik RNP meklÄ" potenciālos partnerus, kas varÄ"tu kreditÄ"t siltināšanu. Ar šādu nolÅ«ku RÄ«gas mÄ"rs esot devies nesenajā vizÄ«tÄ" uz BerlÄ«ni. RNP Å¡ogad ir tikai uzsācis pirmās mājas siltināšanu, kā arÄ« noslÄ"gti astoņi lÄ«gumi ar LIAA, informÄ"ja RNP pārstāvis Krists LeiÅ¡kalns. 

RÄ«gā ir samÄ"rā maz siltināto daudzdzÄ«vokļu Ä"ku, lÄ«dz Å¡im noslÄ"gti 52 lÄ«gumi un kopÄ"jais renovÄ"jamo Ä"ku skaits uz 100 000 iedzÄ«votāju ir 12, norādÄ«ja Latvijas InvestÄ«ciju un attÄ«stÄ«bas aÄ£entÅ«ras (LIAA) StruktÅ«rfondu vadÄ«bas un kontroles departamenta pārstāvis Raimonds Aleksejenko. Citos reÄ£ionos, piemÄ"ram, VidzemÄ" un KurzemÄ", Å¡is skaits pārsniedz 90. Kā jau Diena rakstÄ«ja, vislielākais siltināto Ä"ku skaits ir Liepājā, VentspilÄ« un Valmierā. R. Aleksejenko uzskata, ka daudzdzÄ«vokļu dzÄ«vojamo Ä"ku siltināšanas process ir atkarÄ«gs no paÅ¡u iedzÄ«votāju aktivitātes, ko ietekmÄ" arÄ« izÄ«rÄ"to dzÄ«vokļu skaits Ä"kā, un namu apsaimniekotāja darba, skaidrojot renovācijas ieguvumus un spÄ"jas ieguldÄ«t lÄ«dzekļus siltināšanā.

Plašāk lasiet otrdienas laikrakstā Diena!