Elektrības cena pēc tirgus atvēršanas varētu pieaugt par 6-43%

ElektroenerÄ£ijas cena mājsaimniecÄ«bām pÄ"c nākamā gada 1.aprÄ«lÄ« plānotās tirgus pilnÄ«gas liberalizācijas sasniegs aptuveni 11,3-11,7 santÄ«mus par vienu kilovatstundu, prognozÄ" vairāki Latvijas elektroenerÄ£ijas tirgus dalÄ«bnieki, kā arÄ« Ekonomikas ministrija (EM).

SalÄ«dzinot ar Å¡obrÄ«d spÄ"kā esoÅ¡o Latvenergo starta tarifu, kas ir 8,18 santÄ«mi par kilovatstundu, cenas pieaugums varÄ"tu bÅ«t lÄ«dz 43%, bet, salÄ«dzinot ar Latvenergo pamata tarifu, kas patlaban ir 10,65 santÄ«mi, iespÄ"jamais kāpums varÄ"tu bÅ«t 6-10%, ļauj secināt tirgotāju prognozes. Tiesa, ne visi Dienas aptaujātie elektroenerÄ£ijas tirgotāji bija gatavi izteikt prognozes, bet viens tirgotājs - SIA Baltic Energy Pool - atzina, ka tirdzniecÄ«bu ar elektroenerÄ£iju jau pārtraucis.

Latvenergo valdes loceklis Uldis Bariss sarunā ar Dienu norādÄ«ja, ka pÄ"dÄ"jo mÄ"neÅ¡u laikā elektroenerÄ£ijas tirgÅ« nav bijuÅ¡i vÄ"rojami notikumi, kas liktu pārskatÄ«t iepriekÅ¡ paustās prognozes par cenu izmaiņām pÄ"c nākamā gada pavasarÄ« gaidāmās tirgus pilnÄ«gas atvÄ"rÅ¡anas mājsaimniecÄ«bām. "Ja valdÄ«ba un EM Ä«stenos Å¡obrÄ«d plānotos pasākumus obligātās iepirkuma komponentes (OIK) kāpuma ierobežoÅ¡anai, kā arÄ« veiks iecerÄ"tos sociālos pasākumus, cena pÄ"c tirgus atvÄ"rÅ¡anas bÅ«s aptuveni tāda, kā iepriekÅ¡ pieļauts," uzskata U.Bariss, kurÅ¡ jau prognozÄ"jis cenas pieaugumu par 5-6% attiecÄ«bā pret pamata tarifu.

ArÄ« elektroenerÄ£ijas tirgus jaunpienācÄ"ja SIA Baltcom TV valdes loceklis Gints KirÅ¡teins piekrÄ«t citu tirgotāju un EM prognozÄ"m par to, ka vienas kilovatstundas cena pÄ"c pilnÄ«gas elektroenerÄ£ijas tirgus liberalizācijas mājsaimniecÄ«bām varÄ"tu svārstÄ«ties aptuveni 11,3-11,7 santÄ«mu robežās. G.KirÅ¡teins gan aicina pievÄ"rst uzmanÄ«bu tam, ka cenu kāpuma iespÄ"ju nevar izslÄ"gt arÄ« gadÄ«jumā, ja tirgus netiks liberalizÄ"ts, jo tad "varÄ"tu tikt paaugstināts Latvenergo subsidÄ"tais tarifs".

Savukārt otra Latvijas elektroenerÄ£ijas tirgus jaunpienācÄ"ja, Lietuvas uzņÄ"mÄ"jiem piederošā SIA Energijos Tiekimas, valdes loceklis Aļģirds Jozaponis neuzņemas prognozÄ"t cenu kāpuma apjomu elektrÄ«bas cenām mājsaimniecÄ«bām. TomÄ"r A.Jozaponis uzsver, ka viņam "nav gandrÄ«z nekādu Å¡aubu, ka cenas palielināsies un cenu kāpums bÅ«s straujÅ¡". Lielā mÄ"rā to, ka var gaidÄ«t cenu kāpumu, "pierāda arÄ« Igaunijas tirgus atvÄ"rÅ¡anas pieredze, un jautājums ir vienÄ«gi par to, cik liels bÅ«s cenu kāpums," ir pārliecināts A.Jozaponis.

Vairums elektroenerÄ£ijas tirgotāju gan ir pārliecināti, ka, neskatoties uz sagaidāmo cenas kāpumu, patÄ"rÄ"tāji no tirgus atvÄ"rÅ¡anas bÅ«s ieguvÄ"ji, jo, pat ja tirgus netiktu atvÄ"rts, regulÄ"tie tarifi bÅ«tu jāpalielina.

Visu rakstu lasi otrdienas laikrakstā Diena!