Par bez atlīdzības strādājošiem mazo uzņēmumu vadītājiem arī būs jāmaksā obligātās iemaksas

Plānots noteikt, ka valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas obligātās iemaksas par valdes locekli, kurÅ¡ bez atlÄ«dzÄ«bas darbosies kapitālsabiedrÄ«bā, turpmāk bÅ«s jāveic no valstÄ« noteiktās minimālās mÄ"neÅ¡a darba algas. Tas bÅ«s jādara gadÄ«jumos, ja kapitālsabiedrÄ«bas apgrozÄ«jums iepriekÅ¡Ä"jā gadā bijis lielāks par 7000 eiro un attiecÄ«gajos mÄ"neÅ¡os nav bijis neviena darba ņÄ"mÄ"ja vai apdroÅ¡ināšanas iemaksu objekts bija mazāks par minimālo mÄ"neÅ¡a darba algu, par valdÄ«bas otrdien nolemto portālu Diena.lv informÄ"ja LabklājÄ«bas ministrija (LM).

Tas nozÄ«mÄ" - turpmāk obligātās iemaksas bÅ«s jāmaksā arÄ« par bez atlÄ«dzÄ«bas strādājoÅ¡iem mazo uzņÄ"mumu vadÄ«tājiem.

Tāpat no 2014.gada 1.janvāra valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas obligāto iemaksu likme vispārÄ"jā gadÄ«jumā bÅ«s 34,09%, no kuriem 23,59 % maksās darba devÄ"js, bet 10,5 % â€" darbinieks. Tas nozÄ«mÄ", ka gan darba devÄ"jam, gan darbiniekam bÅ«s mazākas sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksas nekā 2013.gadā.

SalÄ«dzinājumam - Å¡ogad sociālās apdroÅ¡ināšanas likme ir 35,09%, no tiem 24,09% maksā darba devÄ"js, 11% - darbinieks.

ApdroÅ¡ināšanas likmes samazinājums neietekmÄ"s pensijas apjomu, jo kopÄ"jā iemaksu likme vecuma pensijas kapitālam ir noteikta 20%, ko sadala starp 1. un 2.pensiju lÄ«meni. Proti, 2013. un 2014.gadā iemaksu likme pirmā lÄ«meņa pensiju kapitālam ir 16%, otrajā pensiju lÄ«menÄ« - 4%, 2015.gadā attiecÄ«gi 15% un 5%, bet no 2016.gada - 14% un 6%. ApdroÅ¡ināšanas likmes samazinājumam nav ietekmes uz pensiju, pabalstu vai atlÄ«dzÄ«bu apjomiem, bet tikai un vienÄ«gi uz speciālā budžeta ieņÄ"mumu daļu - ieņÄ"mumu attiecÄ«gi bÅ«s mazāk nekā plānots pirms likmes samazinājuma.

Å os grozÄ«jumus likumā Par valsts sociālo apdroÅ¡ināšanu gan vÄ"l jāpieņem Saeimā.