papildināts (17:44) - Autoratlīdzības ar sociālo nodokli pagaidām neapliks

AutoratlÄ«dzÄ«bas sasaiste ar sociālā nodokļa aplikÅ¡anu izņemta no nākamā gada budžeta, Å¡odien tikÅ¡anās laikā ar izdevÄ"ju un žurnālistu organizāciju pārstāvjiem sacÄ«ja finanÅ¡u ministrs Andris Vilks (V). Tas gan nenozÄ«mÄ", ka Å¡is jautājums atlikts uz nenoteiktu laiku un diskusijas neturpināsies. FinanÅ¡u ministrijā (FM) cer, ka skaidrÄ«ba par izmaiņām Å¡ajā jautājumā tiks panākta lÄ«dz nākamā gada pavasarim un no 2015.gada tās tomÄ"r stāsies spÄ"kā. 

Vilks tikÅ¡anās laikā uzsvÄ"ra, ka Å¡is priekÅ¡likums netiks iekļauts nākamā gada budžetā, un norādÄ«ja, ka tā risināšana turpmāk tiks uzticÄ"ta LabklājÄ«bas ministrijai (LM), jo tas ir darba attiecÄ«bu jautājums, vÄ"sta aÄ£entÅ«ra LETA.

Vaicāts, kā plānots kompensÄ"t plānotos nākamā gada negÅ«tos ieņÄ"mumus vairāk nekā viena miljona latu apmÄ"rā, ministrs sacÄ«ja, ka patlaban FinanÅ¡u ministrija par to nav domājusi, tomÄ"r ministrs minÄ"ja divus iespÄ"jamos variantus. "Ir divi varianti, kur ņemt naudu. PiemÄ"ram, mazinot demogrāfijas paketes "ultimāta" apjomu, kas svārstās no aptuveni deviņiem lÄ«dz 18 miljoniem latu, vai arÄ« jādomā par papildu ieņÄ"mumiem. Tās ir zināmas galvassāpes, kas bÅ«s jāatrisina," piebilda finanÅ¡u ministrs.

FinanÅ¡u ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadÄ«tājs Aleksis Jarockis portālam Diena.lv uzsvÄ"ra, ka tas gan nenozÄ«mÄ", ka diskusijas par izmaiņām atliktas uz nenoteiktu laiku.

"Nav pamata diskusijas atlikt uz nākamā gada septembri, kad bÅ«s runa par 2015.gada budžetu," norādÄ«ja Jarockis. FM cer, ka diskusijas starp izdevÄ"jiem, žurnālistiem un LM par nepiecieÅ¡amajām izmaiņām notiks jau tagad un lÄ«dz pavasarim bÅ«s skaidrÄ«ba, kā Å¡Ä« jautājuma regulÄ"jumam vajadzÄ"tu izskatÄ«ties, lai to varÄ"tu iestrādāt 2015.gada valsts budžeta likumprojektu paketÄ".

"Å Ä«s diskusijas laikā parādÄ«jās tas, ka gan izdevÄ"jim, gan žurnālistiem savā starpā paÅ¡iem vÄ"l daudz jādiskutÄ" un jānonāk pie vienota viedokļa Å¡ajā jautājumā," piebilda FM pārstāvis.

Jau ziņots, ka FinanÅ¡u ministrija ierosināja izstrādāt priekÅ¡likumu, kas noteiktu pienākumu veikt valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas obligātās iemaksas no autoratlÄ«dzÄ«bas žurnālistiem un citiem autoriem. IzvÄ"les iespÄ"ju - maksāt vai nemaksāt Å¡o nodokli - ministrija vÄ"las saglabāt tikai attiecÄ«bā uz pasÄ«va veida ienākumu no autoratlÄ«dzÄ«bas, piemÄ"ram, maksājumam par tiesÄ«bām tulkot darbu, par tiesÄ«bām izplatÄ«t darbu un lÄ«dzÄ«gos gadÄ«jumos.

Papildināta 1., pievienota 4.-6.rindkopa.