Točs: Valdības krahs

Protams, mÄ"s nevaram nenovÄ"rtÄ"t valdÄ«bas darbu. BÄ"rni iet uz skolu, ceļi labākā vai sliktākā stāvoklÄ« darbojas, slimnÄ«cas ir atvÄ"rtas, policija ir. Valsts funkcionÄ", valdÄ«ba to nodroÅ¡ina. Un tas Å¡ajos laikos nav maz. Bet kāds ir Å¡Ä«s valdÄ«bas Ä«paÅ¡ais mÄ"rÄ·is?

Visu Latvijai!-TÄ"vzemei un brÄ«vÄ«bai/LNNK Ä£enerālsekretārs Aigars LÅ«sis intervijā Dienai saka, ka "Å¡Ä«s valdÄ«bas mÄ"rÄ·i nesakrÄ«t ar Å¡Ä«s valsts mÄ"rÄ·iem, tie ir divi dažādi lielumi".

Taču Valda Dombrovska valdÄ«bai nav neviena cita Ä«paÅ¡a mÄ"rÄ·a kā eiro ievieÅ¡ana. Eiro ievieÅ¡ana, kuru ir atbalstÄ«jusi tā pati VL-TB/LNNK. VarbÅ«t ne aiz sajÅ«smas. VarbÅ«t citu alternatÄ«vu neredzot, taču atbalstÄ«jusi.

AcÄ«mredzot, to sakot, Aigars LÅ«sis nedomā eiro. Pareizāk sakot, domā ne tikai eiro. Jautājums ir krietni plašāks. Tas vÄ"l nav pietiekami apzināts un artikulÄ"ts, taču jau sāk lÄ«st ārā pa visām vÄ«lÄ«tÄ"m, un to nevarÄ"s noslÄ"pt.

Ir cilvÄ"ku grupa, kā Valdis Dombrovskis, Ilmārs RimÅ¡Ä"vičs vai Andris Vilks, kuri savos uzskatos, ilgās un cerÄ«bās jau dzÄ«vo vienotā un federatÄ«vā Eiropas SavienÄ«bas valstÄ«. No Latvijas viedokļa ir grÅ«ti saskatÄ«t, kāds labums ir no Latvenergo vai Latvijas dzelzceļa sadalÄ«Å¡anas, no Latvijas viedokļa tas drÄ«zāk ir sliktums, kas nozÄ«mÄ" elektrÄ«bas cenu kāpumu vai Latvijas dzelzceļa sistÄ"mas konkurÄ"tspÄ"jas samazināšanos.

Citādi ir, ja mÄ"s apsÄ"žamies krÄ"slā nevis RÄ«gā, bet BriselÄ". No kontinenta skatpunkta Å¡Ä«m liberalizācijām, deregulācijām un sadalÄ«Å¡anām varbÅ«t ir jÄ"ga, un tas, ka atseviÅ¡Ä·ai teritorijai tas rada negatÄ«vas sekas, ir tikai neizbÄ"gams un pārejoÅ¡s ļaunums. Jo Eiropa te ir primāra, nevis Latvija.

Un ir cilvÄ"ki, kā Aigars LÅ«sis, un, cerams, ir vÄ"l tādi, domāju, ka tādi ir visās Latvijas partijās, VienotÄ«bu ieskaitot, kas domā no Latvijas viedokļa. Un te rodas tā lielā uzskatu sadursme, kas Å¡o valdÄ«bu saraus driskās un nākotnÄ" iezÄ«mÄ"s jaunu robežšķirtni Latvijas politikā.

Vai mÄ"s domājam un lÄ"mumus pieņemam no Latvijas vai Eiropas viedokļa? Vai mÄ"s esam valsts konfederatÄ«vā valstu savienÄ«bā, kādā Eiropā mÄ"s iestājāmies, un kādu atbalstÄ«ja mÅ«su tautas griba 2004. gadā. Vai mÄ"s esam tikai teritorija, province federācijā, kurā valstÄ«m ir mazākas tiesÄ«bas nekā Amerikas Savienoto Valstu Å¡tatiem?

Tas ir pamatjautājums, uz kuru bÅ«s jāatbild Latvijas politikā. Domubiedru grupa Å¡o jautājumu visus Å¡os gadus ir centusies nokārtot paklusām. IeslÄ«dÄ"t Lisabonas lÄ«gumā, eirozonā - bez sabiedrÄ«bas viedokļa vÄ"rā ņemÅ¡anas vai pat ignorÄ"jot to. Tā nevarÄ"s. Å ie jautājumi tiks izvirzÄ«ti. Tos nevarÄ"s noslÄ"pt. Tie lien uz āru visā Eiropā. Tas, kas notiek Å¡ajās vÄ"lÄ"Å¡anās Vācijā, neies mazumā, bet plaÅ¡umā.

Ne tikai neprofesionāli ministri, bet Å¡Ä« uzskatu sadursme ir paÅ¡reizÄ"jā Valda Dombrovska valdÄ«bas kraha dziļākais cÄ"lonis. Aigara LÅ«Å¡a uzrautajām rÄ"tām nav risinājuma ES federālistu valdÄ«bas ietvaros.