papildināts (23:08) VIDEO: Milzīgu pensiju un māmiņalgu no nākamā gada vairs nebūs

LabklājÄ«bas ministrija izlÄ"musi par sociālo apdroÅ¡ināšanas iemaksu griestiem, no nākamā gada tie bÅ«s 32 600 lati gadā, jeb 2717 latu mÄ"nesÄ«. No ienākumiem, kas pārsniegs Å¡o summu, nebÅ«s jāmaksā sociālais nodoklis, lÄ«dz ar to, ierobežots bÅ«s arÄ« māmiņalgu, pensiju un bezdarbnieku pabalstu apmÄ"rs, otrdien vÄ"sta Latvijas TelevÄ«zijas raidÄ«jums Panorāma.

Lielākā māmiņalga Latvijā lÄ«dz Å¡im bijusi 12 000 latu mÄ"nesÄ«, lielākais bezdarbnieka pabalsts - 25 000, bet pensija - 4500 latu. Tas tāpÄ"c, ka no ļoti lielas algas pilnÄ«bā tiek nomaksāts arÄ« sociālais nodoklis.

No nākamā gada šāda iespÄ"ja tiks ierobežota - sociālais nodoklis bÅ«s jāmaksā tikai lÄ«dz 2717 latiem mÄ"nesÄ« un attiecÄ«gi pensijas un pabalsti vairs nebÅ«s iespÄ"jami neierobežoti lieli.

Panorāma vÄ"sta, ka pÄ"c Valsts sociālās apdroÅ¡ināšanas aÄ£entÅ«ras aplÄ"sÄ"m Å¡im lÄ"mumam varÄ"tu bÅ«t ietekme uz vairāk nekā 4000 cilvÄ"ku, jeb nepilnu 0,5%  nodokļu maksātāju.

RaidÄ«jums atgādina, ka savulaik Latvijā jau tika noteikti šādi iemaksu griezti, taču ekonomiskās krÄ«zes laikā, lai palielinātu budžeta ieņÄ"mumus, tie tika atcelti. Protams, lÄ«dz ar to samazināsies budžeta ieņÄ"mumi, taču arÄ« izdevumi bÅ«s mazāki, jo izmaksājamo pabalstu apmÄ"rs tiks ierobežots.

Savukārt labklājības ministre Ilze Viņķle otrdien intervijā Panorāmai stāstīja par izmaiņām attiecībā uz ģimenes valsts pabalstu un māmiņalgām. 

"PilnÄ«gi noteikti ir aktuāls minimālā vecāku pabalsta, un arÄ« bÄ"rnu kopÅ¡anas pabalsta palielinājums. Tas attiecas gan uz sociāli apdroÅ¡inātām personām, kas vienkārÅ¡i ir ar tik nelieliem ienākumiem, ka pabalsts nesasniedz minimālo apmÄ"ru un tiek piedotÄ"ts no valsts budžeta, kā arÄ« cilvÄ"kiem, kas nav strādājuÅ¡i un veikuÅ¡i iemaksas kādu apstākļu dÄ"ļ. Pabalstu ir iecerÄ"ts palielināt, jautājums ir par soli," intervijā Panorāmai sacÄ«ja labklājÄ«bas ministre Ilze Viņķele.

IespÄ"jams pabalstu dubultot, vai palielināt, piemÄ"ram, par 20-30 latiem. 

Tāpat esot rosināts arÄ« vecāku pabalstu izmaksāt ilgāk - nevis lÄ«dz gada, bet pusotra gada vecumam. LM apzinoties, ka atbalsts Ä£imenÄ"m ar mazu bÄ"rnu, bÄ"rna vecumā no viena lÄ«dz pusotram gadam, ir nepietiekams. Viņķele norādÄ«ja, ka vairums vecāku atgriežas darbā un no publiski finansÄ"tajiem pakalpojumiem bÄ"rna pieskatÄ«Å¡ana Å¡ajā vecumposmā nav pieejama.

Plašāk skatieties intervijā Panorāmai.

Papildināts ar pÄ"dÄ"jām piecām rindkopām un video