Deputāti šokā par to, ka ugunsdzēsējiem nav veselības apdrošināšanas

Vairāki Saeimas PieprasÄ«jumu komisijas deputāti Å¡odien pauda manāmu izbrÄ«nu, kad Valsts ugunsdzÄ"sÄ«bas un glābÅ¡anas dienesta (VUGD) priekÅ¡nieks pulkvežleitnants Oskars Ä€boliņš ieminÄ"jās, ka ugunsdzÄ"sÄ"jiem netiek apmaksātas veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas polises.

ParlamentārieÅ¡i atzÄ«mÄ"ja, ka vairākas valsts iestādes saviem darbiniekiem apmaksā veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanu, neraugoties uz to, ka viņu pienākumi nav saistÄ«ti ar paaugstinātu bÄ«stamÄ«bu un dzÄ«vÄ«bas apdraudÄ"jumu. Cita starpā valsts nodroÅ¡ināta veselÄ«bas apdroÅ¡ināšana esot gan tiesneÅ¡iem, gan Saeimas deputātiem.

Savukārt PieprasÄ«jumu komisijas deputāts Jānis Ä€damsons (SC) izskatÄ«jās izbrÄ«nÄ«ts par to, ka viņa kolÄ"Ä£i visu laiku domājuÅ¡i, ka ugunsdzÄ"sÄ"jiem ir valsts apmaksātas veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas polises. Tādu nav arÄ« policistiem, kuri diendienā aiztur bÄ«stamus noziedzniekus, uzsvÄ"ra Ä€damsons.

Ä€boliņš gan deputātiem paskaidroja, ka vajadzÄ«bas gadÄ«jumā valsts veic lÄ«dzmaksājumus, lai nodroÅ¡inātu ugunsdzÄ"sÄ"ju veselÄ«bas aprÅ«pi. Par to, lai IekÅ¡lietu ministrijas (IeM) sistÄ"mas dienestu amatpersonām tiktu nodroÅ¡ināti veselÄ«bas aprÅ«pes pakalpojumi, atbild IeM VeselÄ«bas un sporta centrs.

Centra direktors UÄ£is Iskrovs aÄ£entÅ«rai LETA vÄ"lāk telefoniski paskaidroja, ka gan ugunsdzÄ"sÄ"jiem, gan policistiem, gan robežsargiem valsts apmaksā ārstÄ"Å¡anās izdevumus pat tad, ja amatpersona veselÄ«bas problÄ"mās iedzÄ«vojusies ārpus dienesta pienākumu pildÄ«Å¡anas, vienÄ«gi netiek kompensÄ"ti izdevumi par zobārstniecÄ«bas pakalpojumiem un medikamentu iegādi.

TādÄ"jādi veselÄ«bas aprÅ«pe, ko valsts nodroÅ¡ina IeM sistÄ"mas amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpÄ"m, faktiski ir lÄ«dzvÄ"rtÄ«ga labai apdroÅ¡ināšanas polisei, aÄ£entÅ«rai LETA telefonsarunā salÄ«dzināja Iskrovs.

Saeimas PieprasÄ«jumu komisijas priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Romualds Ražuks (RP) pÄ"c sÄ"des piegāja klāt Ä€boliņam un solÄ«ja savu iespÄ"ju robežās rÄ«koties, lai ugunsdzÄ"sÄ"ji iespÄ"jami drÄ«zāk tiktu pie valsts apmaksātām veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas polisÄ"m.