FKTK pārbaudīs Latvijas banku iespējamo saistību ar Krievijas un Ukrainas ieroču tirdzniecību

SaistÄ«bā ar informāciju par vairāku Latvijas komercbanku bÅ«tisko lomu Krievijas un Ukrainas ieroču tirdzniecÄ«bas darÄ«jumu finanÅ¡u apkalpoÅ¡anā un lÄ«dzdalÄ«bā naudas atmazgāšanā FinanÅ¡u un kapitāla tirgus komisija (FKTK) veiks pārbaudes ar mÄ"rÄ·i noskaidrot, vai ziņojumā minÄ"tās bankas ir ievÄ"rojuÅ¡as visas normatÄ«vo aktu prasÄ«bas noziedzÄ«gi iegÅ«tu lÄ«dzekļu legalizÄ"Å¡anas jomā.

FKTK vÄ"rÅ¡ uzmanÄ«bu, ka ziņojuma autori norāda - uzņÄ"mumu pieminÄ"Å¡ana ziņojumā nenozÄ«mÄ", ka tās bÅ«tu iesaistÄ«tas kādās nelegālās aktivitātes. PÄ"c paÅ¡u autoru teiktā, ziņojumā aprakstÄ«tās aktivitātes ir pilnÄ«bā legālas.

Ziņojumā darÄ«jumi tiek saukti par nelikumÄ«giem, ja tie raisÄ«juÅ¡i aizdomas, ka tie varÄ"tu bÅ«t pretrunā ar starptautiskajām normām. Kas attiecas uz Latvijas banku iesaisti, tad ziņojumā tiek minÄ"ti pieņÄ"mumi, kas ir jāpārbauda, lai varÄ"tu izdarÄ«t kādus secinājumus, norāda FKTK.

Katrai bankai ir jānodroÅ¡ina normatÄ«vo aktu prasÄ«bu izpilde, tostarp jāizveido un jāuztur iekÅ¡Ä"jās kontroles sistÄ"ma, kuras darbÄ«ba ir pietiekami efektÄ«va, lai novÄ"rstu jebkurus mÄ"Ä£inājumus iesaistÄ«t banku noziedzÄ«gi iegÅ«tu lÄ«dzekļu legalizācijā, terorisma finansÄ"Å¡anā vai šādu darbÄ«bu mÄ"Ä£inājumā, atgādina FKTK. IekÅ¡Ä"jās kontroles sistÄ"mas darbÄ«bas ietvaros banku pienākums, veicot savu klientu padziļināto izpÄ"ti, ir iegÅ«t informāciju par klienta darbÄ«bas veidu, sadarbÄ«bas partneriem, plānoto darÄ«jumu apmÄ"ru un naudas lÄ«dzekļu izcelsmi.

Jebkuru aizdomu gadÄ«jumos banku pienākums ir par aizdomÄ«giem klientu darÄ«jumiem ziņot NoziedzÄ«gi iegÅ«tu lÄ«dzekļu legalizācijas novÄ"rÅ¡anas dienestam, uzsver FKTK.

DroÅ¡Ä«bas policija ir iepazinusies ar Å¡o publikāciju un izvÄ"rtÄ" tajā minÄ"tos faktus, aÄ£entÅ«rai LETA pastāstÄ«ja DroÅ¡Ä«bas policijas priekÅ¡nieka palÄ«dze KristÄ«ne Apse-KrÅ«miņa.

Jau ziņots, ka Latvijas bankām ir bÅ«tiska loma Krievijas un Ukrainas ieroču tirdzniecÄ«bas darÄ«jumu finanÅ¡u apkalpoÅ¡anā un lÄ«dzdalÄ«bā naudas atmazgāšanā, secināts VaÅ¡ingtonā bāzÄ"tas militāro un droÅ¡Ä«bas analÄ«tiÄ·u nevalstiskās organizācijas C4ADS izmeklÄ"Å¡anas ziņojumā.