papildināta (12:19) - Premjers pieprasīs Jaunzemes-Grendes demisiju; NA jāizvirza jauns kandidāts kultūras ministra amatam:

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) piektdien paziņoja, ka pieprasīs kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) demisiju.

Formālais gala lÄ"mums tiks pieņemts pirmdien, 16.septembrÄ«. Pirms tam par to tiks informÄ"ti koalÄ«cijas partneri.

Dombrovskis aicina nacionālo apvienību izvirzīt jaunu kultūras ministra amata kandidātu, kā arī aicina nacionālo apvienību uz konstruktīvu darbu valdībā.

Ministru prezidents norādÄ«ja, ka kultÅ«ras nozarÄ" bija izveidojies nopietns konflikts starp ministri un daļu nozares. Viņš aicinājis ministri rast konfliktam risinājumu, taču ministre saslimusi, tad pārstājusi slimot un vÄ"lāk konfliktu nevis mazinājusi, bet gan saasinājusi.

Dombrovskis norādÄ«ja, ka Å¡is nav pirmais ministres konflikts. "DiemžÄ"l mÄ"s redzam, ka šādi gadÄ«jumi atkārtojas un dialogs ar nozari nevedas," teica premjers.

Tāpat viņš norādÄ«ja, ka pÄ"dÄ"jo konfliktu ar Latvijas Nacionālās operas direktoru Andreju Žagaru nevÄ"rtÄ" "melnbalti", neesot "labais Žagars" un "sliktā Grende" vai otrādi. Premjers negrasās atcelt ministres rÄ«kojumu par Žagara atbrÄ«voÅ¡anu no Latvijas Nacionālās operas direktora amata un uzskata, ka situācija bÅ«tu konstruktÄ«vi bÅ«tu jārisina.

Premjers rosina par Grendes pienākumu izpildītāju noteikt tieslietu ministru Jāni Bordānu (VL-TB/LNNK).

Ministru kabineta iekārtas likums paredz, ka Ministru prezidents pats var atbrīvot ministru no amata, izdodot attiecīgu rakstveida rīkojumu.

"VienotÄ«bas" lÄ«dere Solvita Ä€boltiņa pÄ"c partijas valdes sÄ"des norādÄ«ja uz kultÅ«ras ministres nespÄ"ju sadarboties ar nozari, kas, pÄ"c Ä€boltiņas domām, ir pietiekams iemesls ministres demisijai.

ValdÄ«bas vadÄ«tājs informÄ"jis valdi par aktuālo politisko situāciju, un "premjeram ir simtprocentÄ«gs valdes atbalsts par tiem lÄ"mumiem, par kuriem viņš informÄ"s preses konferencÄ"", akcentÄ"ja Ä€boltiņa.

AttiecÄ«bā uz kultÅ«ras ministri "VienotÄ«bas" valdei nebija atÅ¡Ä·irÄ«gu viedokļu, un valde vienprātÄ«gi atbalsta premjera lÄ"mumu.

Taujāta, cik stabila ir valdÄ«ba, Ä€boltiņa sacÄ«ja, ka jau sākotnÄ"ji Å¡Ä« koalÄ«cija izcÄ"lās ar dažādiem skaļiem un pretrunÄ«giem preses paziņojumiem, bet parasti "saprāts ņem virsroku un Ministru kabinets turpina strādāt".

Saskaņā ar koalīcijas līgumu nākamais kultūras ministrs būtu jāizvirza nacionālajai apvienībai, kura ir atbildīga par šo nozari.

NA preses sekretāre Laila Ozoliņa portālam Diena.lv sacÄ«ja, ka ņemot vÄ"rā situācijas nopietnÄ«bu un "premjera situācijas neizpratni", NA valde nolÄ"musi pirmdien, 16.septembrÄ«, rÄ«kot valdes sÄ"di, kurā arÄ« pieņemt lÄ"mumu kā tālāk rÄ«koties. DienaskārtÄ«bā gan neesot jautājuma par jauna kandidāta izvirzÄ«Å¡anu kultÅ«ras ministra amatam.

Ozoliņa norādÄ«ja, ka raugoties vÄ"sturski, ministri, kuri nav pakļāvuÅ¡ies iekÅ¡Ä"jam spiedienam un vÄ"lÄ"juÅ¡ies veikt kādas reformas, arÄ« ir gāzti. "AcÄ«mredzot valdÄ«bā ir nepiecieÅ¡ami ministri, kuri ir viegli ietekmÄ"jami," teica NA preses sekretāre. NA joprojām pauž pilnÄ«gu atbalstu Jaunzemes-Grendes lÄ«dzÅ¡inÄ"jam darbam uzskatot, ka viņa strādājusi priekÅ¡zÄ«mÄ«gi.

Kā ziņots, premjers vakar uzklausÄ«ja Jaunzemes-Grendes argumentus par to, kāpÄ"c un kā viņa atbrÄ«vojusi no amata Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktoru Andreju Žagaru, bet Å¡orÄ«t situācija tika pārrunāta "VienotÄ«bas" valdes sÄ"dÄ".

Dombrovskis ministri vakar bija izsaucis pie sevis, lai viņa sniegtu paskaidrojumus par savu rÄ«cÄ«bu saistÄ«bā ar izmaiņām LNO vadÄ«bā un tās lÄ«dzÅ¡inÄ"jā direktora Žagara atbrÄ«voÅ¡anu no amata.

TikÅ¡anās laikā no premjera puses neesot izskanÄ"jis aicinājums atkāpties no amata, un arÄ« pati ministre medijiem paziņoja, ka ir gatava strādāt lÄ«dz valdÄ«bas pÄ"dÄ"jai dienai.

Jaunzeme-Grende uzskata, ka viņas pusÄ" ir lielākā daļa kultÅ«ras nozari pārstāvoÅ¡o un tikai neliela daļa, kas vÄ"las viņas demisiju. Viņa ir pārliecināta, ka ar savu palikÅ¡anu amatā nenodara kaitÄ"jumu kultÅ«ras nozarei.

"MÄ"s cÄ«nāmies par svarÄ«gām lietām. MÄ"s esam cÄ«nÄ«tāji," uzsvÄ"ra politiÄ·e. Vienlaikus gan viņa atzina, ka ir grÅ«ti izturÄ"t emocionālos uzbrukumus, kas viņai pÄ"dÄ"jā laikā esot veltÄ«ti.

LETA jau ziņoja, ka Žagars atbrÄ«vots no amata uzticÄ«bas zaudÄ"Å¡anas dÄ"ļ, pamatojoties uz likuma "Par valsts un paÅ¡valdÄ«bu kapitāla daļām un kapitālsabiedrÄ«bām" 63.pantu. Å…emot vÄ"rā Žagara sasniegumus radoÅ¡ajā jomā un viņa ilggadÄ"jo darba pieredzi starptautiskās sadarbÄ«bas veidoÅ¡anā, ministre jaunajai valdei ļāvusi piedāvāt viņam amatu, kurā viņa pieredze bÅ«tu noderÄ«ga LNO turpmākai izaugsmei.

PÄ"c kultÅ«ras ministres lÄ"muma par atcelÅ¡anu Žagars un viņa padomnieks muzikālajos jautājumos Arturs Maskats nolÄ"muÅ¡i vÄ"rsties pie juristiem, lai izvÄ"rtÄ"tu visas Å¡Ä« lÄ"muma detaļas. Žagars arÄ« apliecināja, ka vÄ"rsÄ«sies tiesā pret kultÅ«ras ministri par goda un cieņas aizskarÅ¡anu, kā arÄ« par melÄ«gas informācijas pauÅ¡anu.

Ziņots arÄ«, ka kultÅ«ras ministre izveidojusi LNO valdi, kurā iecelta mārketinga speciāliste Inese EglÄ«te un Latvijas TelevÄ«zijas kultÅ«ras raidÄ«jumu satura redaktore muzikoloÄ£e Daina Markova. Valdes vadÄ«Å¡ana uzticÄ"ta EglÄ«tei.

Lai gan kultÅ«ras ministrei aiz muguras ir vairāki konflikti ar nozares pārstāvjiem, premjera pacietÄ«bai punktu pielicis pÄ"dÄ"jo dienu konflikts saistÄ«bā ar LNO vadÄ«bas nomaiņu. DarbÄ«bas laikā Jaunzemei-Grendei nesapraÅ¡anās bijuÅ¡as gan ar kultÅ«ras jomas pārstāvjiem, gan ministrijas cilvÄ"kiem. 2012.gada sākumā ministre nomainÄ«ja ilggadÄ"jo biroja vadÄ«tāju un preses sekretāri, bet tā paÅ¡a gada maijā ministre pārtrauca darba attiecÄ«bas ar saviem padomniekiem - bijuÅ¡ajiem kultÅ«ras ministriem SarmÄ«ti Ä'lerti (V) un Intu Dālderi (V).

Pirmais lielais konflikts ministrei ar nozari radās 2012.gada maijā, kad ar ministri kopÄ«gu valodu par literatÅ«ras un grāmatniecÄ«bas nozares attÄ«stÄ«bu nespÄ"ja rast rakstnieki un literatÅ«ras nozares pārstāvji, savukārt pāris dienas vÄ"lāk arÄ« "KultÅ«ras alianses" dalÄ«bnieki atzina, ka ir neapmierināti ar Jaunzemes-Grendes darbu. Situāciju izdevās stabilizÄ"t, un maija otrajā pusÄ" starp KultÅ«ras ministriju, nacionālo apvienÄ«bu "Visu Latvijai!"-"TÄ"vzemei un brÄ«vÄ«bai"/LNNK un "KultÅ«ras aliansi" tika parakstÄ«ts memorands par kopÄ«gu mÄ"rÄ·u sasniegÅ¡anu kultÅ«rā.

Daudzus pārmetumus ministre saņÄ"ma arÄ« par savu komandÄ"jumu Austrālijā. Jaunzeme-Grende pirms ZiemassvÄ"tkiem devās komandÄ"jumā uz Austrāliju, kur atradās lÄ«dz pat 5.janvārim. KomandÄ"jumā ministre bija devusies kopā ar savu vÄ«ru. Savukārt pirms tam ministrei nācās skaidroties par to, ka viņa iesaistÄ«jusi savu vÄ«ru jautājuma risināšanā par KultÅ«ras ministrijas vai tās iestāžu rÄ«kotajiem apdroÅ¡ināšanas poliÅ¡u konkursiem.

Pievienots NA komentārs 14.-15 rindkopās