Točs: Draudzene neskaitās

Korupcijas novÄ"rÅ¡anas un apkaroÅ¡anas birojs (KNAB) žurnālistam Lato Lapsam ir oficiāli atbildÄ"jis, ka nav pamata uzskatÄ«t, ka ministra Edmunda SprÅ«dža 1400 latu prÄ"mija savai draudzenei KristÄ«nai PelÅ¡ai bÅ«tu "pretlikumÄ«gi izmaksāta naudas balva".

KNAB paskaidro, ka likuma izpratnÄ" viņa nav ne SprÅ«dža radiniece, ne darÄ«jumu partnere. Turklāt nav konstatÄ"ti fakti, ka naudas balvas pieÅ¡Ä·irÅ¡ana draudzenei bÅ«tu ietekmÄ"jusi vai varÄ"jusi ietekmÄ"t SprÅ«dža "personiskās vai mantiskās intereses". Tas, ka ministrs pieÅ¡Ä·ir prÄ"miju savai mīļākajai, Latvijas Republikas likuma izpratnÄ" nav nekāds intereÅ¡u konflikts. Å is skaidrojums ir interesants ar to, ka iespÄ"jamās ministra seksuālās intereses, pÄ"c KNAB domām, nav "personiskās intereses". Bet, protams, mÄ"s neviens, kā saka, ar sveci klāt stāvÄ"juÅ¡i neesam un pierādÄ«t neko nevaram.

IespÄ"jams, no likuma uzraudzÄ«bas viedokļa KNAB ir pilnÄ«ga taisnÄ«ba. MÄ"s varam runāt par morālu vai Ä"tisku pārkāpumu, bet tas nav nekas nelikumÄ«gs. Savukārt, ja KristÄ«na PelÅ¡a bÅ«tu SprÅ«dža sieva vai māsa, - tad bÅ«tu nelikumÄ«gs. Tātad tas pats cilvÄ"ks, tā pati situācija, tikai juridiskais stāvoklis cits, un - hop! - tas, kas ir pārkāpums, nav pārkāpums, un otrādi.

Å is gadÄ«jums spilgti atsedz tā saucamo intereÅ¡u novÄ"rÅ¡anas likumu formālismu un deklaratÄ«vo raksturu. Mums, latvieÅ¡iem, - par laimi vai diemžÄ"l - nemaz nav tik ļoti raksturÄ«gs nepotisms jeb radinieku iekārtoÅ¡ana amatos. MÅ«su sabiedrÄ«ba patiesÄ«bā ir diezgan modernizÄ"ta, tipiska Rietumu sabiedrÄ«ba, kurā attiecÄ«bas ar draugu, kursabiedru vai mīļāko bieži vien ir pat tuvākas nekā ar brāli, māsu vai pusmāsu.

Tātad, ja es iekārtoju darbā labāko draugu, tas nav likuma pārkāpums, ja brāli - tad ir. Skaidrs, ka sabiedrÄ«bas interesÄ"s nav, ja par finanÅ¡u direktoru es ielieku brāli un ja viņš ir cirka mākslinieks, bet ja brālis ir labs finansists? Ja viņš darbu veic godÄ«gi un labi, kur ir zaudÄ"jums sabiedrÄ«bai?

Reālajā dzÄ«vÄ", biznesā mÄ"s savu komandu veidojam no cilvÄ"kiem, kam uzticamies. Ir labi, ja cilvÄ"ki ir jau strādājuÅ¡i kopā, ir uzticami un labi pazÄ«st cits citu, jo svarÄ«gs ir rezultāts. ArÄ« daudzās pasaules valstÄ«s politiÄ·i nāk amatos ar savu administrāciju, un tas ir efektÄ«vi, jo dzÄ«ves realitāte ir tāda, ka katrs, kurÅ¡ grib strādāt, veido savu komandu arÄ« valsts darbā. DiemžÄ"l mums tas bieži vien notiek ar neÄ"tiskām metodÄ"m un neformāla spiediena palÄ«dzÄ«bu, jo Latvijas likumi bieži vien atgādina PSRS konstitÅ«ciju, kas tika uzkonstruÄ"ta kaut kādam nereāla cilvÄ"ka tipam nereālā sabiedrÄ«bā.

PielÅ«gtā korupcijas un intereÅ¡u konflikta novÄ"rÅ¡anas likumu sistÄ"ma, tāpat kā bezgalÄ«gie, destruktÄ«vie konkursi, bieži vien nav nekas cits kā liekulÄ«ba un formālisms. To radÄ«tais birokrātisms veido negatÄ«vo atlasi attiecÄ«bā pret valsts sektoru, kamÄ"r draugi un draudzenes mierÄ«gi dabÅ« savu.