\"Demogrāfijas vienošanās\": Viņķele neapmierināta un cer uz korekcijām Saeimā

LabklājÄ«bas ministrijas (LM) un vairāku koalÄ«cijas pārstāvju Saeimā panāktā vienoÅ¡anās demogrāfijas jomā vairs nav Å¡auri fiksÄ"ta tikai uz vecāku pabalstu palielināšanu, bet nekādi nemazinās jauno vecāku nevienlÄ«dzÄ«bu, integrāciju darba tirgÅ« un iespÄ"jas turpināt izglÄ«toties, pirmdien par panākto vienoÅ¡anos izteicās labklājÄ«bas ministre Ilze Viņķele (VienotÄ«ba).

Apstiprinātais plāns paredz no jaunā gada palielināt bÄ"rnu kopÅ¡anas pabalstu no 100 lÄ«dz 120 latiem, ko no nākamā gada oktobra izmaksās gan sociāli apdroÅ¡inātiem, gan neapdroÅ¡inātiem vecākiem no bÄ"rna dzimÅ¡anas brīža lÄ«dz pusotra gada vecumam. ApdroÅ¡inātie vecāki papildu saņems arÄ« sociālās apdroÅ¡ināšanas iemaksas, kuru kopÄ"jā summa nemainÄ«sies, bet kuru izmaksu "izstieps" no paÅ¡reizÄ"jiem 10 lÄ«dz 18 mÄ"neÅ¡iem. Turklāt Å¡Ä« valsts pabalsta saņemÅ¡anas laikā vecāki drÄ«kstÄ"s arÄ« strādāt. PaÅ¡laik Å¡o pabalstu saņem sociāli neapdroÅ¡ināti vecāki no bÄ"rna dzimÅ¡anas lÄ«dz pusotra gada vecumam, kā arÄ« sociāli apdroÅ¡ināti vecāki no bÄ"rna gada lÄ«dz pusotra gada vecumam. Patlaban lÄ«dz bÄ"rna gada vecumam sociāli apdroÅ¡ināti vecāki saņem vecāku pabalstu 70% apjomā no algas un Å¡Ä« pabalsta saņemÅ¡anas laikā nedrÄ«kst strādāt.

Tāpat no nākamā gada 1.septembra brÄ«vpusdienas pienāksies arÄ« 3.klaÅ¡u skolÄ"niem, turklāt vienas Ä"dienreizes dotācija palielināsies no 80 santÄ«miem lÄ«dz vienam latam, tā nodroÅ¡inot augstāku Ä"diena kvalitāti.

TomÄ"r, pÄ"c ministres teiktā, demogrāfijas veicināšanas pasākumu plāns radÄ«s nevienlÄ«dzÄ«gu attieksmi jaunajiem vecākiem - apdroÅ¡inātajiem vecākiem atbalsts bÅ«s lielāks nekā neapdroÅ¡inātiem. Viņķele teica - panāktā vienoÅ¡anās ir "tÄ«ri politiska" un, pÄ"c ministres domām, neveicinās jauno vecāku atgrieÅ¡anos darba tirgÅ« un izglÄ«tÄ«bas iestādÄ". To paredzÄ"ja vienoÅ¡anās laikā noraidÄ«tais LM rosinājums par papildu 100 latu pabalstu tiem strādājoÅ¡iem, studÄ"joÅ¡iem vai NodarbinātÄ«bas valsts aÄ£entÅ«rā (NVA) reÄ£istrÄ"tiem vecākiem, kuru bÄ"rnam ir no viena lÄ«dz pusotram gadam, kā arÄ« ideja par atalgojumu auklÄ«tei, kura pieskata strādājoÅ¡u vecāku bÄ"rnu.

"LabklājÄ«bas ministrijas bažas Å¡ajā gadā paudÄ«sim daudz skaļāk un nepārprotamāk, ka atrastais risinājums, mÅ«su ekspertuprāt, nekādā veidā nemazinās nevienlÄ«dzÄ«bu arÄ« jauno vecāku starpā, un tas nekādā veidā neveicinās to jauno vecāku, kuru konkurÄ"tspÄ"ja pÄ"c bÄ"rna dzimÅ¡anas varÄ"tu bÅ«t apgrÅ«tināta, integrāciju darba tirgÅ« un stimulÄ"Å¡anu iegÅ«t izglÄ«tÄ«bu," pauda Viņķele.

Savukārt deputāte Inga Bite (Reformu partija), kura lÄ«dz ar vairākiem citiem koalÄ«cijas kolÄ"Ä£iem uzstāja uz plašākiem demogrāfijas veicināšanas pasākumiem, pauda neizpratni par Viņķeles apgalvojumu, ka demogrāfijas priekÅ¡likumi veicināšot sociālo nevienlÄ«dzÄ«bu, jo kopÄ"jā summa no sociālās apdroÅ¡ināšanas budžeta, ko Ä£imene saņem bÄ"rna audzināšanas laikā, saglabāsies tāda pati kā lÄ«dz Å¡im, vien "izstiepta" ilgākā laika periodā.

PozitÄ«vi esot, ka pasākumu kopums demogrāfijas jomā bÅ«s plašāks nekā paredzÄ"ja pÄ"rn parakstÄ«tā vienoÅ¡anās par demogrāfijas pasākumiem un tie vairs nav Å¡auri fiksÄ"ti tikai uz vecāku pabalstu celÅ¡anu, bet ietver arÄ« uzturlÄ«dzekļu apmÄ"ra palielinājumu vientuļajiem vecākiem, kā arÄ« paplaÅ¡inās brÄ«vpusdienu saņÄ"mÄ"ju loku un summu, ko valsts maksās par brÄ«vpusdienām.