Gašpuitis: Nākamgad inflācija būs straujāka, bet pirktspējas pieaugumu neapdraudēs

Augustā tika prognozÄ"ta deflācija, tomÄ"r kritums 0,8% apmÄ"rā ir negaidÄ«ts. Uz leju cenu lÄ«meni krietni pavilka preču cenas (1,1%), bet pakalpojumu cenu samazināšanās bija minimāla (0,1%).

Lielākā ietekme uz patÄ"riņa cenu pārmaiņām mÄ"neÅ¡a laikā bija sezonālam cenu kritumam pārtikai, kur lielāko ieguldÄ«jumu deva dārzeņu cenu samazinājums. Tāpat atlaižu ietekmÄ" cenas turpināja rukt apÄ£Ä"rbam un apaviem. LÄ"tāks kļuva arÄ« alkohols un tabakas izstrādājumi. Nebeidz izbrÄ«nÄ«t statistiskais telekomunikāciju tarifu krituma maratons.

Rezultātā gada inflācija negaidÄ«ti atkal pārvÄ"rtusies par deflāciju, norādot, ka šā gada augusta vidÄ"jais cenu lÄ«menis ir par 0,2% zemāks par pÄ"rnā gada augustu.

Tādejādi, pilnÄ«gi noteikti varam sagaidÄ«t, ka izzÅ«dot sezonālajiem faktoriem un pat neskatoties uz mÄ"renu cenu lÄ«meņa pieaugumu atlikuÅ¡ajos mÄ"neÅ¡os, 2013.gada vidÄ"jā inflācija bÅ«s bijusi visai nosacÄ«ta, tas ir, ļoti niecÄ«ga.

Patlaban cenu izmaiņu sakarā turpmākais fokuss ir vÄ"rsts uz cenu transformācijai no latiem uz eiro. Jau ir vÄ"rojami gadÄ«jumi, kad cenas savlaicÄ«gi tiek piekoriÄ£Ä"tas atbilstoÅ¡i jaunajai valÅ«tai. TomÄ"r tas nekādus bÅ«tiskus inflācijas lÄ"cienus neraisÄ«s. Potenciālie gadÄ«jumi izÅ¡Ä·Ä«dÄ«s kopÄ"jās tendencÄ"s. Ä»oti bÅ«tiski bÅ«s nekrist vÄ"lmÄ" vispārināt. Ja tiek konstatÄ"ta nesamÄ"rÄ«ga cenu noapaļoÅ¡ana un lieta ir principiāla, tad jālÅ«ko pÄ"c alternatÄ«viem piedāvājumiem.

Nākamgad inflācija sagaidāma straujāka, tomÄ"r tā neapdraudÄ"s pirktspÄ"jas pieaugumu. Globālās inflācijas tendences liecina, ka lielu risku straujam cenu kāpumam ārÄ"jo faktoru ietekmÄ" nav. Galvenās tendences vairāk virzÄ«s iekÅ¡Ä"jie faktori, aktÄ«vais patÄ"riņš un izmaksu pieaugums. Turpināsies mÄ"rens pārtikas cenu kāpums, bet energoresursu cenas varÄ"tu saglabāties paÅ¡reizÄ"jos lÄ«meņos. Jāņem gan vÄ"rā, ka inflāciju nākamgad ietekmÄ"s mājsaimniecÄ«bu izlikÅ¡ana elektroenerÄ£ijas tirgÅ«. Darba samaksas kāpums un valdÄ«bas sniegtie nodokļu samazinājumi uzlabos pirktspÄ"ju, kas spÄ"s nokompensÄ"t eiro pārejas neÄ"rtÄ«bas. Turpmāk pieaugoÅ¡u spiedienu uz cenām veidos izmaksu kāpums, ko lielā mÄ"rā veicinās darbinieku prasÄ«bas pÄ"c algas pieauguma.