Pensionāri izsvilpj Viņķeli

LabklājÄ«bas ministre Ilze Viņķele (V) Å¡odien StrÄ"lnieku laukumā notiekoÅ¡ajā Latvijas pensionāru akcijā "Par pensionāru tiesÄ«bām" tika sagaidÄ«ta ar svilpieniem un izsaucieniem "Nost!", vÄ"sta aÄ£entÅ«ra LETA.

Ilgāku laiku pensionāri neļāva Viņķelei teikt uzrunu, lÄ«dz Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) vadÄ«tājs Andris Siliņš vÄ"rsās pie klātesoÅ¡ajiem ar aicinājumu "cienÄ«t klātesoÅ¡os un sanākuÅ¡os".

"Es vÄ"los apliecināt, ka stāvÄ"t jÅ«su priekšā nav viegls uzdevums, bet es stāvu, lai apliecinātu cieņu. Es vÄ"los teikt, ka aiz cieņas pret jums mÄ"s patlaban kopā ar LPF strādājam pie nākamā gada labākas pensiju sistÄ"mas," savā uzrunā sacÄ«ja Viņķele. Viņa aicināja pensionārus bÅ«t neatlaidÄ«giem un prasÄ«giem, lai panāktu sev vÄ"lamus apstākļus, tādejādi parÅ«pÄ"joties arÄ« par pensionāriem nākotnÄ".

Ministres uzrunu visā tās garumā pavadÄ«ja svilpieni, tādÄ"jādi neļaujot viņai izteikties garāk. PÄ"c Ä«sās uzrunas ministre pameta mÄ«tiņa vietu un tika pavadÄ«ta ar skaļiem saucieniem, kā arÄ« kulaku vicināšanu.

PÄ"c ministres uzrunas sapulcÄ"juÅ¡ies pensionāri atseviÅ¡Ä·os bariņos pauda saÅ¡utumu par ministres kārtÄ"jiem solÄ«jumiem, kuri neesot pat "graÅ¡a vÄ"rti", jo neticot tiem. Daži pat pÄ"c ministres aizieÅ¡anas pauda skaļus protestus par Viņķeles darbu un aicināja klātesoÅ¡o padomāt kā panākt viņas demisiju.

Kā ziņots, Å¡odien plkst.12 StrÄ"lnieku laukumā, RÄ«gā, sākās Latvijas pensionāru akcija "Par pensionāru tiesÄ«bām", kurā pensionāri izvirza valdÄ«bai un Saeimai četras prasÄ«bas, kuras uzskata par neatliekami risināmām jau 2014.gada laikā.

Pirmkārt, valdÄ«bai un Saeimai prasÄ«ta maksimāli taisnÄ«ga pensiju indeksācija. "Indeksācija notika, bet ne tādā apjomā, kādā to prasÄ«ja. Tika indeksÄ"tas tikai tās pensijas, kuras nepārsniedz 200 latus, un arÄ« indeksÄ"Å¡anas procents bija kaut kāds vidÄ"js kompromiss un ne vairāk," iepriekÅ¡ norādÄ«jis Siliņš. Otrkārt, mÄ«tiņā tiek prasÄ«ta pakāpeniska piemaksas palielināšana pie pensijas par darbu lÄ«dz 1996.gadam, kā arÄ« tās pieÅ¡Ä·irÅ¡anas atjaunoÅ¡ana jaunajiem pensionāriem, kas tika pārtraukta 2012.gadā.

TreÅ¡kārt, mÄ«tiņa dalÄ«bnieki uzsver nepiecieÅ¡amÄ«bu ieviest pensionāru valsts veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas sistÄ"mu, kura dotu iespÄ"ju pensionāriem izmantot pilnvÄ"rtÄ«gas ārstÄ"Å¡anās iespÄ"jas un atvieglotu medikamentu iegādi. Tāpat LPF un tās atbalstÄ«tāji prasa palielināt ar iedzÄ«votāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu pensijām, kā arÄ« nodalÄ«t to no darba algas strādājoÅ¡ajiem pensionāriem. PÄ"c policijas aplÄ"sÄ"m, mÄ«tiņā piedalās vairāk nekā tÅ«kstotis dalÄ«bnieku.

Kā novÄ"roja aÄ£entÅ«ra LETA, uz mÄ«tiņu ieraduÅ¡ies pensionāri arÄ« no Liepājās, RÄ"zeknes, Ventspils, Smiltenes un citām Latvijas pilsÄ"tām un novadiem. DalÄ«bnieki rokās tur vairākus plakātus, kuros pārsvarā pausta neapmpierinātÄ«ba par "negodÄ«go pensiju indeksāciju" - "CilvÄ"kiem cienÄ«gu dzÄ«vi", "Tev bÅ«s savu tÄ"vu un māti godā un cieņā turÄ"t", "VÄ"lamies pensijas 10 latu apmÄ"rā par katru nostrādāto gadu" uc.

Lielu interesi par mÄ«tiņu izrāda ārvalstu tÅ«risti, fotografÄ"jot sanākuÅ¡os pensionārus. NotiekoÅ¡o novÄ"ro policija.