Siliņš: Pensionārus gaida grūti laiki

Latvijas pensionārus gaida grÅ«ti laiki, it seviÅ¡Ä·i, kad valstÄ« tiks ieviesta eiro valÅ«ta, Å¡odien atklājot Latvijas pensionāru akciju "Par pensionāru tiesÄ«bām", sacÄ«ja Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Andris Siliņš.

"Lai uz mums neapvainojas valdÄ«ba, ka mÄ"s pulcÄ"jamies, lai apspriestu mums svarÄ«gus jautājumus. Bet šādi mÄ"s vÄ"lamies paust viedokli par mÅ«suprāt netaisnÄ«gu rÄ«cÄ«bu pret mums," sacÄ«ja LPF vadÄ«tājs.

Savā uzrunā Siliņš pateicās, ka uz mÄ«tiņu spÄ"juÅ¡ie ierasties pensionāri no visas Latvijas. Ar uzrunām uzstājās arÄ« delegāti no Latvijas pilsÄ"tām un novadiem. Jelgavas pārstāve sacÄ«ja, ka "neko daudz mums nevajag". "TomÄ"r pieprasām jumtu virs valvas, pienācÄ«gus lÄ«dzekļus iztikÅ¡anai un 2014.gadā ieviest adekvātu veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas sistÄ"mu, tādejādi nodroÅ¡inot pienācÄ«gu un pieejau veselÄ«bas aprÅ«pi," sacÄ«ja mÄ«tiņa dalÄ«bniece no Jelgavas.

Izrādot solidaritāti, mÄ«tiņā piedalās pārstāvji no citām organizācijām. Atbalsta vÄ"stuli atsÅ«tÄ«juÅ¡i arÄ« pensionāri no Igaunijas. Latvijas BrÄ«vo arodbiedrÄ«bu savienÄ«bas priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs PÄ"teris KrÄ«gers pauda atbalstu ne tikai Å¡im mÄ«tiņam, bet arÄ« pensionāru izvirzÄ«tajām prasÄ«bām. "MÄ"s esam snieguÅ¡i daudz priekÅ¡likumus, kā uzlabot pensionāru stāvokli, lÄ«dz ar to nekādu divriteni izgudrot nevajag. Pensijas nedrÄ«kst bÅ«t mazākas par iztikas minimumu un tās nedrÄ«kst aplikt ar nodokoļiem," sacÄ«ja KrÄ«gers, piebilstot - ja pensionāri vÄ"las panākt cienÄ«gu dzÄ«vi, nākamgad nevajagot balsot Saeimas vÄ"lÄ"Å¡anās "par visādiem ākstiem un smukām sejām". PÄ"c policijas aplÄ"sÄ"m, mÄ«tiņā piedalās vairāk nekā tÅ«kstotis dalÄ«bnieku.

Kā novÄ"roja aÄ£entÅ«ra LETA, uz mÄ«tiņu ieraduÅ¡ies pensionāri arÄ« no Liepājās, RÄ"zeknes, Ventspils, Smiltenes un citām Latvijas pilsÄ"tām un novadiem.

DalÄ«bnieki rokās tur vairākus plakātus, kuros pārsvarā pausta neapmpierinātÄ«ba par "negodÄ«go pensiju indeksāciju" - "CilvÄ"kiem cienÄ«gu dzÄ«vi", "Tev bÅ«s savu tÄ"vu un māti godā un cieņā turÄ"t", "VÄ"lamies pensijas 10 latu apmÄ"rā par katru nostrādāto gadu" uc.

Lielu interesi par mÄ«tiņu izrāda ārvalstu tÅ«risti, fotografÄ"jot sanākuÅ¡os pensionārus. NotiekoÅ¡o novÄ"ro policija.

Kā ziņots, Å¡odien plkst.12 StrÄ"lnieku laukumā, RÄ«gā, sākās Latvijas pensionāru akcija "Par pensionāru tiesÄ«bām", kurā pensionāri plāno izvirzÄ«t valdÄ«bai un Saeimai četras prasÄ«bas, kuras uzskata par neatliekami risināmām jau 2014.gada laikā.

Pirmkārt, valdÄ«bai un Saeimai tiks prasÄ«ta maksimāli taisnÄ«ga pensiju indeksācija. "Indeksācija notika, bet ne tādā apjomā, kādā to prasÄ«ja. Tika indeksÄ"tas tikai tās pensijas, kuras nepārsniedz 200 latus, un arÄ« indeksÄ"Å¡anas procents bija kaut kāds vidÄ"js kompromiss un ne vairāk," iepriekÅ¡ norādÄ«jis Siliņš.

Otrkārt, mītiņā tiks prasīta pakāpeniska piemaksas palielināšana pie pensijas par darbu līdz 1996.gadam, kā arī tās piešķiršanas atjaunošana jaunajiem pensionāriem, kas tika pārtraukta 2012.gadā.

TreÅ¡kārt, mÄ«tiņa dalÄ«bnieki uzsvÄ"rs nepiecieÅ¡amÄ«bu ieviest pensionāru valsts veselÄ«bas apdroÅ¡ināšanas sistÄ"mu, kura dotu iespÄ"ju pensionāriem izmantot pilnvÄ"rtÄ«gas ārstÄ"Å¡anās iespÄ"jas un atvieglotu medikamentu iegādi.

Tāpat LPF un tās atbalstītāji prasīs palielināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu pensijām, kā arī nodalīt to no darba algas strādājošajiem pensionāriem.