Atklāj, ka Latvija, galvenokārt armijas stiprināšanai, no ASV saņēmusi milzīgas summas

ASV valdÄ«bas struktÅ«ras, departamenti un arÄ« slepenie dienesti pārāk dāsni tÄ"rÄ" nodokļu maksātāju naudu - tā uzskata Sanfrancisko bāzÄ"ta nevalstiskā organizācija Sunligh Foundation. Lai Å¡Ä·Ä"rdÄ«gos ierÄ"dņus un politiÄ·us kauninātu, tā internetā izveidojusi apjomÄ«gu datu bāzi ar ASV struktÅ«ru iepirkumiem. Tur atrodamas ziņas pat par 15 gadus veciem konkursiem. Tajā skaitā par precÄ"m un pakalpojumiem, ko Amerikas valdÄ«bas struktÅ«ras pirkuÅ¡as citu valstu vajadzÄ«bām. ArÄ« Latvijai. TV3 raidÄ«juma Nekā PersonÄ«ga aplÄ"ses liecina, ka Latvija no Amerikas, galvenokārt armijas spÄ"ka stiprināšanai, saņÄ"musi 124 miljonus dolāru.

PÄ"tot Sunligh Foundation apjomÄ«gajā datu bāzÄ" publicÄ"tos iepirkumu dokumentus, var secināt, ka ASV mÅ«su valstÄ« atbalstāmie projekti, visticamāk, izvÄ"lÄ"ti stratÄ"Ä£iski un ar tālredzÄ«gu domu. Ja Latvijā vai tuvÄ"jās valstÄ«s nākotnÄ" rastos militārs konflikts vai sāktos nemieri, bÅ«tu atseviÅ¡Ä·i atbalsta punkti, kas palÄ«dzÄ"tu notiekoÅ¡o kontrolÄ"t. Radaru sistÄ"mas, kas pÄ"ta gaisā notiekoÅ¡o, tuvu RÄ«gas ostai esoÅ¡a jauna medicÄ«niskās palÄ«dzÄ«bas stacija, reÄ£ionos uzlaboti ugunsdzÄ"sÄ"ju depo, piejÅ«ras zonā izveidotas jÅ«ras spÄ"ku izsÄ"Å¡anās vietas. Lai novÄ"rstu teroristu vÄ"lmi caur Latviju pārvadāt aizliegtas kravas, aprÄ«kota arÄ« muita. PÄ"tÄ«ts stāvoklis stratÄ"Ä£iskiem infrastruktÅ«ras objektiem ostās un lidostā.

"Tas nav arÄ« tik daudz detalizÄ"ti un publiski komentÄ"jams jautājums. SadarbÄ«ba notiek. SadarbÄ«ba notiek vairākās jomās, bet es domāju, ka par to, kurÅ¡ ko konkrÄ"ti pÄ"rk un kādā veidā izņemot tad, ja tas nav saistÄ«ts ar atiecÄ«gajiem likumiem, kas regulÄ" stratÄ"Ä£isko preču apriti, tad arÄ« ārlietu ministrijai neviens informāciju Ä«paÅ¡i nesniedz," raidÄ«jumam atzÄ«st ārlietu ministrs Edgars RinkÄ"vičs.

ASV vÄ"stniecÄ«ba atsakās no jebkādiem komentāriem par dokumentiem, kas Sunligh Foundation datu bāzÄ" attiecas uz iepirkumiem Latvijai. VÄ"stniecÄ«ba vien atklāj, ka savienoto valstu finansÄ"juma apjoms Latvijai no 1993.gada ir 124 miljoni 600 tÅ«kstoÅ¡i dolāru. Galvenokārt nauda dota armijas vajadzÄ«bām. Kādi ieroči un tehnika iepirkta nestāsta ne vÄ"stniecÄ«ba, ne aizsardzÄ«bas ministrija. Tam iztÄ"rÄ"ti 80,8 miljoni dolāru. ApmācÄ«bai un tehnikai Afganistānas misijas nodroÅ¡ināšanai pÄ"dÄ"jo trÄ«s gadu laikā vien no ASV nākuÅ¡i 18 miljoni dolāru. VÄ"l Latvijas karavÄ«riem lietoÅ¡anā nodotas 20 mÄ«nu izturÄ«gas armijas bruņmaÅ¡Ä«nas. VÄ"l trÄ«s pieÅ¡Ä·irtas apmācÄ«bām te pat Latvijā. MÅ«su virsnieku un citu armijnieku mācÄ«bām iztÄ"rÄ"ti gandrÄ«z 20 miljoni daolāru.

"Nu diemžÄ"l diezgan tālu vÄ"l tas mirklis, kad mÅ«su finansÄ"jums aizsardzÄ«bai bÅ«s 2% un mÅ«su rocÄ«ba ir tāda kāda viņa ir. Un atseviÅ¡Ä·iem svarÄ«giem partneriem priekÅ¡ ASV, kas ir kopā arÄ« ar viņiem misijās, viņi dod iespÄ"ju saņemt papildus palÄ«dzÄ«bu finansÄ"juma veidā. Un tas strādā tā, ka viņi pieÅ¡Ä·ir zināmu summu, kuru mÄ"s varam lemt kādos ekipÄ"jumu iepirkumos mÄ"s tÄ"rÄ"jam ar nosacÄ«jumu, ka viņiem ir jāatbilst mÅ«su plāniem - viens; un ka tas ir ASV ražots produkts," saka AizsardzÄ«bas ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts.

DatubāzÄ" atrodami visdažādākie iepirkumi, kas domāti Latvijas armijai. Lielvārdes lidlaukam ASV Industrijas un droÅ¡Ä«bas birojs meklÄ"ja firmas, kas lidlaukā bÅ«vÄ"tu lidmaÅ¡Ä«nu apkopes angārus, munÄ«ciju telpas, smÄ"reļļu krātuvi. Kontrakta apjoms 5-8 miljoni eiro. Pirms pāris gadiem Latvijai iepirktas 28 nakts redzamÄ«bas ierÄ«ces, pirms astoņiem gadiem ASV armija Latvijai piegādāja apjomÄ«gu daudzumu dažādas IT detaļas, kabeļus un datorus.

RÄ"zeknes lidlaukā Audriņu novadā 2003.gadā uzbÅ«vÄ"ja ASV ražotu, astoņus miljonus latu vÄ"rtu radaru. Tas ļauj kontrolÄ"t gaisa telpu 30 kilometru augstumā un 450 kilometru radiusā. Tātad arÄ« tuvÄ"jos Krievijas un Baltkrievijas apgabalus. Kā liecina Sunligh Foundation datu bāze - gadu pirms tam Amerikas Gaisa Suverenitātes operāciju centrs meklÄ"ja uzņÄ"mumus, kas apkalpos Audriņus un vÄ"l 10 valstÄ«s esoÅ¡us radarus. Iepirkuma apjoms - 18 miljoni dolāru. Konkursā atrada kādu amerikāņu firmu, kas radaru apkalpo joprojām. Savukārt ASV TirdzniecÄ«bas un attÄ«stÄ«bas aÄ£entÅ«ra tÄ"rÄ"ja 690 170 dolāru Amerikas speciālistiem, kuriem Latvijas Gaisa satiksmÄ" bija jāpÄ"ta kā uzlabot gaisa satiksmes droÅ¡Ä«bu lidostā RÄ«ga. Kā secinājusi ASV institÅ«cija - lidostā kāpuÅ¡i lidojumu apjomi un tas kļuvis par ASV droÅ¡Ä«bai svarÄ«gu aspektu. Latvijas gaisa satiksme mums skaidro, ka naudu no ASV nav saņÄ"musi - tikai ASV ekspertu ieteikumus, ko izmantojusi savā darbā.

LÄ«dzÄ«gu papÄ«ru darbu par vairākiem simtiem tÅ«kstoÅ¡iem ASV eksperti veica Latvijas ostās. Pirms astoņiem gadiem satiksmes ministrija noslÄ"dza lÄ«gumu ar ASV TirdzniecÄ«bas un attÄ«stÄ«bas aÄ£entÅ«ru, jo amerikāņi ļoti vÄ"lÄ"juÅ¡ies izpÄ"tÄ«t, vai ostas RÄ«gā, Liepājā un VentspilÄ« ir droÅ¡as. TāpÄ"c ASV puse uzstāja, ka jāveido Latvijas ostu droÅ¡Ä«bas plāns. Projektam pieÅ¡Ä·Ä«ra 390 740 dolāru. Latvijas jÅ«ras administrācija konkursā pÄ"c amerikāņu noteiktajām prasÄ«bām atrada firmu, protams amerikāņu, kuras eksperti inspicÄ"ja ostas un gatavoja ieteikumus. Rezultāts - apaļa nulle. Ekspertu ieteikumi bijuÅ¡i Latvijas apstākļiem nederÄ«gi un tā arÄ« neviens lÄ«dz Å¡odienai nav ieviests.

"Tika sagatavotas rekomendācijas. Faktiski Å¡Ä«s rekomendācijas tā ļoti Ä«si saņemot ieteica, rekomendÄ"ja izveidot Latvijā tādu modeli kāds ir ASV. Mums tas nozÄ«mÄ"tu jaunu struktÅ«ru veidoÅ¡anu, funkciju pārdali, milzÄ«gu finansÄ"jumu, kas bÅ«tu jāiegulda un tātad Å¡Ä« iemesla dÄ"ļ rekomendācijas faktiski netika realizÄ"tas. Ar to arÄ« stāsts beidzās," stāsta Latvijas jÅ«ras administrācijas pārstāve Sarma Kočāne.

BailÄ"s no teroristiem droÅ¡Ä«ba Latvijas pierobežā nodroÅ¡ināta ne tikai gaisā un Å«denÄ«. ASV Slepenā dienesta (Usa Secret Service) viena no nodaļām, iepirka triju Baltijas valstu vajadzÄ«bām 15 pārvietojamas ierÄ«ces, ar ko uz robežas varÄ"tu pārbaudÄ«t aizzÄ«mogotu konteineru saturu un noteikt sastāvu Å¡Ä·idrumiem.

StratÄ"Ä£iski punkti nelaimju un teroraktu gadÄ«jumos ir glābÅ¡anas dienesti - ugunsdzÄ"sÄ"ji un mediÄ·i. PÄ"dÄ"jos gados ASV devusi 2,3 miljonus dolāru, lai atjaunotu vairākas ugunsdzÄ"sÄ"ju un glābÅ¡anas dienesta Ä"kas astoņās pilsÄ"tās ( Strenčos, GulbenÄ", Valkā, LÄ«vānos, ĶeipenÄ", AizkrauklÄ", Liepājā un VentspilÄ«). Pirms pāris mÄ"neÅ¡iem noslÄ"dzās iepirkums, lai Grebenščikova ielā RÄ«gā - netālu no pilsÄ"tas centra un arÄ« ostas, izveidotu Neatliekamās medicÄ«niskās palÄ«dzÄ«bas dispičeru centru Krasts un vietu kur bāzÄ"ties ātrās palÄ«dzÄ«bas automaÅ¡Ä«nām. Remontdarbi vÄ"l nav sākuÅ¡ies. Projekta summa - 685 000 dolāru. Bet KuldÄ«gā drÄ«z lietoÅ¡anā nodos par 900 000 dolāru veidotu lÄ«dzÄ«gu centru. NākotnÄ" tādu bÅ«vÄ"s arÄ« VentspilÄ«. Dienesta vadÄ«ba Armands Ploriņš apstiprina, ka ASV struktÅ«ras naudu Latvijā gulda stratÄ"Ä£iski domājot kā ieguldÄ«tais var paÅ¡iem palÄ«dzÄ"t, ja tāda vajadzÄ«ba radÄ«sies.

ASV Valsts Departaments pirms gada meklÄ"ja arÄ« apdroÅ¡inātājus, kas rÅ«pÄ"tos par paÅ¡u darbienikiem vÄ"stniecÄ«bā RÄ«gā. No Å¡Ä« publicÄ"tā iepirkuma iespÄ"jams uzzināt faktu, ko ārvalstu pārstāvniecÄ«bas parasti grib paturÄ"t slepenÄ«bā - ASV vÄ"stniecÄ«bā RÄ«gā ir vismaz 125 darbinieki. Plus apdroÅ¡ināšana pienākas 170 viņu Ä£imenes locekļiem. MeklÄ"tā pakalpojumu pakete visplašākā  - apmaksāta ārstnieciskā vingroÅ¡anā, briļļu gatavoÅ¡ana, zobu tehniÄ·i.

PlaÅ¡i iepirkumi vairāku gadu garumā uzrādās arÄ« mÅ«su kaimiņiem lietuvieÅ¡iem. Viens no pÄ"dÄ"jiem ir arÄ« viens no interesantākajiem. ASV LÄ«gumu birojs pirms dažiem mÄ"neÅ¡iem meklÄ"ja radiostaciju Lietuvā, kas vidÄ"jo viļņu diapazonā vismaz tuvākos piecus gadus spÄ"tu nodroÅ¡ināt Radio BrÄ«vā Eiropa pārraides baltkrievu valodā. Paziņojumā norādÄ«ts, ka Lietuvā bāzÄ"tā stacija Radio Baltijas Viļņi vienÄ«gā atbilst plānotajai misijai un apraidi nodroÅ¡ina tiešā Baltkrievijas robežas tuvumā. TāpÄ"c tā varÄ"tu bÅ«t vislabākais kandidāts, lai censtos Rietumu ziņas pārdabÅ«t aiz biedra LukaÅ¡enko dzelzs priekÅ¡kara.