Jāpagūst iepatikties deviņos mēnešos

Ar pārliecinoÅ¡u vairākuma atbalstu Saeima treÅ¡dien izteica uzticÄ«bu jaunajai valdÄ«bai, kas izveidota uz konkrÄ"tu pilnvaru termiņu - lÄ«dz novembrim, kad sanāks jauna Saeima un sastādÄ«s citu valdÄ«bu. LabÄ"jās partijas ir apņÄ"mušās strādāt tā, lai vÄ"lÄ"tāju uzticÄ«ba bÅ«tu pietiekama kopÄ«gas koalÄ«cijas veidoÅ¡anai arÄ« pÄ"c Saeimas vÄ"lÄ"Å¡anām, ceturtdien vÄ"sta laikraksts Diena.

Jaunā Ministru prezidente Laimdota Straujuma (VienotÄ«ba) kā priekÅ¡noteikumu tam minÄ"ja nepiecieÅ¡amÄ«bu strādāt kā vienotai komandai. To valdÄ«bas pirmajā sÄ"dÄ" ministriem novÄ"lÄ"ja arÄ« Valsts prezidents Andris BÄ"rziņš.

Premjere Straujuma var paļauties uz 64 deputātu atbalstu no VienotÄ«bas, Zaļo un Zemnieku savienÄ«bas (ZZS), Nacionālās apvienÄ«bas (NA), Reformu partijas (RP) un Klāva OlÅ¡teina vadÄ«tās neatkarÄ«go deputātu grupas. Pret valdÄ«bu balsoja Saskaņas centrs, kura deputāts Andrejs Elksniņš ar vārdiem "mums jÅ«su pietrÅ«ks" izteica nožÄ"lu par opozÄ«cijas sabiedroto Zaļo un Zemnieku savienÄ«bas pievienoÅ¡anos valdoÅ¡ajai koalÄ«cijai.

ZZS VienotÄ«bai ir labi zināms partneris, savukārt Reformu partijai un arÄ« NA deputātiem tā bÅ«s jauna sadarbÄ«bas pieredze. "MÅ«su ienākÅ¡ana koalÄ«cijā ir viens bÅ«tisks solis virzienā uz lÄ«dzsvaru, jo neviena partija vairs nevarÄ"s uzstādÄ«t ultimātus," sacÄ«ja Kārlis Seržants (ZZS), kurÅ¡ uzstājās viens no pÄ"dÄ"jiem un tikai tāpÄ"c, lai atbildÄ"tu RP kolÄ"Ä£iem, kas runāja par oligarhu iespÄ"jamo ietekmi, kā arÄ« reaÄ£Ä"tu uz Ivara Zariņa (SC) prognozÄ"m, ka Å¡Ä« koalÄ«cija drÄ«z vien sakaÅ¡Ä·Ä"sies. Seržants atgādināja, ka "ne jau Zaļo un Zemnieku savienÄ«ba prasÄ«jās, bet mÅ«s uzaicināja koalÄ«cijā". Var pieļaut, ka pieaicināšana sakrita ar ZZS interesi bÅ«t valdÄ«bā vÄ"lÄ"Å¡anu gadā un laikā, kad sākas Eiropas fondu jaunais plānoÅ¡anas periods. Turklāt tas notika jau pirms ZolitÅ«des traÄ£Ä"dijas, kad VienotÄ«ba sāka sarunas ar ZZS par iespÄ"jām paplaÅ¡ināt Dombrovska valdÄ«bu. Šāds piedāvājums neapmierināja ZZS, kas vÄ"lÄ"jās apsÄ"sties pie baltas lapas.

Visu rakstu lasiet laikrakstā Diena ceturtdien, 23.janvārī!