Valsts amatpersonām būs jāsniedz detalizētākas ziņas par saviem ienākumiem un mantu

Valsts amatpersonām deklarācijā par saviem ienākumiem un mantisko stāvokli no nākamā gada bÅ«s jāsniedz detalizÄ"tākas ziņas, paredz Saeimas Valsts pārvaldes un paÅ¡valdÄ«bas komisijā otrdien pirms galÄ«gā lasÄ«juma Saeimā atbalstÄ«tie grozÄ«jumi likumā par intereÅ¡u konflikta novÄ"rÅ¡anu valsts amatpersonu darbÄ«bā, informÄ"ja Saeimas Preses dienests.

Likuma izmaiņas paredz, ka amatpersonai deklarācijā turpmāk bÅ«s jānorāda, ka tā ir patiesais labuma guvÄ"js no citai personai piederoÅ¡as vai pārvaldÄ«Å¡anā nodotas lietas, kapitāla daļām, akcijām un citiem likumā noteiktiem finanÅ¡u instrumentiem.

Amatpersonai deklarācijā būs arī jānorāda, ka tai ir uzkrājumi privātajos pensiju fondos vai dzīvības apdrošināšanā.

Savukārt, ja amatpersona vÄ"lÄ"sies, deklarācijā varÄ"s norādÄ«t arÄ« informāciju, lai paskaidrotu ar deklarÄ"tajām ziņām saistÄ«tas intereses vai norādÄ«tu citus apstākļus, kas var izraisÄ«t mantisko vai citu personisko ieinteresÄ"tÄ«bu amata pienākumu veikÅ¡anā.

"Ar Å¡Ä«m izmaiņām nodroÅ¡ināsim to, ka arÄ« valsts amatpersonai attiecÄ«gajām iestādÄ"m bÅ«s jānorāda tāds pat ziņu apjoms, kā fiziskajām personām tā saucamajā nulles deklarācijā,” iepriekÅ¡ uzsvÄ"ra atbildÄ«gās Valsts pārvaldes un paÅ¡valdÄ«bas komisijas priekÅ¡sÄ"dÄ"tājs Sergejs Dolgopolovs (Saskaņas centrs).

Izmaiņas likumā nepiecieÅ¡amas, lai arÄ« valsts amatpersonām noteiktu pienākumu deklarācijā norādÄ«t informāciju par patiesā labuma guvÄ"ju, tādÄ"jādi novÄ"rÅ¡ot jebkuras valsts amatpersonas, tās radinieku vai darÄ«jumu partneru personisko vai mantisko ieinteresÄ"tÄ«bu uz valsts amatpersonu darbÄ«bu, norāda likumprojekta autori.

Patlaban šāds pienākums saskaņā ar Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarÄ"to ienākumu deklarÄ"Å¡anas likumu noteikts tikai fiziskajām personām.

Plānots, ka Å¡ie grozÄ«jumi valsts amatpersonu intereÅ¡u konflikta novÄ"rÅ¡anas likumā stāsies spÄ"kā 2015.gada 1.janvārÄ«.