Nopērkot zagtu automašīnu, vīrietis zaudē 6000 eiro

Latvietis, kļūstot par upuri organizÄ"tās noziedzÄ«bas grupÄ"juma shÄ"mā, zaudÄ"jis gan paÅ¡u spÄ"kratu, gan 6 000 EUR, vÄ"sta Latvijas TelevÄ«zijas raidÄ«jums de facto. Turklāt notikuÅ¡ais ļāvis atklāt shÄ"mu, kā pie pircÄ"jiem Latvijā nonāk ārvalstÄ« meklÄ"Å¡anā izsludinātas automaÅ¡Ä«nas. 

Zinot, ka Lietuvā lietoto auto izvÄ"le ir plašāka un cenas "draudzÄ«gākas", lietuvieÅ¡u portālā vÄ«rietis vārdā Kristaps (vārds mainÄ«ts) kopā ar savu dÄ"lu izvÄ"lÄ"jās spÄ"kratu - 2008. gada BMW 118. Cena - apmÄ"ram 6 000 eiro. DÄ"la automaÅ¡Ä«nai Kristaps plānoja iztÄ"rÄ"t savu vairāku gadu garumā uzkrāto naudu. SazvanÄ«jies ar pārdevÄ"ju, Kristaps norunāja tikÅ¡anos Å auļos: "PārdevÄ"js teica, ka pats Ä«paÅ¡nieks paÅ¡reiz ar automaÅ¡Ä«nu brauc no Spānijas uz Lietuvu. KonkrÄ"tajā dienā arÄ« mÄ"s aizbraucām uz Lietuvu. ApskatÄ«jām maÅ¡Ä«nu, salÄ«dzinājām numurus. MaÅ¡Ä«na bija normālā stāvoklÄ«. Tika parakstÄ«ts lÄ«gums, samaksāta nauda, atvadÄ«jāmies no pārdevÄ"ja. SolÄ«ds cilvÄ"ks. Nekādas aizdomas neradās." Tā kā bija pÄ"dÄ"jās decembra dienas, Kristaps nolÄ"ma automaÅ¡Ä«nu Latvijā reÄ£istrÄ"t pÄ"c gadu mijas. Ceļu satiksmes droÅ¡Ä«bas direkcijā (CSDD), kur notiek numuru salÄ«dzināšana, nekādas viltojuma pazÄ«mes nesaskatÄ«ja. LÄ«dz ar to Å¡is nebija klasisks zagtas automaÅ¡Ä«nas pārdoÅ¡anas gadÄ«jums. Kristaps turpina dalÄ«ties piedzÄ«votajā ar raidÄ«jumu de facto: ,"Iesniedzām dokumentus CSDD. PÄ"c brīža meitene saka: ,"Atvainojiet, maÅ¡Ä«na ir meklÄ"Å¡anā. MÄ"s Jums dokumentus konfiscÄ"jam!" PÄ"c pāris dienām automaÅ¡Ä«na tika atņemta un novietota policijas stāvvietā. Nav ne automaÅ¡Ä«nas, ne naudas.

Visticamāk, tÄ"vs un dÄ"ls ar savu pirkumu kļuva par upuriem rÅ«pÄ«gi izveidotā shÄ"mā. OrganizÄ"tās noziedzÄ«bas grupas, izmantojot dažādu valstu likumu nepilnÄ«bas, veikli Ä«steno savas darbÄ«bas Eiropas SavienÄ«bā. 

de facto atklājis pÄ"dÄ"jā laikā izplatÄ«tāko veidu, kā Å¡ie spÄ"krati nonāk Latvijā. PiemÄ"ram, kāds iedzÄ«votājs Itālijā lÄ«zingā ir nopircis automaÅ¡Ä«nu. Taču viņš par to vairs nevÄ"las maksāt. Uz fiktÄ«va pirkÅ¡anas/pārdoÅ¡anas lÄ«guma pamata auto nonāk Vācijā, kur to reÄ£istrÄ". Tālāk transportlÄ«dzeklis atceļo uz Latviju, kur to jau gaida jaunais Ä«paÅ¡nieks. Par it kā notikuÅ¡o zādzÄ«bu paziņots tiek tikai brÄ«dÄ«, kad auto ir pārdots Å¡eit. MaÅ¡Ä«nas sākotnÄ"jais Ä«paÅ¡nieks ir izbÄ"dzis no atlikušā kredÄ«tmaksājuma, ko sedz apdroÅ¡inātājs. Turklāt izdevies arÄ« nopelnÄ«t. Ja Kristaps bÅ«tu piereÄ£istrÄ"jis automaÅ¡Ä«nu pāris dienu agrāk, iespÄ"jams, viņš vÄ"l ilgu laiku nezinātu, ka viņam pārdots vÄ"lāk meklÄ"Å¡anā izsludināts spÄ"krats. 

VP RRP Kriminālpolicijas pārvaldes pārstāvis Oskars Komuļs atzÄ«st, ka ,"ļoti liela problÄ"ma ir, ka cilvÄ"ki, kuri jau vairākus gadus lietojuÅ¡i automaÅ¡Ä«nu, izbraucot ārpus Eiropas SavienÄ«bas, konstatÄ", ka tā ir meklÄ"Å¡anā".

PÄ"rn CSDD fiksÄ"jis 99 gadÄ«jumus, kad mÄ"Ä£ināts reÄ£istrÄ"t, iespÄ"jams, ārvalstÄ«s nozagtas automaÅ¡Ä«nas. Lielāko daļu no tām policija pircÄ"jiem ir konfiscÄ"jusi. CSDD speciālists Dins Ziemelis uzskaita populārākos automaÅ¡Ä«nu modeļus: "Audi, Toyota, Volkswagen, BMW. Parasti, protams, "dārgais gals", bet ir arÄ« tādi, kas nesmādÄ" krietni lÄ"tākas. ArÄ« desmit gadus vecām ir sava tirgus niÅ¡a.” Otrs izplatÄ«tākais veids ir mÄ"Ä£inājumi Latvijā reÄ£istrÄ"t patiešām ārvalstÄ«s nozagtus transportlÄ«dzekļus. PiemÄ"ram, kad Francijā masveidā dedzināja automaÅ¡Ä«nas, pÄ"c brīža tās jau pieripoja pie CSDD Ä"kas RÄ«gā. GrupÄ"jumi uzpirka sadeguÅ¡os spÄ"kratus un lÄ«dzās tam tādus paÅ¡u arÄ« nozaga. Viltoja Å¡asijas numurus, lai atbilstu sadeguÅ¡o maÅ¡Ä«nu dokumentos rakstÄ«tajam, un pārdeva tālāk. 

de facto veica eksperimentu. MÄ"rÄ·is - noskaidrot, cik daudz iespÄ"jams uzzināt, pÄ"rkot lietotu automaÅ¡Ä«nu. Sludinājumu portālā pÄ"c nejauÅ¡Ä«bas principa izvÄ"lÄ"jāmies pieprasÄ«to BMW markas automaÅ¡Ä«nu. RakstÄ«ts, ka tā "tikko atvesta no Vācijas". Nav vÄ"l reÄ£istrÄ"ta Latvijā. PÄ"c sazināšanās ar pārdevÄ"ju, devāmies to aplÅ«kot. Auto bija novietots maksas stāvvietā. Pats pārdevÄ"js tobrÄ«d nevarÄ"ja ierasties. No ārpuses bÅ«tisku vizuālu defektu nebija. Taču arÄ« neko vairāk par tā vÄ"sturi uzzināt neizdevās. Atlika to telefoniski jautāt paÅ¡am pārdevÄ"jam. Viņš noliedza, ka Å¡is konkrÄ"tais spÄ"krats bÅ«tu zagts: "NÄ", nu viņu var reÄ£istrÄ"t, vai nu papÄ«ru uzrakstÄ«t, vai ko, vai arÄ« aizbraukt kopā un piereÄ£istrÄ"t." PārdevÄ"js nosauca arÄ« maÅ¡Ä«nas Å¡asijas numuru. To ievadot publiski pieejamajā datu bāzÄ", izdevās noskaidrot vien, ka tā nav nozagta Latvijā. Å eit arÄ« eksperiments beidzas.

Starptautiskajās informācijas sistÄ"mās iekļautie dati publiski nav pieejami. IekÅ¡lietu ministrijas Informācijas centra eksperts Artis Jurkevics apstiprina, ka "paÅ¡reiz esoÅ¡ie normatÄ«vie akti par Å engenas informācijas sistÄ"mu un Interpola datu bāzÄ"m paredz, ka pieeja Å¡Ä«m datu bāzÄ"m ir tikai tiesÄ«bsargājoÅ¡ajām iestādÄ"m". PiemÄ"ram, Interpola datu bāzÄ" atrodama informācija par 7,2 miljoniem visā pasaulÄ" nozagtu transportlÄ«dzekļu. No tiem pÄ"rn izdevies uziet vairāk nekā 116 000. Taču, lai informācija kļūtu publiska, bÅ«tu jāspÄ"j vienoties augstākajā starptautiskajā droÅ¡Ä«bnieku lÄ«menÄ«, kur valda nevienprātÄ«ba.