Enerģētikas eksperts: Elektroenerģijas cena pieaugs par 20-30%

No 2014.gada 1.aprīļa Latvijā elektroenerÄ£ijas tirgus tiks atvÄ"rts arÄ« mājsaimniecÄ«bām, kas nozÄ«mÄ", ka Latvija uz visiem laikiem atvadās no valsts regulÄ"ta elektroenerÄ£ijas tarifa - gan uzņÄ"mumi, gan mājsaimniecÄ«bas elektroenerÄ£iju pirks par tirgus noteiktu cenu. Kaut gan tradicionāli no konkurences un tirgus tiek sagaidÄ«ta patÄ"rÄ"tājam zemāka cena, iedzÄ«votājiem jārÄ"Ä·inās, ka elektroenerÄ£ijas cena zemāka nekļūs, gluži otrādi - tā varÄ"tu sadārdzināties par 20-30%.

Cena mainīsies ik brīdi, nevis reizi pāris gados

AnalizÄ"jot to, kādi faktori 2014.gadā ietekmÄ"s elektroenerÄ£ijas gala cenu patÄ"rÄ"tājiem, jāsecina, ka tirgus atvÄ"rÅ¡ana mājsaimniecÄ«bām skaidri uzrādÄ«s tarifa sastāvdaļas privātpersonām. Tā kā paÅ¡reiz mājsaimniecÄ«bu elektroenerÄ£ijas cena obligātā iepirkuma komponenÅ¡u (OIK) kāpuma dÄ"ļ pÄ"dÄ"jos gados pamattarifā ir samazinājusies lÄ«dz 42 EUR/MWh (jeb 4,2 centi/kWh) bez PVN, bet starta tarifā - lÄ«dz 13 EUR/MWh (jeb 1,3 centi/kWh) bez PVN, elektroenerÄ£ijas sadārdzinājums, tirgum atveroties, bÅ«s jÅ«tams, tomÄ"r tas bÅ«s ļoti individuāls atkarÄ«bā no katras mājsaimniecÄ«bas izvÄ"lÄ"tā tirgotāja un viņa piedāvātās cenas. Å obrÄ«d var droÅ¡i prognozÄ"t, ka elektroenerÄ£ijas cena nebÅ«s zemāka par 50 EUR/MWh (jeb 5,0 centi/kWh) bez PVN, kas nozÄ«mÄ", ka elektroenerÄ£ijas cena varÄ"tu sadārdzināties par 20-30%. TomÄ"r, ņemot vÄ"rā elektroenerÄ£ijas cenas Ä«patsvaru (33%) pamattarifā, kopÄ"jais rÄ"Ä·ins procentuāli sadārdzināsies trÄ«s reizes mazāk. Papildus Baltijas tirgus Ä«patnÄ«bām ir vÄ"rts pievÄ"rst uzmanÄ«bu arÄ« Eiropas SavienÄ«bas lÄ"mumiem attiecÄ«bā uz emisiju kvotu mākslÄ«gu sadārdzināšanu (EU-ETS backloading plāns), kas no lietotāju viedokļa negatÄ«vajā scenārijā palielinās elektroenerÄ£ijas tirgus cenas visā Eiropā.

Lai arÄ« no OIK izmaksu viedokļa pozitÄ«vi vÄ"rtÄ"jamas relatÄ«vi augstākas elektroenerÄ£ijas tirgus (spot) cenas un zemākas dabasgāzes cenas, jo tas samazina kompensÄ"jamos papildu izdevumus, salÄ«dzinot ar 2013.gadu, visticamāk, OIK no 2014.gada 1.aprīļa kāps, jo ekspluatācijā ir nodotas jaunas subsidÄ"jamās elektrostacijas, kā arÄ« ir samazinājies elektroenerÄ£ijas gala patÄ"riņš, uz kuru tiek izdalÄ«ts kopÄ"jais koÄ£enerācijas un no atjaunÄ«gajiem resursiem ražotās elektroenerÄ£ijas atbalstam domātais OIK subsÄ«diju apjoms. Joprojām gan pastāv cerÄ«ba, ka Ekonomikas ministrijai izdosies ieviest sistÄ"mu, kas Å¡o kāpumu kompensÄ"s ar subsidÄ"tās elektroenerÄ£ijas nodokļa (SEN) ieņÄ"mumiem.

Kas ietekmÄ"s cenu Baltijas valstÄ«s

Kaut gan Baltijas valstis visādā ziņā ir lÄ«dzÄ«gas, elektroenerÄ£ijas cenas tajās nav pilnÄ«gi vienādas. Cenu atÅ¡Ä·irÄ«bas ir vÄ"rojamas starp Igauniju un Latviju ierobežoto pārvades jaudu dÄ"ļ atseviÅ¡Ä·os gada mÄ"neÅ¡os, kas neļauj patlaban relatÄ«vi lÄ"tākai elektroenerÄ£ijai nonākt lÄ«dz Latvijai. Tā kā uz Lietuvas un Latvijas robežas pārvades jaudas ir pietiekamas, arÄ« cenas ir bijuÅ¡as 100% vienādas visās stundās kopÅ¡ Nord Pool Spot biržas Latvijas cenu reÄ£iona izveides 2013. gada 3. jÅ«nijā. Spriežot pÄ"c 13. decembrÄ« notikuÅ¡o pārvades jaudu izsoļu rezultātiem, cenu atÅ¡Ä·irÄ«ba starp Igauniju un Latviju 2014. gadā tiek vÄ"rtÄ"ta pat 6,35 EUR/MWh apmÄ"rā, t.i., cenas Latvijā un Lietuvā bÅ«s par 6,35 EUR/MWh augstākas nekā Igaunijā un Somijā. To, vai prognozes piepildÄ«sies, rādÄ«s laiks.

LÄ«dz ar Å¡ogad plānotā starpsavienojuma EstLink2 atklāšanu starp Somiju un Igauniju bÅ«tiski pieaugs Igaunijas integrācija Somijas tirgÅ«, un Igaunijas elektroenerÄ£ijas tirgus cenas vÄ"l vairāk pietuvināsies Somijas cenām (2013.gada 11 mÄ"neÅ¡os gandrÄ«z 70% stundu cenas starp Igauniju un Somiju bija vienādas). Starpsavienojuma ietekme uz Latviju un Lietuvu bÅ«s lÄ«dzÄ«ga un, Baltijai aizvien vairāk integrÄ"joties ZiemeļvalstÄ«s un kontinentālajā Eiropā, elektroenerÄ£ijas cenas visā Eiropā kļūs aizvien lÄ«dzÄ«gākas. Patlaban nav iemeslu, lai elektroenerÄ£ijas tirgus cenas tuvākajos gados ievÄ"rojami pieaugtu vai samazinātos. Lielākās atÅ¡Ä·irÄ«bas starp valstÄ«m galvenokārt bÅ«s vÄ"rojamas tÄ«kla tarifos, OIK vai citos nodokļos.

JākontrolÄ" patÄ"riņš

Tirgus atvÄ"rÅ¡ana mājsaimniecÄ«bām praktiski nozÄ«mÄ" to, ka iedzÄ«votāji ātrāk izjutÄ«s tirgus cenu ietekmi, lÄ«dzÄ«gi kā, piemÄ"ram, degvielai, kur cenas mainās nevis centralizÄ"ti pÄ"c Sabiedrisko pakalpojumu regulÄ"Å¡anas komisijas (SPRK) lÄ"muma reizi pāris gados, bet gan katru dienu un pat katru stundu. PozitÄ«vi, ka vismaz elektroenerÄ£ijas tirgÅ« lietotājs, izvÄ"loties sev tÄ«kamāko tirgotāja piedāvājumu, varÄ"s cenu fiksÄ"t, tomÄ"r, fiksÄ"jot cenu augstā lÄ«menÄ«, var nākties pārmaksāt. LÄ«dz ar to ir svarÄ«gi saprast tirgus darbÄ«bas nianses, detalizÄ"ti iepazÄ«ties ar visām tirgus un tirgotāju piedāvātajām iespÄ"jām un izvÄ"lÄ"ties sev piemÄ"rotāko risinājumu.

ElektrÄ«bas patÄ"rÄ"tājiem jāatceras, ka atvÄ"rtais elektroenerÄ£ijas tirgus nesÄ«s lÄ«dzi iespÄ"jas samazināt elektrÄ«bas rÄ"Ä·inu, taču Å¡Ä«s iespÄ"jas jāprot izmantot. Tuvojoties tirgus atvÄ"rÅ¡anai, pirmais solis ir noskaidrot visus Latvijā pieejamos elektroenerÄ£ijas tirgotājus un izvÄ"rtÄ"t viņu piedāvājumus. Otrais solis - salÄ«dzināt tirgotāju piedāvātās cenas ar elektroenerÄ£ijas biržas Nord Pool Spot cenām. TreÅ¡ais solis - izvÄ"lÄ"ties lÄ"tāko vai kā citādi katrai mājsaimniecÄ«bai piemÄ"rotāko tirgotāju un piedāvājumu. Jebkurā gadÄ«jumā vienÄ«gā rÄ"Ä·ina sastāvdaļa, kuru patÄ"rÄ"tājs varÄ"s kontrolÄ"t ar garantiju, ir patÄ"riņš jeb energoefektivitāte - jo efektÄ«vāk tiks tÄ"rÄ"ts, jo mazāks bÅ«s rÄ"Ä·ins.