Gaismas pils uzturēšanas izdevumos visdārgākā būs elektrība

Šā gada 25.augustā, Latvijas Nacionālās bibliotÄ"kas (LNB) 95. dzimÅ¡anas dienā, tiks atklāta jaunuzceltā Gaismas pils jeb jaunā LNB Ä"ka. Lai arÄ« Ä"kas simboliskā nozÄ«me Latvijas kultÅ«rtelpā naudas izteiksmÄ" nav izsakāma, ir daudzi praktiski aspekti, kuri ļoti labi padodas sausai un precÄ«zai skaitļu valodai. Tādi ir arÄ« LNB eksplutācijas izdevumi.

KultÅ«ras ministrija (KM) aprÄ"Ä·inājusi, ka jaunās LNB Ä"kas uzturÄ"Å¡ana gadā nodokļu maksātājiem izmaksās aptuveni trÄ«s miljonus eiro, kas ir bÅ«tiski vairāk, nekā mÄ"s paÅ¡laik maksājam par paÅ¡reizÄ"jo LNB seÅ¡u Ä"ku ekspluatāciju (420 000 eiro gadā). Visu LNB Å¡obrÄ«d izmantoto telpu kopÄ"jā platÄ«ba ir apmÄ"ram 17 000 kvadrātmetru, jaunās Ä"kas platÄ«ba ir 2,5 reizes lielāka - 45 250 kvadrātmetru. Rodas pamatots jautājums: ja jaunuzceltās Ä"kas platÄ«ba ir tikai divarpus reižu lielāka, kādÄ"ļ ekspluatācijas izmaksas ir septiņas reizes dārgākas?

KM pārstāvis Uldis Zariņš Dienai skaidro, ka veco Ä"ku un jaunās LNB ekspluatācijas izmaksas tiešā veidā salÄ«dzināt nebÅ«tu korekti, jo ir gana daudz bÅ«tisku atÅ¡Ä·irÄ«bu. Turklāt LNB jaunajā Ä"kā piedāvās daudz plašāku un atraktÄ«vāku pakalpojumu klāstu - tai skaitā izstādes, koncertus, konferences, seminārus un apmācÄ«bas. ApmeklÄ"tājiem bÅ«s pieejami arÄ« diennakts pakalpojumi, lÄ«dz ar to bÅ«tiski palielināsies LNB klientu skaits. TādÄ"jādi, kā uzsver Zariņš, var pieņemt, ka ekspluatācijas izmaksas attiecÄ«bā pret bibliotÄ"kas apmeklÄ"jumu nemaz nebÅ«s ievÄ"rojami augstākas par Å¡Ä«brīža izmaksām. Jāpiebilst, ka visi jaunās LNB Ä"kas ekspluatācijas izdevumi ir provizoriski, balstÄ«ti uz bÅ«vinženieru aprÄ"Ä·iniem, lÄ«dz ar to realitātÄ" var bÅ«t korekcijas.

Viena no pozÄ«cijām, kur izmaksas jaunajā LNB ir bÅ«tiski augstākas, ir izdevumi par elektroenerÄ£iju. PaÅ¡reizÄ"jo seÅ¡u LNB Ä"ku elektrÄ«bas rÄ"Ä·ins ir 86 000 eiro, jaunajā Ä"kā tas sasniegs 770 000 eiro. Galvenais iemesls izdevumu kāpumam - jaunās Ä"kas infrastruktÅ«ra un inženiertehniskais aprÄ«kojums ievÄ"rojami atÅ¡Ä·iras no vecajām Ä"kām. Tā, piemÄ"ram, Å¡obrÄ«d LNB izmantotajā Ä"kā kopā ir trÄ«s lifti, bet jaunajā LNB Ä"kā to bÅ«s 11, kā arÄ« elevators. Jaunā Ä"ka bÅ«s aprÄ«kota ar ventilācijas un klimata iekārtām, kādu paÅ¡reizÄ"jās Ä"kās nav. Tas nozÄ«mÄ", ka LNB varÄ"s nodroÅ¡ināt pienācÄ«gu mikroklimatu grāmatu uzglabāšanai, kas Å¡obrÄ«d nenovÄ"rÅ¡ami tiek bojātas, taču lÄ«dz ar to pieaugs arÄ« izmaksas. ArÄ« IT un audiovizuālais aprÄ«kojums jaunajā Ä"kā bÅ«s ievÄ"rojami daudzskaitlÄ«gāks nekā Å¡obrÄ«d. Ietekmi uz resursu patÄ"riņu atstāj pat tādi faktori kā ievÄ"rojami lielāks labierÄ«cÄ«bu skaits jaunajā Ä"kā, kā arÄ« Ä"dināšanas iestāžu darboÅ¡anās, kas arÄ« patÄ"rÄ"s kā Å«deni, tā elektrÄ«bu. Zariņš gan uzsver, ka jaunajā LNB Ä"kā pastiprināti ticis domāts par elektroenergoefektivitāti, lai taupÄ«tu lÄ«dzekļus. Tā, piemÄ"ram, Ä«paÅ¡a sistÄ"ma pārraudzÄ«s apkures un vÄ"dināšanas sistÄ"mas un ļaus Ä«stenot Å¡o sistÄ"mu attālinātu uzraudzÄ«bu no centrālās vadÄ«bas pults, kas automātiski nodroÅ¡inās optimālu ekspluatācijas režīmu. Ä'kas energoefektivitāti ļaus uzlabot arÄ« tādi samÄ"rā vienkārÅ¡i, taču efektÄ«vi risinājumi kā kustÄ«bu sensoru izmantoÅ¡ana automātiskai apgaismojuma ieslÄ"gÅ¡anai un izslÄ"gÅ¡anai un plaÅ¡s ekonomisko un LED lampu pielietojums.

Visu RÅ«tas Kesneres rakstu "TrÄ«s miljoni eiro katru gadu" lasiet otrdienas, 7.janvāra, laikrakstā Diena!Â