Strīķe savākusi pozitīvus sava darba vērtējumus no vairākām amatpersonām

AtzinÄ«gus vÄ"rtÄ"jumus par atlaisto Korupcijas novÄ"rÅ¡anas un apkaroÅ¡anas biroja (KNAB) priekÅ¡nieka vietnieci Jutu StrÄ«Ä·i pauduÅ¡i 16 KNAB korupcijas apkaroÅ¡anas bloka sadarbÄ«bas partneri - tiesÄ«bsargājoÅ¡o iestāžu, ministriju, uzņÄ"mumu un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

ÄŒetri tiesÄ«bsargājoÅ¡o iestāžu struktÅ«rvienÄ«bu vadÄ«tāji pagājušā nedÄ"ļā jau lÅ«guÅ¡i atcelt KNAB priekÅ¡nieka Jaroslava Streļčenoka lÄ"mumu par savas vietnieces atbrÄ«voÅ¡anu no amata. Å o vÄ"stuli parakstÄ«juÅ¡i Valsts ieņÄ"mumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes direktors Edijs Ceipe, VID FinanÅ¡u policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš, Muitas pārvaldes direktors Tālis Kravalis un Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes KriminālizmeklÄ"Å¡anas pārvaldes priekÅ¡nieks Guntis Pujāts.

StrÄ«Ä·e pagājušā gada nogalÄ" Streļčenokam iesniegusi prasmju novÄ"rtÄ"jumus no KNAB apkaroÅ¡anas bloka sadarbÄ«bas partneriem. Amatpersonas viedokli par StrÄ«Ä·es un viņas vadÄ«tā korupcijas apkaroÅ¡anas bloka darbu snieguÅ¡as pÄ"c StrÄ«Ä·es paÅ¡as lÅ«guma sniegt "informāciju, kas apstiprina kvalitatÄ«vai amata pienākumu veikÅ¡anai nepiecieÅ¡amo prasmju uzlabojumu".

AÄ£entÅ«ras LETA rÄ«cÄ«bā nonākušās atsauksmes par StrÄ«Ä·i pÄ"rn novembrÄ« snieguÅ¡i Ä¢enerālprokuratÅ«ras Krimināltiesiskā departamenta SeviÅ¡Ä·i svarÄ«gu lietu izmeklÄ"Å¡anas nodaļas virsprokurors Modris Adlers, Latvijas pārstāvis Eiropas SavienÄ«bas institÅ«cijā Eirojust Gunārs Bundzis, ProkuratÅ«ras pārraudzÄ«bā esošā NoziedzÄ«gi iegÅ«tu lÄ«dzekļu legalizācijas novÄ"rÅ¡anas dienesta priekÅ¡nieks Viesturs Burkāns, Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes izmeklÄ"Å¡anas atbalsta pārvaldes priekÅ¡nieks Juris Å ulte, Militārās izlÅ«koÅ¡anas un droÅ¡Ä«bas dienesta priekÅ¡nieka Indulis KrÄ"Ä·is, Satversmes aizsardzÄ«bas birojs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns, Ä€rlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs, tobrÄ«d vÄ"l FinanÅ¡u policijas pārvaldes direktora amatā esoÅ¡ais Kaspars ÄŒerņeckis (paÅ¡reiz Valsts ieņÄ"mumu dienesta Ä¢enerāldirektora vietnieks noziedzÄ«bas apkaroÅ¡anas jomā), Muitas pārvaldes direktora vietniece Sanda Kārkliņa-Ä€dmine, Ceļu satiksmes droÅ¡Ä«bas direkcijas Pretkorupcijas daļas priekÅ¡nieks Ivars Rullers, AS Latvenergo AdministratÄ«vais direktors Arnis Kurgs, VAS Latvijas Gaisa satiksme valdes loceklis Gints Freimanis, kā arÄ« nevalstisko organizāciju Providus pÄ"tnieki Valts Kalniņš un Iveta Kažoka un Delnas direktors Gundars Jankovs. StrÄ«Ä·e KNAB priekÅ¡niekam arÄ« iesniegusi 62 KNAB darbinieku parakstÄ«tu vÄ"stuli, kurā lÅ«gts Streļčenokam atbalstÄ«t goda zÄ«mes pieÅ¡Ä·irÅ¡anu viņai. Å ajā vÄ"stulÄ" arÄ« pausti atzinÄ«gi vārdi par StrÄ«Ä·i. Savu viedokli par StrÄ«Ä·i un viņas vadÄ«to korupcijas apkaroÅ¡anas bloka darbu pÄ"c StrÄ«Ä·es lÅ«guma snieguÅ¡i arÄ« jau pieminÄ"tie Pujāts un Ceipe.

Adlers, piemÄ"ram, rakstÄ«jis, ka StrÄ«Ä·e veiksmÄ«gi organizÄ" un kontrolÄ" operatÄ«vo darbinieku un izmeklÄ"tāju sadarbÄ«bu kriminālprocesa izmeklÄ"Å¡anas stadijā, bet, "veicot savus dienesta pienākumus praktiskajā darbā, StrÄ«Ä·e ir izlÄ"mÄ«ga, prasÄ«ga un spÄ"j pamatot savu rÄ«cÄ«bu". Bundzis savukārt uzsvÄ"ris, ka StrÄ«Ä·e pierādÄ«jusi sevi kā starptautiskas sadarbÄ«bas koordinatori ar atzÄ«stamām komunikācijas prasmÄ"m. NoziedzÄ«gi iegÅ«tu lÄ«dzekļu legalizācijas novÄ"rÅ¡anas dienesta priekÅ¡nieks norādÄ«jis, ka atlaistā KNAB priekÅ¡nieka vietniece sadarbÄ«bas ietvaros izrādÄ«jusi pietiekoÅ¡u aktivitāti un ieinteresÄ"tÄ«bu, parādÄ«jusi savas juridiskās zināšanas un situācijas izpratni dažādos izmeklÄ"Å¡anas jautājumos.

Valsts policijas pārstāvis Å ulte rakstÄ«jis, ka, risinot dienesta jautājumus, Valsts policijas IzmeklÄ"Å¡anas atbalsta pārvalde StrÄ«Ä·i var raksturot kā amatpersonu, kurai piemÄ«t teicamas un efektÄ«vas komunikācijas prasmes, sadarbÄ«bas un personālvadÄ«bas prasmes. StrÄ«Ä·e ātri izprotot situāciju un apzinoties risināmo jautājumu loku. "NepiecieÅ¡amos jautājumus StrÄ«Ä·e risina operatÄ«vi, tādÄ"jādi maksimāli ātri nodroÅ¡inot atbilstoÅ¡a mÄ"rÄ·a sasniegÅ¡anu. Uzdevumu izpildÄ" StrÄ«Ä·e efektÄ«vi iesaista gan savus padotos, gan iesaistās pati, izrādot nepiecieÅ¡amo iniciatÄ«vu, lÄ«dz ar to sasniedzot izpildāmo uzdevumu kvalitatÄ«vu izpildes rezultātu," rakstÄ«ts atsauksmÄ".

Militārās izlÅ«koÅ¡anas un droÅ¡Ä«bas dienestam sadarbÄ«bas laikā nekad neesot bijis pamata apÅ¡aubÄ«t StrÄ«Ä·es profesionālās zināšanas, komunikāciju prasmes, kompetenci, organizatoriskās spÄ"jas, kā arÄ« pieredzi darbā tiesÄ«bsargājošās iestādÄ"s, teikts citā atsauksmÄ". Tieslietu ministrijas pārstāvji slavÄ"juÅ¡i StrÄ«Ä·es ieguldÄ«jumu Latvijas integrācijā Ekonomiskās sadarbÄ«bas un attÄ«stÄ«bas organizācijas (OECD) KukuļoÅ¡anas apkaroÅ¡anas starptautiskajos biznesa darÄ«jumos darba grupā. Latvenergo un Latvijas Gaisa satiksmes pārstāvji atzinÄ«gi vÄ"rtÄ"juÅ¡i sadarbÄ«bu ar KNAB saistÄ«bā ar kriminālprocesiem, kuri skāruÅ¡i Å¡os uzņÄ"mumus.

Jau ziņots, ka KNAB priekÅ¡nieks Streļčenoks 20.decembrÄ« nolÄ"ma atbrÄ«vot no amata savu vietnieci StrÄ«Ä·i. Streļčenoks pret StrÄ«Ä·i Å¡ogad ierosināja divas disciplinārlietas. Viena tika izbeigta, jo iestājās noilgums, otrā disciplinārlietā Streļčenoks StrÄ«Ä·ei kā sodu nolÄ"ma piemÄ"rot rājienu, savukārt lÄ"mums par atlaiÅ¡anu tika pieņemts pÄ"c StrÄ«Ä·es darba atkārtota novÄ"rtÄ"juma.

Streļčenoks pagājušā gada novembra beigās atkārtoti sāka StrÄ«Ä·es darba un tā rezultātu novÄ"rtÄ"Å¡anu. Streļčenoks vienpersoniski savas vietnieces pagājušā gada darbu bija novÄ"rtÄ"jis ar D lÄ«meni, kas nozÄ«mÄ", ka darba izpilde tikai atsevišķās jomās sasniedz prasÄ«bas attiecÄ«gajā nozarÄ" un darba izpildÄ" nepiecieÅ¡ami uzlabojumi. StrÄ«Ä·e novÄ"rtÄ"jumā paustos pārmetumus noliedza un vadÄ«bas rÄ«cÄ«bā saskatÄ«ja bosinga un mobinga pazÄ«mes.

Atkārtotā StrÄ«Ä·es darbÄ«bas un tās rezultātu novÄ"rtÄ"Å¡anā viņa atkal saņÄ"ma D lÄ«meni. Å…emot vÄ"rā to, ka StrÄ«Ä·e nenovÄ"rsa iepriekÅ¡Ä"jā novÄ"rtÄ"Å¡anā norādÄ«tās nepilnÄ«bas savā darbÄ«bā par ilglaicÄ«giem un sistemātiskiem pārkāpumiem, tostarp nepildot KNAB priekÅ¡nieka rÄ«kojumus un tādÄ"jādi zaudÄ"jot darba devÄ"ja uzticÄ«bu, Streļčenoks pieņÄ"ma lÄ"mumu StrÄ«Ä·i par neatbilstÄ«bu ieņemamam amatam atbrÄ«vot no amata.

Strīķe darbu KNAB sāka 2003.gada septembrī.