SEB banka: Pērn mājokļi visaktīvāk renovēti Kurzemē

2013.gadā SEB banka izsniegusi finansÄ"jumu mājokļu renovācijai 15,1 miljona eiro apmÄ"rā 109 daudzdzÄ«vokļu māju siltināšanai. LÄ«dzÄ«gi kā iepriekÅ¡Ä"jos gados, vÄ"l joprojām lielākā renovācijas darbu aktivitāte vÄ"rojama Kurzemes reÄ£ionā, kur pieÅ¡Ä·irti 48% no kopÄ«gā SEB bankas pagājušā gadā renovācijas finansÄ"juma Latvijā. SalÄ«dzinājumā ar 2012.gadu, pÄ"rn samazinājās renovācijas kredÄ«tu daudzums un apjoms, taču tas ir lielāks nekā 2011.gadā.

ArÄ« pÄ"rn renovācijas lÄ«deris Latvijā bija Kurzemes reÄ£ions, kur visvairāk projekti tika uzsākti un realizÄ"ti Liepājā, VentspilÄ« un Talsos. Kurzemes reÄ£ionā SEB banka ir atbalstÄ«jusi 53 energoefektivitātes paaugstināšanas projektus un pieÅ¡Ä·irtais finansÄ"jums sasniedz vairāk nekā 7,3 miljonus eiro. Tai seko Vidzemes reÄ£ions ar 26 projektiem un 4,4. miljoniem eiro lielu finansÄ"jumu. VidzemÄ" visaktÄ«vākā pilsÄ"ta ir Smiltene. TreÅ¡ajā vietā ir RÄ«ga ar 16 projektiem un 2,3 miljoniem eiro, uz pusi mazāk projektu ir ZemgalÄ" - astoņi par kopÄ«go summu miljons eiro, bet LatgalÄ" pÄ"rn finansÄ"ti seÅ¡i projekti un pieÅ¡Ä·irtais finansÄ"jums veido 82 tÅ«kstoÅ¡us eiro. ZemgalÄ" dominÄ" Bauska, bet LatgalÄ" - RÄ"zekne.

"ReÄ£ionu dominante varÄ"tu bÅ«t skaidrojama ar paÅ¡u iedzÄ«votāju aktivitāti, gatavÄ«bu uzņemties papildu pienākumus, kas saistÄ«ti ar iedzÄ«votāju sapulcÄ"Å¡anu, viedokļa apzināšanu, biedrÄ«bas veidoÅ¡anu un apsaimniekoÅ¡anas darbiem. SalÄ«dzinājumā ar RÄ«gu, kur daudzdzÄ«vokļu mājas ir krietni lielākas - nereti deviņi stāvi ar vairākām kāpņu telpām, kas attiecÄ«gi nozÄ«mÄ", ka lÄ"muma pieņemÅ¡anā jāiesaista daudz vairāk cilvÄ"ku, reÄ£ionos renovÄ"jamās mājas ir mazākas. LÄ«dz ar to iedzÄ«votāji reÄ£ionos daudzdzÄ«vokļu mājās viens otru labāk pazÄ«st, uzticas un vieglāk vienojas par vÄ"lamo rezultātu un nepiecieÅ¡amajām investÄ«cijām," norāda SEB bankas valdes locekle Ieva Tetere.

PÄ"dÄ"jos gados visaktÄ«vāk renovācijas projekti tika realizÄ"ti 2012.gadā, kad ar SEB bankas finansÄ"jumu tika nosiltinātas 170 daudzdzÄ«vokļu mājas.