Janvāra nogalē atklās Līgatnes lāču puiku jauno voljeru

28.janvārÄ« svinÄ«gā pasākumā plānots atklāt jaunizveidoto LÄ«gatnes dabas taku voljeru, kurā dzÄ«vos lāču puikas Mikus un Puika, aÄ£entÅ«ru LETA informÄ"ja Dabas aizsardzÄ«bas pārvaldes sabiedrisko attiecÄ«bu nodaļas vadÄ«tāja Rita Jakovļeva.

PÄ"c viņas teiktā, jaunā voljera atklāšanas pasākumā klātesoÅ¡os plānots informÄ"t ne tikai par padarÄ«to un jaunā voljera ieguvumu, bet arÄ« informÄ"t par iecerÄ"m saistÄ«bā ar uzlabojumiem lācenes IlzÄ«tes voljerā.

Jakovļeva arÄ« norādÄ«ja, ka abus lāču puikas voljerā plānots ielaist vairākas dienas pirms atklāšanas pasākuma, lai viņi pagÅ«tu pierast pie jaunajiem apstākļiem, taču precÄ«za diena, kad tas notiks, vÄ"l neesot noteikta.

LETA jau ziņoja, ka 2012.gada 22.aprÄ«lÄ«, izrokoties zem iežogojuma, no LÄ«gatnes dabas taku voljera atkārtoti izbÄ"ga lācene Made. Pirmo reizi viņa brÄ«vsolÄ« devās 2011.gada augustā, taču toreiz jau nākamajā dienā lācene tika atrasta un aizvilināta atpakaļ uz voljeru. Otrā bÄ"gÅ¡anas reize Madei izrādÄ«jās liktenÄ«ga. Divas dienas nespÄ"jot lāceni aizvilināt atpakaļ uz nožogojumu vai iemidzināt, tika pieņemts lÄ"mums viņu noÅ¡aut, jo dzÄ«vnieks esot radÄ«jis draudus apkārtÄ"jiem iedzÄ«votājiem.

Jauna lāču māja LÄ«gatnÄ" bija jābÅ«vÄ", jo abi lāču puikas Mikus un Puika, palikuÅ¡i bez lācenes Mades, mÄ"Ä£ināja izmantot voljera slikto stāvokli un izlauzties brÄ«vÄ«bā, tādÄ"ļ, bÅ«vÄ"jot jauno voljeru, Ä«paÅ¡a uzmanÄ«ba pievÄ"rsta droÅ¡Ä«bas aspektam - pÄ"c jau izstrādātā projekta izbÅ«vÄ"ta dubulta žoga sistÄ"ma ar betonÄ"tu pamatni, lai novÄ"rstu lāču izrakÅ¡anās risku. Tāpat ierÄ«kots elektriskais gans.

Patlaban LÄ«gatnes dabas takās lāču puikas Mikus un Puika mitinās par ziedojumiem izbÅ«vÄ"tā mÄ«tnÄ", taču tajā lāči apmeklÄ"tājiem nav apskatāmi un zvÄ"riem nav pieejamas pastaigas, taču tās bÅ«s iespÄ"jamas jaunajā, 2400 kvadrātmetrus plaÅ¡ajā dzÄ«vesvietā, kurai apkārt ir 220 metrus garÅ¡ žogs ar pusotra metra dziļumā ieraktiem metāla sietiem.

Jaunā voljera žoga un ainavu ceļa remontam atvÄ"lÄ"ti 80 413 lati, kas ir apmÄ"ram 114 417 eiro, neieskaitot pievienotās vÄ"rtÄ«bas nodokli. BÅ«vdarbus veica iepirkumu konkursa uzvarÄ"tājs - SIA "Vidzemes energoceltnieks".

Līgatnes dabas takās kopumā mitinās trīs lāči, lācene Ilzīte dzīvo atsevišķā nožogojumā.