FOTO: Zviedrijas ārlietu ministrs par ieguldījumu Baltijas neatkarības atjaunošanā saņem Cicerona balvu

Saeimas namā ceturtdien ieradās Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts (Karl Bildt), kurÅ¡ saņÄ"ma Cicerona balvu par ieguldÄ«jumu Baltijas valstu neatkarÄ«bas atgÅ«Å¡anā.

Pasniedzot Cicerona balvu Zviedrijas ārlietu ministram Karlam Biltam, Saeimas priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja uzsvÄ"ra viņa personÄ«go ieguldÄ«jumu Baltijas valstu neatkarÄ«bas atgÅ«Å¡anā.

"MÄ"dz teikt, ka politikā draugu nav. Latvijas vÄ"sture pierāda pretÄ"jo. Zviedrija ir bijusi patvÄ"rums daudzām jo daudzām latvieÅ¡u Ä£imenÄ"m, kuras savas tautas un valsts vÄ"stures sarežģītākajos lÄ«kločos bijuÅ¡as spiestas pamest dzimteni. Atmodas laikā JÅ«s, Bilta kungs, bijāt Baltijas valstu stiprais balsts un balss pasaulÄ",” uzrunā Saeimas namā svinÄ«gā ceremonijā, pasniedzot Cicerona balvu Zviedrijas Karalistes ārlietu ministram, teica Saeimas priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja.

Biltam, kuru žurnāls Foreign Policy ierindojis pasaules ietekmÄ«gāko domātāju simtniekā, Cicerona balva pieÅ¡Ä·irta kategorijā "Starptautiskā politika" par Zviedrijas un Latvijas sadarbÄ«bas sekmÄ"Å¡anu, informÄ"ja Saeimas Preses dienests.

Uzsverot Zviedrijas tautas atbalstu un Bilta nenovÄ"rtÄ"jamo personÄ«go ieguldÄ«jumu Baltijas valstu neatkarÄ«bas atgÅ«Å¡anā, Ä€boltiņa sacÄ«ja: "Par JÅ«su atbalstu un draudzÄ«bu Å¡odien esam ļoti pateicÄ«gi. Gan 1991.gada janvārÄ«, kad ar savu klātbÅ«tni RÄ«gā spÄ"cinājāt Baltijas tautas un apliecinājāt pasaulei savu atbalstu mÅ«su brÄ«vÄ«bas cīņās. Gan vÄ"lāk, uzņemoties tik ļoti nozÄ«mÄ«go vidutāja lomu, palÄ«dzot ASV un Eiropas valstÄ«m skaidrot, cik svarÄ«ga Å¡im reÄ£ionam un pasaulei ir Baltijas valstu neatkarÄ«ba un brÄ«vÄ«ba no Krievijas militārās ietekmes."

Saeimas priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja atzina, ka šādai rÄ«cÄ«bai nenoliedzami nepiecieÅ¡ama gan politiska drosme, gan arÄ« skaidra vÄ«zija un pārliecÄ«ba par saviem mÄ"rÄ·iem.

"JÅ«s aizvien "sakāt Eiropai to, ko tā nevÄ"las dzirdÄ"t", saskatot iespÄ"jas, pieņemot izaicinājumus, sekojot lÄ«dzi laikam un apsteidzot to," teica Ä€boltiņa un atzÄ«mÄ"ja, ka Å¡ajā digitalizācijas laikmetā Biltu pasaulÄ" pazÄ«st ne vien kā izcilu valstsvÄ«ru un diplomātu, bet arÄ« kā e-diplomātijas aizsācÄ"ju, kurÅ¡ savā komunikācijā aktÄ«vi izmanto internetu un mÅ«sdienu tehnoloÄ£ijas.

"Spilgtas personÄ«bas, kas iemieso sevÄ« jaunas idejas un pārliecinoÅ¡i ar savu piemÄ"ru, savu taisnumu un morālo stāju tām seko, vienmÄ"r ir nenovÄ"rtÄ"jams iedvesmas avots sabiedrÄ«bā. Tās spÄ"j virzÄ«t cilvÄ"ku, tautu un valstu likteņus. ArÄ« Å¡Ä« balva ir lielisks apliecinājums tam, ka aiz katra nozÄ«mÄ«ga vÄ"stures notikuma stāv diži cilvÄ"ki, kuru drosmÄ«gie lÄ"mumi un rÄ«cÄ«ba spÄ"j mainÄ«t vÄ"stures ritÄ"jumu," teica Saeimas priekÅ¡sÄ"dÄ"tāja.

SabiedrÄ«bas cieņas balvu "Cicerons" ik gadu pasniedz Latvijas Zinātņu akadÄ"mija un Latvijas Universitāte politiÄ·iem, zinātniekiem un publicistikas praktiÄ·iem par veiksmÄ«gu sabiedrÄ«bas uzrunu, sociālās saliedÄ"Å¡anas ideju pauÅ¡anu vietÄ"jā, nacionālā, kā arÄ« starptautiskā mÄ"rogā.