VUGD iesaka makšķerniekiem apdrošināties pirms kāpšanas uz ledus

Paaugstinātas ledus bÄ«stamÄ«bas periodā, kas stājās spÄ"kā 2013. gada 21. decembrÄ«, cilvÄ"kiem tika aizliegts atrasties uz Å«denstilpju ledus RÄ«gas pilsÄ"tas administratÄ«vajā teritorijā. RÄ«gas dome pieņÄ"ma lÄ"mumu, ka no sestdienas, 25. janvāra, Å¡is aizliegums tiek atcelts, izņemot dažas nedrošās Å«denstilpju vietas, kurās ledus biezumu ir grÅ«ti prognozÄ"t. KamÄ"r ledus bija nedroÅ¡s, aizliegumu kāpt uz tā pieņÄ"ma arÄ« citās paÅ¡valdÄ«bās, piemÄ"ram, JÅ«rmalā, pirmdien raksta laikraksts Diena. 

RÄ«gas paÅ¡valdÄ«bas policijas (RPP) DroÅ¡Ä«bas uz Å«dens un civilās aizsardzÄ«bas pārvaldes priekÅ¡nieks Edgars RudzÄ«tis Dienai norāda, ka sods par aizlieguma neievÄ"roÅ¡anu no brÄ«dinājuma izteikÅ¡anas ir lÄ«dz pat 71 eiro. Savukārt, ja jāiesaistās glābÄ"jiem, sods ir no 142 lÄ«dz pat 350 eiro. Viņš arÄ« piebilst, ka "Å¡is aizliegums radās, lai pasargātu dzÄ«vÄ«bas, nevis aizliegtu makÅ¡Ä·erniekiem prieku". ArÄ« naudassods par aizlieguma pārkāpÅ¡anu noteikts, apzinoties glābÅ¡anas izdevumus. Lai gan Valsts ugunsdzÄ"sÄ«bas un glābÅ¡anas dienestā (VUGD) nemāk teikt, cik vidÄ"ji izmaksā viena cilvÄ"ka glābÅ¡ana, varam tikai rÄ"Ä·ināt, kādas bÅ«tu aptuvenās izmaksas, jo "komercpasākumos VUGD automaÅ¡Ä«nas izmaksas stundā ir 118 eiro. Izmaksas palielināsies, ja nepiecieÅ¡ama arÄ« Nacionālo bruņoto spÄ"ku vai robežsardzes palÄ«dzÄ«ba", komentÄ" VUGD pārstāve Inga Vetere.

PaÅ¡laik bezatbildÄ«go, pārgalvÄ«go zemledus makÅ¡Ä·ernieku glābÅ¡ana notiek par nodokļu maksātāju naudu, jo VUGD uztur valsts un tā sodus nevienam nepiemÄ"ro. Ja kādu atrod uz ledus, viņam netiek atteikta palÄ«dzÄ«ba, pretÄ« prasot naudas summu par glābÅ¡anu.

VUGD iesaka katram entuziastam, kurÅ¡ iecerÄ"jis kāpt uz ledus, iegādāties civiltiesisko apdroÅ¡ināšanu, Ä«paÅ¡i makÅ¡Ä·erniekiem. Tas nelaimes gadÄ«jumā garantÄ"tu saņemt palÄ«dzÄ«bu. Šādu risinājumu no pagājušās nedÄ"ļas piedāvā apdroÅ¡ināšanas kompānija BTA Insurance Company (BTA). Å Ä« apdroÅ¡ināšanas aizsardzÄ«ba ir derÄ«ga visu laiku, arÄ« paaugstinātas ledus bÄ«stamÄ«bas periodā, taču summu, ko paredz kāpÅ¡ana uz ledus aizlieguma zonās, apdroÅ¡ināšana nesedz.

Plašāk lasiet rakstā Dažviet aizliegumu neatcels, pirmdienas, 27.ajnvāra, laikraksta Diena 9.lpp.!Â