Pērn patēriņa cenas sarukušas par 0,4%

2013.gada laikā patÄ"riņa cenas ir samazinājušās par 0,4%, tostarp precÄ"m tās sarukuÅ¡as par 1%, bet pakalpojumiem kāpuÅ¡as par 1,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) sniegtā informācija.

ArÄ« novembrÄ« bija fiksÄ"ts 0,4% gada patÄ"riņa cenu samazinājums. Gadu iepriekÅ¡ - 2012. gadā - patÄ"riņa cenas pieauga par 1,6%.

Lielākā ietekme uz vidÄ"jo patÄ"riņa cenu lÄ«meni 2013.gadā bija cenu kritumam ar transportu un mājokļa uzturÄ"Å¡anu saistÄ«tām precÄ"m un pakalpojumiem, kā arÄ« pārtikai. Cenas pieauga veselÄ«bas un personÄ«gās aprÅ«pes precÄ"m un pakalpojumiem, kā arÄ« Ä"dināšanas pakalpojumiem.

Pārtikas produktu cenas gada laikā samazinājās par 0,6%. Cenu kritums bija vÄ"rojams tÄ"jai un kafijai, olām, augļiem, maizei un graudaugu izstrādājumiem, cukuram, kā arÄ« svaigai gaļai. Savukārt sadārdzinājās piens un piena produkti, dārzeņi un kartupeļi, saldumi un medus.

PÄ"rn mājokļa pakalpojumu vidÄ"jais cenu lÄ«menis pazeminājās par 0,9%, ko veicināja energoresursu, Ä«paÅ¡i siltumenerÄ£ijas un gāzes cenu kritums attiecÄ«gi par 8,5% un 5,0%. TomÄ"r 2013.gadā cenas pieauga mājokļa apsaimniekoÅ¡anas pakalpojumiem, Ä«res maksai, mājokļa uzturÄ"Å¡anas un remonta pakalpojumiem, kā arÄ« cietajam kurināmajam.

Transporta grupā lielākā ietekme uz cenu lÄ«meni bija degvielai - tas samazinājās par 3,8%. CSP norāda,ka to visvairāk ietekmÄ"ja cenu pārmaiņas starptautiskajos naftas un naftas produktu tirgos.

Savukārt sakaru pakalpojumi gada laikā kļuva par 2,2% lÄ"tāki, ko ietekmÄ"ja mobilo telekomunikāciju un interneta pakalpojumu cenu kritums.

Nedaudz straujāk nekā pirms gada cenas pieauga frizÄ"tavu pakalpojumiem - tie kļuvuÅ¡i par 5,2% dārgāki, bet zobārstniecÄ«bas pakalpojumu cenas pieauguÅ¡as par 2,5%. Ä'dināšanas pakalpojumi sadārdzinājās par 1,5%, bet kafejnÄ«cās un restorānos cenas pieauga vidÄ"ji par 4,2%. Tās saruka iestāžu Ä"dnÄ«cās, ko noteica valsts un paÅ¡valdÄ«bu pieÅ¡Ä·irtā kompensācija skolÄ"nu Ä"dināšanai.

Tāpat dārgāki kļuva tabakas izstrādājumi (+2,7%), stiprie alkoholiskie dzÄ"rieni (+2,8%), savukārt lÄ"tāks 2013.gada laikā kļuvis alus (-5,9%).

Savukārt decembrÄ« salÄ«dzinājumā ar iepriekÅ¡Ä"jo mÄ"nesi patÄ"riņa cenu lÄ«menis bija nemainÄ«gs, tikai pakalpojumu sektorā piedzÄ«vojot cenu kāpumu 0,2% apmÄ"ra. CSP skaidro, ka arÄ« iepriekÅ¡Ä"jos gados bijusi vÄ"rojama lÄ«dzÄ«ga tendence, proti, gada pÄ"dÄ"jā mÄ"nesÄ« patÄ"riņa cenas bijuÅ¡as nemainÄ«gas.