Komunālos parādus vairs nenomaksās kaimiņi

DaudzdzÄ«vokļu namu iemÄ«tniekiem nereti ir nācies saskarties ar situāciju, ka ir jāmaksā ne tikai savi komunālie rÄ"Ä·ini, bet arÄ« kaimiņa, kurÅ¡ tos vienkārÅ¡i nemaksā. PretÄ"jā gadÄ«jumā par parādiem komunālo pakalpojumu var atslÄ"gt visai mājai, arÄ« godÄ«gajiem maksātājiem.

Tas gan attiecas tikai uz tiem pakalpojumiem, kurus nevar piegādāt individuāli, piemÄ"ram, siltumu un Å«deni. TādÄ"jādi visa māja ir dažu negodprātÄ«gu nemaksātāju Ä·Ä«lnieki, jo vienÄ«gā iespÄ"ja ziemā nesalt ir samaksāt kaimiņa parādus. Protams, apsaimniekotājs regresa kārtÄ«bā var vÄ"rsties pret parādniekiem, taču bieži izvÄ"las to nedarÄ«t, jo summas nav lielas, salÄ«dzinot ar tiesāšanās izdevumiem. Faktiski tiek iets vieglākais ceļš, lÅ«dzot pārÄ"jos mājas iemÄ«tniekus "samesties".

Uz situācijas prettiesiskumu jau ir norādÄ«jis tiesÄ«bsargs Juris Jansons. Jurists Juris Bārtulis Dienai norāda, ka tas ir klajÅ¡ tiesÄ«bu pārkāpums, ja personai liek maksāt trešās puses parādus. "Pat koplietoÅ¡anas telpu gadÄ«jumā katram iedzÄ«votājam pieder sava domājamā daļa - un ir jāmaksā tikai par to. ArÄ« gadÄ«jumos, ja parādnieks likumiskā kārtā tiek atzÄ«ts par maksātnespÄ"jÄ«gu, par viņu nav jāmaksā kaimiņiem, jo maksātnespÄ"jas procesā kreditori savu naudu var atgÅ«t," skaidro jurists.

Saeimas Mājokļu apakÅ¡komisijas deputāts Arvils AÅ¡eradens (VienotÄ«ba) Dienai norāda, ka parlaments ir Å¡o situāciju labojis, pieņemot likuma Par dzÄ«vojamo māju pārvaldÄ«Å¡anu grozÄ«jumus, kas paredz tieÅ¡os norÄ"Ä·inus ar pakalpojumu sniedzÄ"jiem. TādÄ"jādi ir atrisināta arÄ« situācija, kad negodÄ«gs namu apsaimniekotājs piesavinājās iedzÄ«votāju samaksāto naudu par komunālajiem pakalpojumiem un viņiem nācās maksāt vÄ"lreiz. TieÅ¡o norÄ"Ä·inu gadÄ«jumā katrs iedzÄ«votājs var bÅ«t pārliecināts, ka viņa samaksātā summa patiešām ir nonākusi pie komunālo pakalpojumu sniedzÄ"ja. TieÅ¡ie norÄ"Ä·ini jau paÅ¡laik tiek slÄ"gti gan ar Latvijas gāzi, gan Latvenergo.

Visu RÅ«tas Kesneres rakstu "Var nākties zaudÄ"t dzÄ«vokli" lasiet ceturtdienas, 9.janvāra, laikrakstā Diena!